פריז: עימותים אלימים בין צעירים ושוטרים
מאות אלפי בני אדם יצאו להפגין ברחובות צרפת במחאה על חוקי עבודה חדשים, שיאפשרו לפטר ללא סיבה צעירים שגילם פחות מ-26. בפריז גאתה המחאה לשיאי אלימות כשהשוטרים נאלצו לירות כדורי גומי וגז מדמיע
שבוע של הפגנות בצרפת הגיע אמש לשיאו כשמאות אלפי מפגינים יצאו לרחובות הערים במחאה על חוקי העבודה החדשים שמקדם ראש הממשלה דומיניק דה-וילפן. מרבית ההפגנות היו שקטות, אך אחדות מהן התפתחו לעימותים אלימים עם המשטרה. בפריז אף דווח על חילופי אש בין כמה עשרות צעירים לשוטרים; לפחות 165 מפגינים נעצרו. עשרות נפצעו, ביניהם כמה שוטרים.
רבבות גדשו את רחובות פריז, מרסיי, ליון, טולוז ו-150 ערים נוספות בצרפת, במגמה להחריף את המשבר ולסחוף את המדינה כולה לגל מחאה מאורגן. על פי ההערכות של מארגני המחאה, השתתפו בהפגנות כמיליון ו-300 אלף צרפתים ברחבי הרפובליקה, כחצי מיליון מהם התרכזו בבירה. המשטרה טענה שהיו רק כחצי מיליון מפגינים ומתוכם כ-80 אלף בפריז.
המהומות בפריז (צילום וידאו: רויטרס)
מזה שבוע דורשים המפגינים דרשו מדה-וילפן שידחה על הסף חוזי עבודה עליהם מחתימים עובדים צעירים במדינה. החוזים ידועים בשם CPE, ולמעשה הם מאפשרים לחברות לפטר עובדים שגילם פחות מ-26 ללא נימוק, במהלך השנתיים הראשונות להעסקתם. כך יכולות החברות לפטר ולקחת עובדים חדשים תחתיהם שוב ושוב.
הרבבות שהפגינו בבירה הצרפתית הציתו מכוניות, ניפצו חלונות ראווה ויידו אבנים, כדורי גולף וחפצים אחרים לעבר השוטרים, שמצידם פיזרו את ההתפרעות בגז מדמיע, תותחי מים, מגנים ואלות.
המהומות בפריז (צילום: איי.פי)
קורל הובה, סטודנטית בת 20 מפריז שנטלה חלק בהפגנות, הסבירה: "אני מסתכנת ועובדת שנתיים לחינם, רק כדי שיוכלו לפטר אותי בכל רגע. זה מדכא, לכן אני מוחה". על מצחה התנוססה כתובת "לא ל-CPE". העומדים מאחורי המחאה כינו את CPE חוזה של נייר, כיוון שלדבריהם הוא מאפשר "לזרוק עובדים צעירים כמו ממחטות נייר".
עד כה היו הסטודנטים הרוח החיה שמאחורי ההפגנות אולם בשבת הצטרפו אליהם לראשונה אנשי האיגודים המקצועיים בצרפת, וכן פוליטיקאים אופוזיציונרים, שמשתייכים לזרם הסוציאליסטי והקומוניסטי.
תחילה צעדו הסטודנטים בראש והפועלים מאחוריהם אולם בהמשך הפך המצעד לרב דורי, כשהורים רבים הצטרפו למחאה והביעו תמיכה בילדיהם כשהם נושאים שלטים כגון "לא לזרוק את הצעירים", "נמאס להיות לימונים סחוטים".
מדובר בפעם השלישית ב-40 השנים האחרונות של צרפת, בה מוחים יחד סטודנטים ופועלים על נושא משותף. ההפגנות ב-1968 וב-1994 קדמו לכך. מנהיג האיגוד הפרו קומוניסטי CGT, ברנרד טיבו, הבטיח: "אם הם לא יקשיבו לנו, נאלץ לחשוב על שביתה כללית בכל המדינה".
דה וילפן עלול לאבד את הסיכוי להיבחר לקנדציה נוספת בעקבות המחאה הגוברת. הוא אמר שלשום, כי ישקול לשנות את החוק החדש. נושא האבטלה עומד בראש סדר היום הפוליטי של צרפת, לאחר שאחוז האבטלה הגיע לאחרונה ל-9.6%, ובקרב הצעירים אחוז המובטלים אף כפול מזה.

