yed300250
הכי מטוקבקות
    ממון • 03.06.2015
    היצרנים והיבואנים נגד רפורמת הקורנפלקס: "לא דיברו איתנו"
    עיכוב נוסף בהתרת היבוא המקביל של מזון יבש? אחרי שהדיון בהצעת החוק נדחה בשבוע, נשלחה לנתניהו דרישה לעכבו בעוד חודש
    שיר אלרון
    מאת נווית זומר

    תקלות נוספות בחקיקת "חוק הקורנפלקס". יצרני ויבואני המזון טוענים שלא נערך עימם דיון מעמיק על תיקון פקודת בריאות המזון, שיאפשר יבוא מקביל וזול יותר של מזון יבש, ובשיתוף פעולה נדיר ביניהם, דורשים להשהות אותה. כך נודע ל"ידיעות אחרונות".

    נודע כי שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, ואוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר המייצג את היבואנים ורשתות השיווק, ביקשו אתמול במכתב משותף מראש הממשלה נתניהו לא להעלות את תזכיר החוק לדיון בוועדת השרים ביום ראשון הקרוב.

    לטענת הפונים, מדובר בחוק חשוב ומשמעותי בענף המזון – המסדיר היבטים של בריאות הציבור, בטיחות, איכות ייצור, אחסנה, שינוע וכו', וכולל גם סמכויות אכיפה וענישה – אך הוגיו לא טרחו לשמוע את השגות התעשיינים והיבואנים בנושא.

    הדבר יצר קונצנזוס בין שני הגופים המרכזיים במשק, שלא לקדמו בגרסתו הנוכחית. לטענתם, מאחורי הבהילות לאישורו עומדים שיקולים פוליטיים ולא מקצועיים.

    "אנחנו לא מתנגדים לחוק, אלא חוששים שהוא עלול לייצר עול רגולטורי וביורוקרטי נוסף, שלא לצורך", אמר ברוש ל"ידיעות אחרונות". לדבריו, "טיוטת החוק, שנמסרה לנו לראשונה ביום חמישי, שונה לחלוטין מהצעת החוק שעליה עבדו שנה וחצי. אורכה יותר מ־130 עמודים, ואין שום אפשרות אמיתית לעבור על כולה ולהעיר הערות. הרצון להביא את החוק בחיפזון ביום ראשון הוא בניגוד גמור לפעולות ראש הממשלה להקלה על הרגולציה. החוק הזה הוא הרבה מעבר להקלות על יבוא מזון רגיל, ולא יכול להיות שיתקבל חד־צדדית".

    במכתב כתבו השניים לראש הממשלה כי "יש להבטיח שהחוק אכן יביא תועלת אמיתית לציבור, אך ימנע פגיעה מיותרת הן בתעשיית המזון המקומית, והן ביבואני מזון". ראשי התאחדות התעשיינים ואיגוד לשכות המסחר דורשים מנתניהו להתערב ולדחות את העלאת ההצעה בוועדה בחודש נוסף, במהלכו, הם מציעים, יתקיים תהליך היוועצות מעמיק בנושא בין כל הגופים.

    את "רפורמת הקורנפלקס" גיבשו מנכ"ל משרד ראש הממשלה היוצא, הראל לוקר, ומשרדי הבריאות, הכלכלה והאוצר. היא נועדה להגדיל את היצע המזון המיובא באמצעות יבוא מקביל (שלא על ידי היבואן הרשמי), וכך להוזילו, כחלק מהמאבק ביוקר המחיה. הרפורמה תחול על מוצרי מזון יבש שהסיכון שיתקלקלו נמוך, כמו קורנפלקס, חטיפים, פסטות ואורז – התופס מחצית מיבוא מוצרי המזון – אבל לא על "מזון רגיש" (מוצרי חלב, בשר, דגים, ירקות ומזון לתינוקות). סך היבוא נאמד ‭4.3־כ‬ מיליארד דולר. ההערכות הן כי בעקבות שינוי החוק יגדלו היבוא, ההיצע והתחרות.

    זה לא העיכוב הראשון בחקיקת "רפורמת הקורנפלקס". הצעת החוק הייתה אמורה להגיע לאישור הממשלה כבר ביום ראשון האחרון, אך משרד המשפטים החליט לעכב את הגשתה בנימוק כי היא עדיין אינה "בשלה". בעיה נוספת הייתה שעל פי ניסוח החוק, עמותות המחלקות מזון לנזקקים נחשבות למשווקות מזון, ויחויבו בדרישות מחמירות להובלתו – בהן לא יוכלו לעמוד.

     

    שרגא ברוש יור התאחדות התעשיינים (עמית מגל)
    שרגא ברוש יור התאחדות התעשיינים
    עמית מגל






    ---------------------------------------------------

    ---------------------------------------------------

    ---------------------------------------------------
    הרפורמה נועדה להוזיל מזון מיובא. ברוש ולין דורשים להבטיח שהחוק "ימנע פגיעה מיותרת בתעשיית המזון המקומית וביבואני מזון"
    ---------------------------------------------------
    "ממון", 31.5.15
    ---------------------------------------------------
    אוריאל לין. "שיקולים פוליטיים" | צילום: עמית שעל
    ---------------------------------------------------
    שרגא ברוש. "הכבדת הרגולציה" | צילום: עמית מגל

     

    yed660100