yed300250
הכי מטוקבקות
    AP
    תור לכספומט באתונה, אתמול | צילום: AP
    ממון • 28.06.2015
    המו"מ התפוצץ: משאל עם ביוון
    ראש הממשלה הודיע כי בעוד שבוע יכריעו האזרחים האם לקבל את התנאים של מדינות גוש היורו • שר האוצר הגרמני: "אין בסיס להמשך המו"מ" • אזרחי יוון התנפלו על הכספומטים ותחנות הדלק
    מאת ויקטור אליעזר, אתונה

    דרמה ביוון: רה"מ אלכסיס ציפראס הודיע בסוף השבוע על החלטת הממשלה לקיים ביום ראשון הבא משאל עם, ובו יוכרע האם להסכים לתנאים של מדינות גוש היורו, הבנק האירופי המרכזי וקרן המטבע הבינלאומית. הנושים הציעו ליוון הארכה של חמישה חודשים בתוכנית החילוץ הנוכחית, בתנאי שהמדינה תיישם שורה של רפורמות. בהודעתו לאזרחים הביע ציפראס את עמדת הממשלה נגד ההסכם המוצע וקרא לאזרחים להגן על כבוד העם ועל הגאווה היוונית, ו"לדחות על הסף את הלחצים ואת האיומים שחוגים קיצוניים באירופה יחד עם קרן המטבע הבינלאומית מנסים לכפות על יוון". לדבריו, נתנו ליוון "אולטימטום שמנוגד לערכי אירופה".

     

    ציפראס שלח אתמול איגרת לראשי הנושים עם בקשה להאריך בכמה ימים את תוקף תוכנית ההצלה הקיימת שמסתיימת מחרתיים, אולם מדינות גוש היורו הודיעו כי לא יאריכו ליוון את חבילת הסיוע. שר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה אמר כי "אין בסיס להמשך המו"מ עם יוון. התוכנית מסתיימת ב־30 ביוני ואנחנו יודעים היטב את מצב הבנקים ביוון אבל היא תמיד מפתיעה". ז'רון דיסלבלום, יו"ר קבוצת שרי האוצר של אירופה, ציין שממשלת יוון "סגרה את הדלת" והגדיר את החלטתה: "עצובה לעם היווני".

     

     

    רה"מ אלכסיס ציפראס | צילום: EPA (EPA)
    רה"מ אלכסיס ציפראס | צילום: EPA
    EPA

     

    ציפראס חזר לאתונה מבריסל שלשום בשעה 8 בערב ומיד כינס את ממשלתו לישיבת חירום שהתארכה עד 1 לפנות בוקר. אחרי ההודעה לעם, שרי הממשלה דיברו על יום היסטורי ליוון וקראו לאזרחים לא להיכנע ללחצים ולאיומים, להפגין אחדות וקור רוח ולומר "לא להסכם המביש" של הנושים. בין היתר הוזכר ה"לא" ההיסטורי שאמרו היוונים ב־1940 למוסוליני שניסה לפלוש למדינה.

     

    בזמן שחברי הפרלמנט היווני התווכחו עד השעות המוקדמות של הבוקר, גברו החששות שמא הבנק האירופי המרכזי יפסיק את התמיכה במערכת הבנקאית של יוון וכי הממשלה תיאלץ להטיל "פיקוח הון" ולהגביל את גל משיכת המזומנים מהבנקים. מאתמול בבוקר התנפלו אזרחי יוון על הכספומטים כדי למשוך כסף מזומן. לאלפים לא נותר יותר כסף וסניפי בנקים רבים כלל לא נפתחו כנראה בהוראת הבנק המרכזי של יוון, דבר שהגביר את החשש כי הכסף נגמר. בתחנות הדלק התארכו תורי המכוניות ל־100 מטר מחשש שבשבוע הבא תיפסק אספקת הדלק למדינה. אזרחים רבים מיהרו לרוץ ולמלא את עגלות הסופרים והמכולות בערים רבות במדינה. מנהלת של אחד הסופרים אמרה שמספר הלקוחות אתמול גדל ב־50% והמכירות עלו ב־100%.

     

    רוב ראשי האופוזיציה תקפו בחריפות את ראש הממשלה. המפלגה השמרנית האשימה את הממשלה כי היא מוליכה את יוון לפשיטת רגל ולאסון: "משחקים עם עתיד ילדינו וגורמים לקיטוב בעם. מבודדים את יוון והממשלה משרתת את האינטרסים של אלה החותרים לחזור לדרכמה. הכנופייה של הדרכמה התגלתה", אמר דובר המפלגה השמרנית קיריאקוס מיצוטקיס.

     

    מה השלב הבא? ראש הממשלה הבהיר שיכבד כל החלטה של העם במשאל העם, אבל לפי מומחים פוליטיים ביוון, ציפראס לא מסוגל להתמודד עם החלטת "כן" שתחייב אותו לחתום על הסכם עליו סירב לחתום לפני שבוע. מנגד, הוא גם יתקשה לנהל מדינה שחוזרת לדרכמה, ולכן הצעד הבא עלול להיות הליכה לבחירות.

     

    yed660100