yed300250
הכי מטוקבקות
     EUTE S
    רה"מ היווני אלכסיס ציפראס | צילום: רויטרס
    ממון • 15.07.2015
    קרן המטבע לצד יוון: "צריך לשקול ויתור על החובות"
    במסמך בן 1,184 עמודים תוקפת הקרן את הסכם החילוץ: "לא נוכל להיות חלק מההסכם אם בגוש היורו לא יוותרו על חלק ניכר מהחוב"
    מאת דניאל בטיני

    בעוד שראש ממשלת יוון נאבק להעביר את הסכם החילוץ החדש בפרלמנט באתונה, ובזמן שבמגזר הציבורי יצאו לשביתה כאות מחאה על תוכנית הצנע והרפורמות הקשות שציפראס התחייב להן, והבנקים ממשיכים להיות סגורים – מצאה יוון בת ברית מפתיעה, בדמות קרן המטבע העולמית.

     

    במזכר בן 1,184 עמודים שפירסמה ביום שלישי בלילה, תוקפת קרן המטבע את הסכם החילוץ החדש בין יוון לנושים האירופיים שלה, ומבהירה כי לא תוכל להיות חלק מההסכם אלא אם שאר מדינות גוש היורו יצליחו למחול ליוון על חלק ניכר מחובותיה. הנושים הם למעשה מדינות גוש היורו, קרן המטבע והבנק האירופי המרכזי.

     

    במזכר קוראת קרן המטבע להקלות משמעותיות בהחזר החובות. "החובות של יוון יוכלו להיות מוחזרים רק באמצעות אמצעים שיובילו להקלה משמעותית הרבה יותר מצד אירופה", נכתב במסמך שפורסם במטה קרן המטבע בוושינגטון. אם אחוז החובות של יוון עומד כרגע כבר על 175% מהתמ"ג, הוא יתקרב בשנים הקרובות ל־200%, נכתב. "כך תהפוך מעמסת החובות של יוון למשהו שלא ניתן להכיל בשום צורה".

     

    קרן המטבע מציעה שלוש אופציות לפתרון המשבר: הארכת זמן נוספת עבור יוון, כדי לאפשר לה להחזיר את החובות, מ־10 שנים ל־30 שנה. אופציה שנייה היא העברת תשלומים קבועה ממדינות גוש היורו ליוון, בהבנה שהכסף הזה לא יוחזר. האופציה השלישית: ויתור מוחלט של הנושים על כל חובותיה של יוון. "ההחלטה באיזה אופציה מבין השלוש לבחור היא בין יוון לפרטנרים האירופיים שלה".

     

    בת ברית מפתיעה. יו"ר קרן המטבע כריסטין לגארד | צילום: איי־אף־פי (AFP)
    בת ברית מפתיעה. יו"ר קרן המטבע כריסטין לגארד | צילום: איי־אף־פי
    AFP

     

     

    מנהיגי מדינות גוש היורו אישרו בתחילת השבוע להתחיל במו"מ עם יוון על חבילת החילוץ השלישית, שתעמוד על כ־84 מיליארד יורו. חבילת הסיוע כפופה לתנאים נוקשים של יישום רפורמות כלכליות מיידיות ביוון. על האפשרות לוותר ליוון על חלק מחובותיה דובר רק ברמזים, וכלל לא דובר על אפשרות מחיקת כל חובותיה, מה שקרן המטבע כעת קוראת לשקול בחיוב.

     

    הקרן דחפה עוד במהלך השיחות הקשות עם יוון בשבועות האחרונים לשקול מחילה ליוון על חלק מחובותיה, או לפרוס אותם בצורה נוחה יותר. מי שהתנגדה נחרצות עד כה לכל צעד כזה הייתה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, שהתבטאה נגד "תספורת קלאסית" ש"לא באה בחשבון". משרד האוצר הגרמני טוען כי הוא מודע לגישת קרן המטבע ושהוא מתייחס אליה ברצינות, אבל דבק בינתיים בגישה שלו.

     

    עם זאת, המזכר שפורסם כעת עמודיו, צפוי להפעיל לחץ על מדינות גוש היורו לשקול התגמשות מול יוון. ציפראס עצמו יצא אתמול שוב בצורה בוטה מאוד נגד הנושים האירופיים בשל התנהגותם כלפי ארצו, תקף את ההסכם שנאלץ לקבל אבל הבהיר כי אין לו ברירה אלא להעביר אותו בפרלמנט ולבצע את הרפורמות. כעת קרן המטבע מבקשת לחזק קצת את ידיו במאבק ההישרדות הפוליטי שלו. ובינתיים, לקראת ההצבעה בפרלמנט על תוכנית החילוץ התפטרה גם סגנית שר האוצר, נדיה ולאוואני, שהודיעה כי לא מסוגלת לתמוך בה בשל התנאים שנכפו על יוון. זו מכה קשה לציפראס, שכבר נאלץ להתמודד עם התפטרות שר האוצר.

     

    לפי ה"ניו יורק טיימס", תמכו בשבועות האחרונים כלכלנים רבים בכך שהמדינות העשירות באירופה ישלמו כדי לתמוך בכלכלה היוונית, וטענו כי זו הדרך היחידה להציל את גוש היורו מהתפרקות. אותן מדינות מתנגדות לצעד זה, נכון לעכשיו. המזכר, לדברי העיתון, מבהיר את העלות האמיתית לאירופה של החזקת יוון בגוש היורו: אם ממשלות אירופה רוצות שתישאר, הן חייבות לשלם הרבה כסף – ולא כהלוואה. החלופה העיקרית היא יציאת יוון מהיורו, שתעלה ביוקר למחזיקי אג"ח של יוון. אם יוון תחזור לדרכמה, חובותיה כנראה יופחתו משמעותית. זוהי, לפי ה"ניו יורק טיימס", סיבה לממשלות אירופה להקשיב לקרן המטבע.

     


    פרסום ראשון: 15.07.15 , 22:19
    yed660100