yed300250
הכי מטוקבקות
     EUTE S
    מול נתוני הבורסה העגומים בעיר פויאנג | צילום: רויטרס
    ממון • 12.08.2015
    סין מזעזעת את בורסות העולם
    טלטלה בשווקים • הסיבה: בתוך יומיים ביצע הבנק המרכזי הסיני פיחות של 3.5% ביואן בניסיון לעצור את הצניחה ביצוא • בורסות אסיה ואירופה ירדו ב־1.5%־2%
    מאת דניאל בטיני

    טלטלה בשווקים העולמיים בעקבות החלטת הממשל הסיני להתערב ביום השני ברציפות במטבע המקומי, היואן, ולהפחית את ערכו במכוון. פיחות היואן גרם אתמול לחוסר יציבות, לחשש ולירידות גדולות בכל הבורסות במדינות אסיה ואירופה. בדרך זו הגיבו המשקיעים להתפתחות החריגה בערכו של היואן הסיני.

     

    הבנק הסיני המרכזי התערב ביום שלישי באופן יוצא דופן בשוק והודיע על פיחות שיא של 1.9% בערכו של היואן. אתמול המשיך הבנק המרכזי במהלך והפחית את ערכו של היואן בעוד 1.6%, ובסך הכל ב־3.5% בתוך יומיים – הפיחות הגדול ביותר של היואן זה 20 שנה. פרשנים מעריכים כי המהלך ישפיע מאוד על כל המסחר העולמי עם סין, ואף חוששים כי הענקית הקומוניסטית מנסה לצאת למלחמה בתחום המטבע.

     

    הבורסות בשווקי אסיה ירדו בין 1.5% ל־2%, מהונג קונג ועד טוקיו. מניות של חברות רבות הסוחרות עם סין רשמו ירידות חדות במיוחד. באמצעות פיחות המטבע הסיני מנסה הממשל בבייג'ינג לגרום לכך שהמוצרים הסיניים יהיו תחרותיים יותר בשוק העולמי, ועל הדרך לחזק את הכלכלה הסינית.

     

    ביום שלישי עוד הסבירו בבנק המרכזי הסיני כי ההתערבות בערכו של היואן הייתה מהלך חד־פעמי שבא אחרי פרסום נתוני צמיחה גרועים, ואחרי תקופה ממושכת שבה רשמה הבורסה צניחות דרמטיות שגרמו להפסדי עתק. עדיין לא ברור אם ממשלת סין תמשיך להתערב בסחר ביואן ובערכו. אתמול פירסם הבנק המרכזי בבייג'ינג הודעה שעל פיה "כרגע אין בסיס להמשיך את פיחות ערכו של המטבע".

     

    היצוא הסיני ספג בחודש יולי מפלה גדולה ורשם ירידה של 8.3% לעומת היצוא בתקופה המקבילה בשנה שעברה. באמצעות הפיחות מנסה כעת הממשל הסיני לעצור את הירידה המתמשכת ביצוא ולהזניקו מחדש. מומחים מעריכים כי באמצעות הפיחות יצליחו הסינים לעשות זאת.

     

    מטבע היואן אינו מתנהל בחופשיות על פי התנודות בשוק כמו היורו. הוא למעשה קשור לשער הדולר. הבנק הסיני המרכזי קובע בכל יום שער יחסי שסביבו היואן יכול לנוע. לאחרונה קרסה הבורסה הסינית בתוך שבועות ספורים ביותר מ־30%. הפסדי העתק שמשקיעים רבים רשמו לאחר הקריסה הזאת ישפיעו להערכת מומחים גם על הצריכה במדינה וגם על המסחר הבינלאומי והממשל הסיני.

     

    ההערכה בקרב מומחים היא כי הממשל הסיני מתערב בצורה דרסטית בשוק הסיני כדי לגרום ליציבות בשערי המניות של החברות הסיניות. השאלה הגדולה שפרשנים רבים שואלים את עצמם כעת היא האם ממשלת סין ניצבת לפני שינוי מדיניות דרמטי בעניין המטבע שיכלול גמישות גדולה יותר של היואן, או שמא מדובר במהלך קלאסי נקודתי של פיחות שנועד בסופו של דבר לייצב את השוק.

     


    פרסום ראשון: 12.08.15 , 22:08
    yed660100