yed300250
הכי מטוקבקות
    הריבית בארהב
    ממון • 16.09.2015
    דריכות בעולם: האם הריבית בארה"ב תעלה
    כל החלטה בעניין הריבית בארה"ב תשפיע על הכיוון שבו יילכו כלכלות המערב וישראל • לחץ מצד ראשי ה־OECD עשוי לשכנע את הנגידה ג'נט ילן להעלות אותה כבר היום
    מאת רועי ברגמן

    תעלה את הריבית או לא? זו השאלה. דריכות גדולה נרשמה ביממה האחרונה בשווקים הפיננסיים רגע לפני הכרזת הבנק הפדרלי של ארה"ב הערב (שעון ישראל) על החלטת הריבית במשק האמריקאי, שנחשבת לדרמטית במיוחד.

     

    אי־הוודאות סביב ההחלטה הגיעה לשיאה ביממה האחרונה. עד לרגע האחרון שמרו קובעי המדיניות בארה"ב את הקלפים קרוב לחזה ולא רמזו אם יעלו לראשונה זה שנים את הריבית, שעומדת ברמה של 0%־0.25%, ויאותתו לעולם כי ארה"ב חוזרת לתוואי של ריבית עולה וההקלה המוניטרית הגיעה לסיומה. שמירת הריבית על כנה עשויה לאותת לעולם כי המשק הגלובלי עדיין רחוק מהתאוששות.

     

    אתמול עוד הופעל לחץ על הפדרל ריזרב להעלות את הריבית מצד ארגון המדינות המתועשות (OECD), שטען כי הפדרל ריזרב יעשה נכון אם יתחיל להעלות את הריבית בארה"ב כבר השבוע, בעודו מזהיר כי חוסר הוודאות באשר להידוק המוניטרי מגדיל את הסיכון לכלכלה.

     

    נגידי הבנק הפדרלי, ובראשם הנגידה ג'נט ילן, פתחו אתמול את סבב הפגישות בן היומיים שבסיומו תתקבל ההחלטה הגורלית. הריבית בארה"ב נמצאת בשפל מאז המשבר הפיננסי הגדול של 2008, כשהפדרל ריזרב ניסה להזרים בדרך זו כסף למשק האמריקאי בשביל לעודד את הצמיחה לצד רכישה מתמשכת של איגרות חוב בשוק, שאותה הפסיקה ילן מוקדם יותר השנה.

     

    "אנחנו רוצים להמחיש שמה שקובע הוא לא אם הריבית תשתנה מחר או בדצמבר", אמרה הכלכלנית הראשית של ארגון ה־OECD, קתרין מאן, בריאיון לתקשורת. "מה שחשוב הוא הדרך שיוחלט עליה לאחר מכן ואיך יסבירו אותה לעולם". דברי מאן הגיעו לאחר שה־OECD עידכן כלפי מעלה את תחזית הצמיחה שלו לשנה הנוכחית. בכירים בבנק הפדרלי העריכו כי הריבית בארה"ב תעמוד על כ־1.6% בסוף השנה הבאה.

     

    בפדרל ריזרב סימנו בחודשים האחרונים את ספטמבר כחודש הראשון שבו תועלה הריבית בארה"ב, אך משבר המניות בסין שגלש ליתר השווקים בעולם עירער את אמון המשקיעים שכך אכן יקרה. אם הריבית לא תעלה הערב כולם יישאו את עיניהם לקראת דצמבר, שסומן כמועד האפשרי השני להעלאת הריבית.

     

    חוסר הוודאות בעניין ההחלטה היום הביא לכך שהמסחר בשוק המניות האמריקאי נפתח אתמול ביציבות יחסית עם נטייה לעליות שערים קלות של 0.2% במדדים המובילים. ביתר הבורסות בעולם נרשמו עליות שערים ערות: בשנגחאי שברה הבורסה יומיים של ירידות עם עלייה של 4.9%. ביפן עלה מדד הניקיי ב־0.8% לפני שסוכנות הדירוג S&P חתכה את דירוג החוב של המדינה ל־A פלוס. באירופה רשם מדד הפוטסי בלונדון עלייה של כ־1.3%, ובפריז עלה הקאק ב־1.5% שעה קלה לפני סגירת המסחר. בגרמניה עלה מדד הדאקס ב־0.3%.

     

    בבורסה בתל־אביב נרשמה אתמול מגמה מעורבת כשמדד ת"א 25 עלה ב־0.1% ומדד ת"א 100 ירד ב־0.1%. בשוק האג"ח הממשלתיות נרשמו ירידות שערים בכל הטווחים, כשאג"ח ל־10 שנים ירדה ב־0.4% והתשואה לפידיון שלה עלתה ל־2.4%. בשוק המט"ח התחזק הדולר ב־0.6% מול השקל, ושערו היציג נקבע על 3.889 שקל. היורו נחלש ב־0.1% ושערו היציג נקבע ברמה של 4.362 שקל.

     


    פרסום ראשון: 16.09.15 , 22:12
    yed660100