yed300250
הכי מטוקבקות
    עובדי בניין סינים. מתמחים בעבודות כמו ריצוף וטיח | צילום: עמית שאבי
    ממון • 11.11.2015
    התפוצץ המו"מ עם סין להבאת 20 אלף פועלים לענף הבנייה
    החלופות: רומניה, אוקראינה וטורקיה • גם חברות ישראליות הבונות בחו"ל עם פועלים זרים יוכלו להביאם, וקבלני ביצוע זרים יוזמנו עם עובדיהם
    מאת עופר פטרסבורג

    המחסור בפועלי בנייה: ל"ידיעות אחרונות" נודע כי המו"מ עם ממשלת סין התפוצץ, וכי בניגוד להכרזות, הסינים לא יגיעו להציל את הענף. החלופות שכרגע על הפרק: רומניה, אוקראינה וגם טורקיה.

     

    בספטמבר האחרון החליטה הממשלה להעסיק 20 אלף פועלים זרים בעבודות בניין רטובות כמו ריצוף, טיח, טפסנות וברזלנות — בהן מתמחים העובדים הסינים — זאת כדי לבנות את מסת הבניינים הדרושה לפתרון מצוקת הדיור.

     

    זרימת הסינים ארצה פסקה לפני כמה שנים, בעקבות דרישת הממשלה לחתימת הסכם בילטרלי בין המדינות, דבר שאינו נהוג בסין. בעקבות כך, הוחלט לאחרונה לאפשר כניסה של הסינים ללא הסכם מוסדר.

     

    הממשלה שלפה את כל ההבטחות שיגשים המהלך: משרד השיכון בישר כי "לפחות חצי מהעובדים שיגיעו יועסקו בפרויקטים של מחיר למשתכן", ושמשך הבנייה של בניינים גבוהים יתקצר בכ־30%, מה שיחסוך לקבלן כ־50 אלף שקל לדירה. השר יואב גלנט אף בישר על הגעתם של הסינים בכנס ארגון קבלני ת"א ובת־ים באילת לפני שבועיים, ופתח את נאומו במצגת על מגדל סיני שנבנה ב־3 שבועות. גם שר האוצר, משה כחלון, אמר: "נוסיף 20 אלף עובדים סינים, שיהוו זריקת מרץ להיצע הדירות. כוח אדם איכותי ומיומן הוא אמצעי קריטי להגדלת ההיצע שיסייע בהדבקת הביקוש".

     

    ואולם, כעת נודע ל"ידיעות אחרונות" כי המו"מ נקלע לקשיים, בעיקר עקב התנגדות של היועמ"ש ורשות ההגירה, וההסכמים עם ממשלת סין לא נחתמו בסופו של דבר.

     

    במטה הדיור כבר מחפשים חלופות לעובדים הסינים, וכעת מנסים להביא כמות זהה של פועלים מרומניה, אוקראינה וגם טורקיה. בעקבות פניית הממשלה, ברשות ההגירה מנסים כעת לאתר פועלים זרים שעבדו בישראל בעבר, בעיקר מרומניה וממולדובה, כדי להשיבם לארץ. כמו כן ייבחנו מדינות כמו אוקראינה, אלבניה וסרביה.

     

    הממשלה גם החליטה להאריך ב־3 שנים את ההיתר של יילמזלר הטורקית, המעסיקה בארץ כ־1,000 פועלים לעבודות גדולות, ורישיונה שפג לאחרונה.

     

    בנוסף, חברות נדל"ן ישראליות הפועלות בחו"ל, כמו סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי, דניה סיבוס של אפריקה ישראל או אשטרום, יוכלו להביא ארצה את העובדים הזרים שלהן וגם לגייס חדשים. עוד נודע כי אף תפורסם הזמנה לחברות ביצוע זרות להגיע לעבודות בישראל כקבלני ביצוע, עם הפועלים שלהן.

     

    אלדד ניצן, יו"ר תאגידי כוח אדם לבנייה בלשכת המסחר, נשמע אתמול כועס. לדבריו, "ההחלטות להגדלת המכסות כמעט ולא מיושמות, והוועדה הבין־משרדית שמונתה מכוחן גוררת רגליים ומכשילה כל פתרון או הצעה שעולים. המו"מ שהיא מנהלת מול שלטונות סין לא מתקדם, ומותיר את כל הענף בקיבעון ובחוסר יכולת לספק את הצורך בעובדים, תופעה המשפיעה על מחירי הדיור שממשיכים לעלות".

     


    פרסום ראשון: 11.11.15 , 21:59
    yed660100