yed300250
הכי מטוקבקות
    משקיע מודאג בבורסת שנגחאי, אתמול | צילום: רויטרס
    ממון • 04.01.2016
    הבורסה בסין רועדת, ולוקחת איתה את כולן
    פתיחת שנה סוערת בשווקים: אחרי שבורסת שנגחאי צנחה ב־7% והמסחר הופסק, גלי ההדף שטפו את ארה"ב ואירופה – והגיעו עד ישראל
    רועי ברגמן

    פתיחה סוערת ל־2016 בשווקים הגלובליים: הבורסה הסינית קרסה ב־7%, והובילה לירידות חדות ביתר הבורסות בעולם.

     

    הנפילות גרמו להפעלתו לראשונה של מנגנון עצירת המסחר החדש בבורסה הסינית. זה נועד לעצור את המסחר ל־15 דקות במקרה של נפילה של 5%, ולהפסיקו כליל במקרה של ירידה של 7%. אתמול, כשהמסחר בסין חודש אחרי רבע שעה, לקח רק 7 דקות עד להפעלת מנגנון ההגנה השני.

     

    סין היא גם זו שהובילה את הירידות בשווקים במחצית השנה שעברה, עם התגברות החשש מהאטה בקצב הצמיחה, ובתחילת 2016 היא שוב מושכת אליה את הפוקוס של המשקיעים בעולם. הבורסות ברחבי אסיה ואירופה רשמו אתמול את הירידות החדות ביותר מאז אוגוסט. בבורסה בסין זו תחילת השנה הגרועה בתולדותיה.

     

    לצד סין ירד מדד ההנג סנג בהונג־קונג ב־3.6%. באנגליה רשם מדד הפוטסי ירידה של 2.4%, הקאק הצרפתי נפל ב־2.97%, ואילו הדאקס הגרמני איבד אתמול לא פחות מ־4.42%. ירידות שערים של יותר מ־2.5% נרשמו גם בפתיחת המסחר בוול סטריט אתמול.

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

     

    הירידות לא פסחו על הבורסה בתל־אביב, אך היו מתונות יותר. בסיום יום המסחר ירד מדד ת"א 25 ב־1.09%, ומדד ת"א 100 ב־1.08%. מחזור המסחר היה גבוה יחסית ועמד על כ־2.2 מיליארד שקל. בשוק המט"ח רשם הדולר היציג התחזקות של 0.3% ל־3.913 שקלים. היורו התחזק ב־0.5%, ושערו נקבע על 4.269 שקלים.

     

    על פי רוני יונסיאן, מנהל דסק מחקר ניירות ערך זרים בלאומי שוקי הון, שני טריגרים הביאו לנפילות בסין. לדבריו, "נתוני ייצור חדשים, יחד עם סיום האיסור הצפוי בסוף השבוע על מכירת מניות בידי בעלי עניין, הובילו למכירת חיסול במניות. הירידה בבורסה שם הייתה כנראה גבוהה יותר לולא הופסק המסחר על ידי מנגנון 'מנתק הזרם' החדש".

     

    יונסיאן ציין כי במפתיע, מדד המניות בשנחאי סיים את 2015 בעלייה, אף שבשנה החולפת הוא הספיק לאבד 44% מהשיא שאליו הגיע. המשקיעים בסין חוו אשתקד רכבת הרים: המניות נסקו בשיעור חד לשיא כל הזמנים, לפני שהמגמה הפכה כיוון.

     

    "המשקיעים תלו תקווה ברפורמות בסין שמטרתן מעבר מכלכלה מוטת ייצור לכלכלה מוטת צריכה. התקדמות כזו נעשתה, אבל לא מפצה על ההאטה העמוקה בייצור, עם חודש עשירי ברציפות של התכווצות; על בעיות עמוקות במגזר הנדל"ן; ועל בנקאות הצללים הסינית", אמר.

     

    לפי גיא יהודה, כלכלן בכיר בפסגות, "העניין הוא המטבע הסיני. היואן חזק מדי וצריך לעבור דרך עד שיתקרב חזרה לשיווי המשקל שלו. הסינים מנסים לעשות זאת באופן מבוקר, אבל כל עוד הפיחות יימשך בכזו עוצמה, סביר שהתנודתיות בשווקים תישאר גבוהה.

     

    "להערכתנו סין לא הולכת לקראת מיתון או משבר כלכלי. דווקא ניכרת בה התייצבות של ההאטה. עם זאת, אסטרטגיית ההשקעות צריכה להיות בררנית, בעיקר לגבי השווקים המתעוררים".

     

    יונסיאן מעריך שכעת הפוקוס של הממשל בסין יעבור מרפורמות מבניות לשמירה על היציבות הפיננסית. "התנודות ביואן ונפילת המניות יאלצו אותו כנראה לקחת צעד אחורה מהתוכנית לשקיפות ופתיחת השווקים. הסינים חוששים מבריחת הון, ובצדק. צפו להתערבות מחודשת של הממשל הסיני בשווקים בשבועות ובחודשים הקרובים".

     

    Roee.bergman@yedioth.co.il

     

     


    פרסום ראשון: 04.01.16 , 21:40
    yed660100