yed300250
הכי מטוקבקות
    ירידה חדה בשוק הסיני. בשונה מיתר העולם, בסין ירוק מסמל דווקא ירידה. בייג'ינג, אתמול | צילום: אי־אף־פי
    חדשות • 08.01.2016
    הבורסה הסינית מפילה את העולם
    הבנק המרכזי בסין ביצע פיחות במטבע המקומי — והוביל אתמול לבהלה שהורגשה בשווקים מיפן ועד ארצות־הברית • המשמעות בישראל: הירידה עלולה להשפיע בעיקר על החסכונות
    רועי ברגמן

    חצי שעה בלבד נמשך יום המסחר אתמול בבורסה בסין, חצי שעה שהספיקה כדי לטלטל פעם נוספת את כל הבורסות בעולם. ואיך זה משפיע עלינו? ההשפעה הגדולה של ההתפתחויות האחרונות על המשק הישראלי מגיעה כצפוי משוק ההון שרושם ירידות ומביא לפגיעה גם בחסכונות של הציבור כמו למשל בקרנות הפנסיה, בקופות הגמל ובקרנות ההשתלמות, שחלק ניכר מנכסיהן מושקע בשווקים בארץ ובחו"ל.

     

    המסחר בסין נפתח אתמול בירידות שערים חדות, אולם ברגע שחצו את רף ה־7 אחוזים הופעל, בפעם השנייה בשבוע האחרון, מנגנון עצירת המסחר האוטומטי, דבר שהביא את גורמי הממשל להודיע שיפסיקו את השימוש בו. הסיבה? את המנגנון מפעילים כאשר ישנה נפילה חדה בשערים. אך הסיבה שגורמי הממשל יפסיקו את השימוש בו היא שהפעלתו לא מאפשרת לבורסה להשתקם בעצמה ולהתגבר על הירידה, דבר שברמה העקרונית יכול להתרחש אחרי אירוע שכזה. וכך, הירידות החדות בסין גלשו מהר ליתר השווקים בעולם, החל מיפן במזרח שירדה ב־2.3%, דרך גרמניה שהובילה את הירידות בבורסות הגדולות של אירופה עם נפילה של 2.3% ועד ארצות־הברית, שם רשמו המדדים ירידות של מעל 1%. הבורסה בתל־אביב לא התנהגה באופן שונה מהיתר, ומדד תל־אביב 25 נחלש אתמול ב־1.9%.

     

    את מה שקורה בסין בימים האחרונים ניתן לתאר בעיקר כ"פאניקה של משקיעים", כאשר כל נתון שמתפרסם גורם לטלטלה. סין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם אחרי ארצות־הברית, נחשבה למובילת הצמיחה של הכלכלה הגלובלית בעידן שאחרי המשבר הפיננסי הגדול של 2008, ולפיכך כל סממן להאטה שלה שולח גלי הדף לכל רחבי העולם. הטריגר לירידות אתמול הגיע מכיוונו של הבנק המרכזי של סין שהוביל לפיחות נוסף של היואן המקומי. הפיחות נועד לתמוך ביצואנים הסיניים, אך בשווקים ראו בו אתמול סימן לכך שבבנק המרכזי של סין רואים האטה במשק בתקופה הקרובה ולפיכך פועלים דרך המטבע כדי להחזירו לפסים של צמיחה מהירה. אולם לחוששים, אפשר מעט להירגע: עם כל הדאגה מהאטה בכלכלה הסינית היא עדיין צומחת בקצב גבוה יחסית לשווקים המפותחים בעולם. אתמול ניסו בנקאי ההשקעות להרגיע את הרוחות בטענה שמדובר בתגובת יתר של המשקיעים בלבד.

     

    מאז המשבר הפיננסי התרחבו הקשרים העסקיים שבין ישראל לסין, וחברות סיניות ביצעו כמה השקעות במשק הישראלי וחלקן אף משמשות קבלני ביצוע למשימות תשתית לאומיות. נכון להיום נראה כי לטלטלה בשוק המניות, שמזכירה נפילה דומה שהתרחשה בסין בקיץ האחרון, לא צפויה השפעה על המשך פעילותן של החברות הללו בישראל. כך למשל חברת פוסון הסינית, שמנייתה נפלה ב־10% מתחילת 2016, הודיעה כי בכוונתה להמשיך ולהוציא אל הפועל את העסקה לרכישת השליטה בחברת הביטוח הפניקס, ונציגיה אף שהו בארץ כדי לקדמה.

     

    yed660100