yed300250
הכי מטוקבקות
    אגתה. מאפיית כעכים | צילום: צביקי עשת
    מסלול • 17.01.2016
    הריחות של אתונה
    איש העסקים צביקי עשת, בעלי מסעדת גרקו, תמיד חשב שלא כדאי לבזבז זמן על אתונה, עד שגילה את הקסם האינסופי שלה: מסע קולינרי למחוזות האותנטיים ביותר של בירת יוון
    צביקי עשת

    סיפור האהבה שלי עם יוון החל לפני 25 שנה, ומאז הייתי כמעט בכל האיים, ביקרתי בעשרות מקומות, והכרתי מאות יוונים שהפכו למשפחה ולבית שני שלי. שנים אני חולם לפתוח מסעדה יוונית אותנטית בישראל, ולפני שלוש שנים החלום התגשם. במשך כל ביקוריי ביוון מעולם לא עצרתי באתונה, שנתפסה בעיניי, כמו בעיני הרבה אנשים אחרים, כעיר שלא כדאי לבזבז עליה זמן. מאז שהתחקירן היווני שעבד איתי על הקמת המסעדה גילה לי את הקסם האינסופי של העיר, אני לא מפספס אף הזדמנות לבקר בה. בחורף היופי שלה מתעצם ומתחדד עוד יותר, עם שילוב של אוכל ביתי שאין שני לו, מגוון קולינרי אינסופי והופעות מוזיקה שמתרחשות רק בעונה הקרה.

     

    השוק של אתונה

     

    השוק המרכזי של אתונה, שנקרא גם שוק וארוואקיוס, הוא שוק מרתק ומופלא שאפשר להעביר בו יום שלם. בסמוך לכניסה הראשית נמצא מוקה (Mokka) — קפניון (בית קפה יווני קלאסי) ותיק ובית קלייה לקפה. מומלץ בחום לפתוח כאן את הבוקר עם קפה סטי הובולי (Sti Hovoli) שמבושל בפינג'אן קטן בבישול מושקע ואיטי ומוגש עם פיסה קטנה של רחת לוקום וצלוחיות של "ספון סוויטס" שמכינים במקום מתאנים ירוקות, תפוזי ברגמוט ועלי ורדים.

     

    Mokka, Athinas 44

    www.mokka.gr/en

     

     
    דגים בשוק המקומי | צילום: צביקי עשת
    דגים בשוק המקומי | צילום: צביקי עשת

     

     

     

     

    עמוק בתוך השוק, בקצה סמטת הבשר, נמצאת איפירוס, טברנה שמתמחה באוכל ביתי הכי פשוט והכי טעים. הבישולים מתחילים בשעות הלילה המאוחרות — מעמידים סירים, רוקחים תבשילים, ובסביבות השעה ארבע לפנות בוקר הכל עומד מוכן במגשי נירוסטה מאחורי ויטרינת זכוכית. מעבר לוויטרינה, על הכיריים, סירי ענק מעלי ריחות תבשילים שממלאים את האוויר.

     

    איפיריוס פועלת מאז 1890 ומגישה לפועלי האזור אוכל ביתי מוכן. היום זוהי רניה המקסימה שדואגת לתבשילים ולכל הלקוחות, קבועים כחדשים. מנת הדגל, שמיועדת בעיקר לחוזרים מלילה סוער של הרבה אוזו וצ'יפורו, היא קערה גדולה של פצה (Patsa) — מרק ארומטי שנודף ממנו ריח חריף של חלקי פנים, שעשוי מקיבה ורגל של כבש. בשעות הצהריים המקום כבר הומה ממקומיים ועובדי השוק שבאים לארוחה משביעה ומזינה של מרק מגריצה, ספאנקוריזו (תבשיל תרד ואורז), תבשיל שעועית ועגבניות, או מרק אבגולמונו חמצמץ עם כופתאות בשר. הכי ביתי שיש, הכי יווני בעולם.

     

    Ipiros, Philopoimenous 4‬

     

    אתונה | צילום: צביקי עשת
    אתונה | צילום: צביקי עשת

     

     

    רחוב אבריפידו

     

    אחד הרחובות שאני הכי אוהב באתונה נמצא ממש ליד השוק ונקרא אבריפידו (Evripidou). אני יכול לבלות בו ימים שלמים בין חנויות התבלינים, חנויות ציוד וכלי מטבח, מאפיות מסורתיות וחנויות נקניקים. לעצור, לטעום, לשתות כוסית אוזו ולהמשיך הלאה.

     

    מיראן קורונליאן (Miran Kourounlian) היה פליט ארמני כשהגיע לאתונה בשנת 1922 ופתח מפעל קטן וחנות לייצור וממכר פסטורמה ונקניקי סוג'וק, שאותם ייצר בשיטות ארמניות מסורתיות. בארמניה היו מכינים את הפסטורמה — בשר כבוש ומיובש ברוח — מבשר גמל. ביוון אין גמלים, ואת הפסטורמה מכינים מבשר בקר מצופה בתערובת תבלינים שנקראת "צִ'ימֶנִי" ועשויה פפריקה, כמון וטריגונלה (גרגירי חילבה). גם היום, 90 שנה אחרי, אפשר למצוא את חנות הנקניקים של המשפחה מקושטת במאות נקניקים וצמות של שום מיובש שתלויות מהתקרה. בנוסף אפשר לטעום כאן נקניקים מאזורים שונים ביוון, ולהצטייד בפסטורמה מסוגים שונים.

     

    Miran Pastourmi shop, Euripidou 45

    www.miran.gr

     

     

    תבלינים בשוק המקומי | צילום: צביקי עשת
    תבלינים בשוק המקומי | צילום: צביקי עשת

     

     

     

    ממש ממול נמצאת טה קרמנלידיקה (Ta Karamanlidika), מעדנייה שמתמחה במטעמים מהמסורת הביזנטית והקפאדוקית. יש כאן בשרים ונקניקים מתובלים ומיושנים, גבינות מקומיות, מזה ופסטורמדופיתה (סיגרים מפילו שממולאים בנקניק פסטורמה) נהדרת.

     

    Ta Karamanlidika, Evripidou 52 & Sokratous 1

     

    שני־שבת 12:00־23:00, ראשון סגור

    www.karamanlidika.gr

     

     
    סטאני. לא לוותר על הסופגניות | צילום: צביקי עשת
    סטאני. לא לוותר על הסופגניות | צילום: צביקי עשת

     

     

     

     

    גם המאפייה של אגתה נמצאת בדיוק כאן. זו מאפייה מסורתית, "פורנו", כפי שמכנים אותה היוונים, וכאן אני מצטייד בפכסמים, קריציני וקולוראקי (סוגי כעכים) בכל הטעמים.

     

    Agatha, Evripidou 52 and Sokratous 1

     

    בקצה הרחוב נמצאת אנסטיס, חנות התבלינים מס' 1 של אתונה. חובה להיכנס ולרכוש אורגנו, שהוא ה"זאוס" של עשבי התיבול ומוכתר כמלך המטבח היווני ללא עוררין. האורגנו שגדל ביוון עשיר ואיכותי במיוחד, והיוונים משתמשים בו לתיבול של כל מאכל כמעט. מדי חודש אני מגיע לכאן במיוחד כדי לקנות אורגנו למסעדה שלי.

     

    מוקה. בית קליי יווני קלאסי | צילום: צביקי עשת
    מוקה. בית קליי יווני קלאסי | צילום: צביקי עשת

     

     

    O Anestis spice shop, Evripidou 57

     

    דיפורטו

     

    זה המקום הכי אהוב עליי באתונה, ששווה נסיעה במיוחד מהארץ בשביל חצי יום של בילוי בו, בזכות האנשים, הדינמיקה, היופי המיוחד, הרצינה (היין הלבן היווני) והאוכל, אוי האוכל. המקום הקטן נמצא קומה אחת מתחת לפני הרחוב בבניין מוזנח שמאחורי השוק המרכזי של אתונה, ונקרא ביוונית "שתי דלתות", על שם שתי הדלתות המובילות למרתף הבניין. הוא קיים מאז 1875. אין שלט בכניסה, אין תפריט, וקירמיצ'ו, הבעלים הזועף, לא מדבר מילה באנגלית, אבל מכניס את כל האהבה שיש לו לתבשילים שבסירים החבוטים שלו. קהל הלקוחות קבוע ברובו ומגיע לכאן כבר עשרות שנים, דור אחרי דור. קירמיצ'ו תמיד כעוס, והאוכל תמיד נפלא.

     

    קוראים לו דימיטרי וקירמיצ'ו הוא כינויו. ב־1950 הוא הגיע לכאן כנער בן 14 ולמד לבשל. כשהבעלים מת, ב־1957, הוא תפס את מקומו. עוד לפני שמתיישבים, אנסטיס, השוליה שלו, מניח על השולחן קופסת קרח קטנה שבתוכה שקוע כד אלומיניום עם רצינה קרה — שקירמיצ'ו מכין בעצמו ומאחסן בחביות העץ הענקיות שממלאות את המקום. במערה הקטנה הזו בלב אתונה הזמן עמד מלכת, והאוכל לא השתנה במאום מהיום שבו המקום נפתח לפני 140 שנה. מדי יום קירמיצ'ו מעמיד סירים ומבשל מהרפרטואר הקבוע — מרק גרגירי חומוס (Revithia), סלט יווני מושלם, סרדינים מטוגנים, קדירות בשר. הוא מכין את קרם הפאבה הטוב ביותר ביוון ועליו הוא מניח פרוסות בצל סגול ופלפל ירוק חריף, זיתים שחורים, שמן זית וחתיכת לימון. ברגע של חולשה הוא הסכים לגלות לי את סוד המנה הזאת, שמאז מוגשת במסעדה שלי מדי יום.

     

    מוקה. בית קליי יווני קלאסי | צילום: צביקי עשת
    מוקה. בית קליי יווני קלאסי | צילום: צביקי עשת

     

     

    Diporto, Sokratous 9 & Theatrou

     

    12:00־19:00, בראשון סגור

     

    קוסטאס

     

    את הסופלאקי הכי טוב והכי אותנטי באתונה מכינים בקוסטאס (Kosta’s) — דלפק קטן וצנוע ללא מקומות ישיבה. למרות גודלו הקטן, אי־אפשר לפספס אותו: בכל שעות היום משתרך במקום תור של אנשים שנשפך לכיכר הסמוכה. קוסטאס בכבודו ובעצמו צולה את נתחי הבשר על פלנצ'ה לוהטת (לא על גריל פחמים) והופך את השיפודים הלוהטים בידיים חשופות. הוא מאיץ בקוביות הבשר להיצלות בעזרת משקולת ברזל, ובינתיים מניח על הגריל פיתות ספוגות בשמן זית. את קוביות הבשר הוא מחלץ מהשיפוד במיומנות, ומוסיף מעל רוטב אדום סודי, מתוק או חריף, פרוסות בצל, עגבנייה וצ'יפס.

     

    דיפורטו. שווה נסיעה מיוחדת | צילום: צביקי עשת
    דיפורטו. שווה נסיעה מיוחדת | צילום: צביקי עשת

     

     

    Kosta’s souvlaki Pl, Agias Irinis 2, Monastiraki

     

    סטאני

     

    סטאני, מילק־בר משפחתי־מסורתי, קיים משנת 1931. מבין 1,600 "ברי החלב" שהיו מפוזרים בעבר ברחבי העיר ושמכרו יוגורט ושאר מוצרי חלב, כיום סטאני עומד לבדו. מעבר ליוגורט הנפלא מחלב כבשים המגיע מדי בוקר מחווה קטנה לא רחוק מאתונה, מייצרים כאן שלל מעדנים, עוגות וקינוחים על טהרת היוגורט והחלב בעבודת יד. זה המקום הטוב ביותר בעיר למתוקים ולמאפי בוקר. בין היתר יש כאן מוסטלבריה (Moustalevria), מעדן סתווי עשוי מיץ ענבים סמיך שלא עבר סינון או התססה, גלקטובורקו (Galaktoboureko), מאפה פילו פריך במילוי פודינג וניל וסולת, ריזוגאלו (Riso Gallo), פודינג אורז קר ועליו שורות של אבקת קינמון, טירופיתה (מאפה גבינה) וספנקופיתה (מאפה פילו תרד וגבינה). אבל הדבר שבשבילו באים הלקוחות הקבועים הוא הלוקומדס — סופגניות קטנות ונפלאות שמטגנים במקום לפי הזמנה. ת'נאסי, עובד המקום המומחה ללוקומדס, צובט חופן מהבלילה בתנועת יד אחת חלקה ומשחרר אותה בעדינות לתוך השמן המבעבע, תוך שהוא מנקב חור במרכז, ברגע המדויק שבו הבלילה והשמן נושקים. בעזרת מקל עץ הוא מרווח בין הלוקומדס והופך אותם עד שהם זהובים ובוהקים מכל הצדדים. הוא מגיש אותם מתבוססים בדבש טהור המגיע היישר מלאקוניה ומפודרים באבקת קינמון. כשזה חם וטרי, זה ללא ספק אחד הדברים הכי טעימים בעולם.

     

    Stani, 10 M.Kotopouli, Omonoia

     

    שני־שבת 6:15־23:00, ראשון 7:30־23:00

     

    www.stani1931.gr

     

     

    הופעות ומוזיקה חיה

     

    עונת ההופעות הרשמית ביוון היא דווקא החורף, ובאתונה יש חיי לילה סוערים. אין שום דבר שמשתווה להופעה חיה במועדון גדול או לחלופין בטברנה אינטימית. כל זמרי יוון נרתמים לעונת ההופעות, החל מהמפורסמים ביותר ועד להרכבים מוזיקליים אינטימיים ואותנטיים. אפשר לראות את שלושת המופלאים — גליקריה, מנוליס לידקיס ומנוליס קורודוס — ביחד במועדון Fos היוקרתי, או לתפוס הופעה במועדון ווקס (Vox) עם שתי הדיוות נטסה ת'אודורידו וסטלה קאלי. אם תרצו משהו אינטימי יותר, אפשר למצוא הופעות של הרכבים שונים בטברנה המקסימה פאליה מרקיזה בכל שישי וראשון.

     

    FOS, Voutadon 6, Gazi

     

    Vox Club, Iera Odos 16, Gazi

     


    פרסום ראשון: 17.01.16 , 15:57
    yed660100