yed300250
הכי מטוקבקות
    קרי (מימין) ולברוב בוועידה במינכן, בסוף השבוע | צילום: גטי אימג'ס
    חדשות • 14.02.2016
    ארה"ב: הפסקת אש בסוריה מהשבוע. רוסיה: הסיכויים שזה יקרה נמוכים
    מזכיר המדינה האמריקאי הכריז באופטימיות: המעצמות הסכימו על הפסקת אש בסוריה — שתחל כבר ביום שישי • אלא שמדקה לדקה התברר כי הדרך לשם רצופה מכשולים: דאעש אפילו לא נכלל בהסכמות, טורקיה הודיעה כי היא שוקלת לצאת עם סעודיה לפעולה קרקעית במדינה, ורוסיה הפגינה פסימיות — ואפילו הזהירה ממלחמה קרה שנייה
    סמדר פרי ובנימין טוביאס

    זה התחיל בהכרזה מעודדת: מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי הודיע בוועידת הביטחון הבינלאומית במינכן כי המעצמות סיכמו על הפסקת אש זמנית בסוריה, שתיכנס לתוקף כבר ביום שישי הקרוב. אלא שככל שחלפו השעות נראה היה כי הסיכוי של הפסקת האש הזו להתגשם קלושים למדי — בעיקר בעקבות הצהרותיה של רוסיה שמעידות כי היא אינה מתכוונת למשוך בקרוב את ידיה מהמלחמה שגבתה בחמש שנים כמעט חצי מיליון הרוגים.

     

    קרי, שהודיע על הפסקת האש בלילה שבין חמישי לשישי, ציין כי במהלכה תתאפשר הזרמת סיוע הומניטרי לתושבים בערים כמו חאלב וחומס, שהותקפו באופן מסיבי בחודשים האחרונים על ידי צבא אסד בגיבוי הרוסים. בנוסף, אמר, יתקיימו בפרק הזמן הזה דיונים על הפסקת הלחימה לטווח הארוך. "זה אולי מאוד שאפתני, אבל כולם נחושים ליישם את הפסקת האש במהירות האפשרית", אמר.

     

    אולם שני פרטים משמעותיים הובילו לספקות לגבי סיכויי הפסקת האש כבר עם מסירת ההכרזה. ראשית, התברר כי ההתקפות על כוחות דאעש וג'בהת א־נוסרה בסוריה לא יופסקו. שנית, ההסכמות לא כוללות גופים מרכזיים נוספים בלחימה, בהם צבא אסד וארגוני מורדים מתונים. בעקבות כך הכתירו פרשנים בתקשורת האמריקאית את הפסקת האש הזו כ"פארסה" — עוד לפני שהחלה.

     

    אמש יצא עוד לא מעט אוויר מההכרזה, באדיבותה של רוסיה. שר החוץ סרגיי לברוב, שהיה שותף לשיחות על הפסקת האש, אמר כי הסיכוי להצלחתה הוא "49 אחוז". שר החוץ הבריטי פיליפ המונד, שישב לצידו, העיר בסרקסטיות: "אני לא דובר רוסית, אבל הערכתי שתגיד שהסיכוי הוא אפס".

     

    את האצבע המאשימה לגבי הכישלון המסתמן כיוון לברוב כלפי קרי עצמו, שאמר זמן קצר לפני כן בוועידה כי על רוסיה להפסיק להפציץ "ארגוני אופוזיציה לגיטימיים". "לאור העובדה שהדרישה הראשונית נעה לכיוון של הפסקת הפעולות האוויריות מצד רוסיה, אני חושד כי הניסיונות להשכין שלום יסתיימו באופן מר", אמר לברוב.

     

    מי שמיסמס עוד את ההכרזה של קרי היה לא אחר מאשר ראש ממשלת רוסיה, דמיטרי מדבדב. הוא אומנם לא התייחס ישירות להסכמות, אך האשים את נאט"ו — ובעקיפין את מעצמות המערב ובראשן ארה"ב — כי בעקבות יחסן לרוסיה, עוד מאז שהחל המשבר מול אוקראינה, "יש מי שיטען שנכנסנו חזרה למלחמה קרה חדשה".

     

    "לפעמים איני יודע אם אנחנו נמצאים ב־2016 או ב־1962", אמר מדבדב, תוך ציון שנת משבר הטילים בקובה. "כמעט מדי יום מכנים אותנו אחד האיומים הגדולים על נאט"ו, אירופה או ארה"ב".

     

    לתוך הקלחת הזו נכנסה גם טורקיה, ואיתה סעודיה, בסדרה של הצהרות מתלהמות. שר החוץ הטורקי מוולוט צ'אווסולו אמר בוועידה כי שתי המדינות שוקלות פעולה קרקעית משותפת בסוריה. דבריו באו שעות לאחר שנודע כי סעודיה העבירה לשטח טורקיה טייסת מפציצים ראשונה, שאמורה לסייע למורדים המתונים.

     

    ובינתיים, מזרחה מסוריה, מופגנת אופטימיות במדינה שמעליה ריחפו עד לא מזמן רוחות מלחמה — איראן. בטהרן הודיעו כי ביממה האחרונה הם העמיסו 4 מיליון חביות נפט שמיועדות לאירופה, במהלך שממחיש כי הסנקציות הוסרו לחלוטין.

     

    yed660100