yed300250
הכי מטוקבקות
    חדשות • 02.03.2016
    נרדמו בשמירה
    ב־2013 הבטיח משרד הבריאות להוסיף 28 תקנים של רופאים מרדימים, רובם לפריפריה • מאז לא נוסף אפילו תקן אחד • התוצאה: הרופאים הקיימים קורסים, ניתוחים נדחים, ולפעמים ההרדמה מתבצעת על ידי רופאים מתחום התמחות אחר
    רותם אליזרע

    בשנת 2013, בעקבות שביתת הרופאים, סיכמו נציגי משרד הבריאות ונציגי ההסתדרות הרפואית על הוספת 28 תקנים לרופאים מרדימים ברחבי הארץ, רובם לפריפריה. שנתיים וחצי חלפו, ומאז לא נוסף אפילו תקן אחד.

     

    כשנערכו הדיונים על הסכם השכר של הרופאים ב־2013, הודיעו אנשי איגוד המרדימים כי יש בתחום מחסור של כ־120 תקנים. למרות זאת, משרד הבריאות נתן אישור לתוספת של רק 28 תקנים נוספים, במה שהוגדר כ"מנה ראשונה".

     

    תקני הרופאים היו אמורים להתקבל מיידית, אולם במשרד הבריאות ביקשו לדחות בשנה את יישום ההחלטה בגלל שניתנה עדיפות להגדלת כוח אדם במלר"דים (המרכזים לרפואה דחופה בבתי־החולים).

     

    השנה חלפה זה מכבר, אולם עד עכשיו לא התווספו התקנים – והרופאים המרדימים טוענים שהם קורסים תחת הנטל. זה גם לא יקרה בקרוב: לאחרונה הודיעה ההסתדרות הרפואית שגם התקנים המעטים שהובטחו לא יתווספו בעתיד הנראה לעין בגלל דיונים משפטיים שמתקיימים בין ההסתדרות לאוצר על הגדלה של תקני רופאים בכל מערכת הבריאות. עד אז, ההחלטה מוקפאת.

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

     

    "הרופאים המרדימים עמוסים ועובדים מסביב לשעון כדי לתת מענה בחדרי ניתוח וחדרי לידה", אומר פרופ' בני דרנגר, יו"ר איגוד המרדימים. "יש גם טיפולים שנדחים. רופאים מרדימים לא יכולים למצוא זמן להגיע להחליף מסתם בחדר צנתורים, חולה שמגיע עם שבץ מוחי צריך להמתין עד שרופא מרדים מתפנה, חולה עם סתימות של כלי דם ברגליים צריך לחכות שעות כי מספר הרופאים המרדימים קטן, והביקוש גדול".

     

    לדבריו, "יש פעמים שצריכים לעשות לילדים טשטוש לפני פרוצדורה רפואית, אבל העומס רב. מאחר שאנחנו לא רוצים לתת ילד לסבול, רופאים של טיפול נמרץ ורופאי ילדים נדרשים לעשות את הפעולות האלו והם לא מתפנים לעשות את מה שהם חייבים לעשות במסגרת תפקידם".

     

    הדברים האלו באים לידי ביטוי בעיקר בפריפריה, שם הגדילו את המחלקות אבל לא את התקנים, אבל גם במרכז הארץ.

     

    "רק בשבוע שעבר פתחו חדרי ניתוח חדשים בהדסה. רוצים גם להוסיף 300 מיטות לצפון. אבל מאיפה יבואו המרדימים?", תוהה פרופ' דרנגר.

     

    אחת הבעיות הנוספות היא הקושי להביא רופאים שמתמחים בהרדמה לפריפריה. "גם ככה מעט רופאים רוצים להתמחות בהרדמה, אז מי ירצה לבוא לפריפריה, שם יש עומס הרבה יותר גדול על המתמחים? אני מעדיף לעבוד באיכילוב או בתל־השומר. שם עובדים קשה, אבל בזיו או פוריה הרופאים נופלים מהרגליים", אמר אתמול סטודנט לרפואה.

     

    ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית, טוען: "עד אוגוסט 2015 המדינה הייתה צריכה להשלים מתן יותר מ־1,000 תקנים לכל מערכת הבריאות. משרדי האוצר והבריאות החליטו לא להקצות כ־200 מתוך התקנים האלה, וההסתדרות הרפואית נאלצה לפנות לבית־הדין לעבודה. התביעה טרם התבררה. כאשר נקבל את התקנים שמגיעים לרופאים, נקצה תקנים שיתנו מענה גם לבעיה של המרדימים".

     

    ממשרד הבריאות נמסר: כרגע, כלל התקנים הנותרים נמצאים בהתדיינות משפטית וזאת לאחר שההסתדרות הרפואית דחתה הצעת פשרה ובחרה לפנות לבית־הדין לעבודה. עד שלא יסתיימו ההליכים, לצערנו, לא ניתן לדון בחלוקת תקנים. 

     

    yed660100