yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: שאטרסטוק
    חדשות • 04.03.2016
    הבכירה, הארגון הביטחוני והמעילה
    את אחד הארגונים הביטחוניים החשובים ביותר במדינת ישראל מטלטלת בימים האחרונים סערה פנימית • ראש ענף הורשעה במרמה והפרת אמונים — אחרי שמעלה בסכומים של יותר ממיליון שקל שאמורים היו לחזור לקופת הארגון • הנאשמת, שקיבלה בעבר צל"ש ממפקד הארגון, לא לקחה כסף לכיסה האישי, והשופט הבהיר: "היא פעלה מתוך מוטיבציית ייתר לספק לארגון את מבוקשו באמצעות מעשי מרמה — והאמינה שזה לטובת ביטחון המדינה" • עם זאת, בית־המשפט הבהיר כי היא לא פעלה לבד: "הייתה שם תת תרבות ארגונית של מרמה"
    יורם ירקוני

    סערה בארגון הביטחוני: עובדת שכיהנה כראש ענף באחד הארגונים המשמעותיים בישראל הורשעה במרמה והפרת אמונים, אחרי שמעלה בסכום כסף משמעותי. השופט הבהיר כי העובדת לא לקחה שקל לכיסה, ואף האמינה שבמעשיה היא פועלת לטובת ביטחון המדינה.

     

    גזר־הדין שניתן אתמול בבית־המשפט המחוזי בתל־אביב חושף, בשפה אפופת סודיות, נורמה ארגונית של שקר ומרמה בארגון.

     

    הפרשה נחשפה לפני 4 שנים וחצי. הנאשמת, בת 36, הגיעה לארגון מחיל המודיעין, נחשבה למצטיינת ואף קיבלה צל"ש מראש הארגון. האגף בו שירתה אחראי על פיתוח פרויקטים, והיא עבדה מול חברות חיצוניות. השירות המוצלח החל להסתבך, על פי בית־המשפט, כאשר "אירוע משמעותי שהתרחש בארגון גרם לסיכון חיי אדם, באופן שחייב החלפת מערכת באופן בהול". הפרויקט הדחוף הוטל על ראש הענף. היא ביצעה פנייה להסטת כספים לטובת המשימה, אך זו נענתה בשלילה.

     

    כדי להשיג את הכספים הדרושים הוחלט באגף מעליה למצוא פתרון אחר: באגף אומצה "שיטה", שכללה מעשי מרמה שביצעה ראש הענף בתיאום והנחיית ראשי האגף. בפועל, רימתה ראש הענף את ראשי הארגון. לטענתה היא פעלה על־פי הנחיות מפקדיה, והכל במטרה שהארגון יצליח ולא לתועלתה האישית.

     

    באחד המקרים נוצר עודף תקציבי של מיליון שקל בפרויקט שניהל הארגון מול חברה. לפי הנהלים בארגון אמור היה עודף התקציב לחזור לאגף הכספים של הארגון, אך במקום זאת חברו יחד ראש הענף והממונים עליה והחליטו להשאיר את הכסף בחברה. כך נוצר אצל החברה עודף, בו יכלו לעשות שימוש בעתיד.

     

    כחלק ממעשי המרמה הוגשו חשבוניות מנופחות ודו"חות כוזבים, ואלו הועברו לאגף הכספים של הארגון שאישר את העברת הכסף לחברה. כתוצאה מכך העביר הארגון מיליון שקל שלא היה צריך להעביר לחברה, כי לא נעשתה עבודה בפועל.

     

    במקרה אחר, שבו נוצר פער בין דרישות הארגון ליכולת של חברה אחרת לספק דרישות אלו, צורפו לחברה יועצים נוספים שלא קיבלו את אישור הארגון. ראש הענף החליטה כי שעות שעבדו היועצים הבלתי מורשים ירשמו על שמם של היועצים המורשים, והנחתה את אנשי החברה לשנות את החשבוניות שהגישו כך שיאושרו על ידי אגף הכספים של הארגון.

     

    השופט לוי מציין כי מעשי הנאשמת אינם נגועים בשחיתות אישית, וכל הכספים שולמו בגין שירותים למען הארגון. מפקדיה של ראש הענף, ראש האגף וסגניתו, הודו כי נתנו גיבוי למעשי המרמה של ראש הענף. "אין ספק שמדובר בהתנהגות פסולה במיוחד", אמר. "אם קיים חשש לכך שמדובר בהתנהגות ארגונית מקובלת, למרבה הצער התמונה המתקבלת היא שכך הם פני הדברים, לפחות ביחידה המדוברת באותה תקופה. הנאשמת נרתמה מתוך תחושת שליחות ויעוד עמוקים ומוטיבציית ייתר, לספק לארגון את מבוקשו באמצעות מעשי מרמה. הכל מתוך אמונה שהדבר נעשה לטובת ביטחון המדינה".

     

    באופן יוצא דופן לא אישר בית־המשפט את הסדר הטיעון שהציגה הפרקליטות, ובמקום חודשיים מאסר בעבודות שירות וקנס של 50 אלף שקל הטיל השופט ירון לוי על ראש הענף עונש קל יותר של 200 שעות שירות לתועלת הציבור וקנס בסך 18 אלף שקל ללא מאסר.

     

    פרקליטה של ראש הענף, עו"ד דוד יפתח, טען כי הממונים על ראש הענף, שהיו איתה בסוד העניינים, אישרו את המעשים וגיבו אותם. סגן ראש האגף הודה והורשע בשתי עבירות של מרמה והפרת אמונים, ונגזרו עליו חצי שנת מאסר על תנאי וקנס של 50,000 שקל. הוא סיים את עבודתו בארגון. ראש האגף קיבל נזיפה והתפטר מתפקידו בארגון. עובדת נוספת בארגון שהיתה מעורבת בפרשה נדונה בהליך משמעתי לעונש על תנאי וקנס של 29 אלף שקלים. עובד של אחת החברות שביצע את העבירות ביחד עם הנאשמת, הורשע ונגזרו עליו 200 שעות שירות לציבור.

     

    yed660100