yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: דנה קופל
    חדשות • 11.03.2016
    מפסידים לפי הספר
    בזמן ששרת התרבות פועלת לביטול חוק הספרים, דו"ח של הממונה על ההגבלים העסקיים חושף תמונה קשה על השפעת החוק • המו"לים לא נפגעו
    אלעד זרט ויפעת ארליך

    חמישה ימים לאחר ששרת התרבות והספורט מירי רגב הודיעה כי תפעל לביטול חוק הספרים, הגיעה לידי "ידיעות אחרונות" חוות דעת של הממונה על ההגבלים העסקיים, התומכת בביטול החוק.

     

    כבר ב־16 בינואר שלחה רשות ההגבלים מכתב לשרת התרבות וקראה לבטל את החוק. "יש להביא לביטול חוק הספרים שהביא לעליית מחירים ולהפחתת כמות הספרים הנמכרת בישראל. בדיקת הרשות העלתה כי מטרות מרכזיות שאותן התכוון החוק להשיג — לא הושגו".

     

    ל"ידיעות אחרונות" הגיעה גם טיוטת הדו"ח המלא של ועדת רגב לבחינת השפעתו של חוק הספרות והסופרים בישראל. הוועדה בראשות מנכ"ל משרד התרבות והספורט יוסי שרעבי לא הצליחה להגיע להסכמה בנוגע להבנת הנתונים, ולפיכך גם לא למסקנת כוללת.

     

    ברשות ההגבלים ערכו ניתוח מעמיק של נתוני השוק והציגו תמונה קשה של השפעות החוק. על פי הניתוח שערכו כלכלני הרשות, שיעור התמלוגים שחולקו לסופרים בעבור ספרים מוגנים שיצאו לאחר החוק ירד ב־22%. נתון זה מדאיג, כמובן, שכן מטרתו של חוק הספרים הייתה להגן על תמלוגי הסופרים, על חשבון מחירי הספרים המוגנים בשנה וחצי הראשונות מהוצאתם לאור. במקביל לירידה החדה בתמלוגים חל זינוק חד בחוסר השוויון בין סופרי העשירון העליון לשאר הסופרים. בעוד שלפני קבלת החוק זכה העשירון העליון ב־71% מההכנסות, הרי שעם כניסת החוק להגנת הספרים והסופרים ב־2013 עלה הנתח שלו ל־77%. במילים אחרות: יותר סופרים בכירים הרוויחו על חשבון סופרים צעירים וחדשים.

     

     

    הממצאים נובעים בין השאר מכך שבטרם חקיקת החוק, דרך מבצעי 1+1 או 4 ב־100, הצרכנים רכשו ספר של סופר מוכר ושילבו ברכישה גם ספרים של סופרים חדשים. אולם לאחר חקיקת החוק נטו העדפות הקוראים לסופרים ותיקים שכבר קנו להם שם.

     

    דו"ח הוועדה חושף כי חלה ירידה במספר ספרי הביכורים של סופרים חדשים ב־21% בממוצע בשנת 2014 לעומת 2013. יחד עם זאת נרשמה עלייה בהוצאה לאור של ספרי ביכורים בהוצאה עצמית או הוצאות לאור במימון המחבר. נתון דרמטי נוסף המופיע בדו"ח הוועדה מצביע על כך כי לטענת בתי־דפוס — בעקבות החוק צימצמו הוצאות הספרים את הדפסת הספרים בכמחצית. צמצום הדפסת הספרים הביא לפגיעה בבתי־הדפוס, ביצרני הנייר, בענף הלמינציה ובכריכיות.

     

    ובאשר למו"לים: הדו"ח קובע כי הנתונים לא מצביעים על קריסה בענף, בין השאר בשל העובדה כי "מאז תחולת החוק יוצאים לאור פחות ספרים מדי חודש, אך ההכנסות של המו"לים לא ירדו". במילים אחרות: פחות ספרים, אבל ביותר כסף.

     

     

     

    yed660100