yed300250
הכי מטוקבקות
    נתן: "זה טוב לכולם. הישיבה מקבלת עליי כסף אני עובד ומפרנס ולא פחות חשוב - אני לא צריך להתגייס לצה"ל
    24 שעות • 22.03.2016
    חפשו אותם בפייסבוק
    השבוע נחשף שצה"ל יגייס לשירות תלמיד ישיבה שנתפס בפייסבוק בתמונות לא צנועות. ובכן, זאת כנראה המשימה הכי קלה של מערכת הביטחון, אם תרצה: רק מבדיקה שטחית ברשתות החברתיות מצאנו אין ספור צעירים חרדים שקיבלו דחייה כדי ללמוד בישיבה, אך בפועל הם עובדים, נהנים וחלקם גם לא כל כך חרדים
    אריאלה שטרנבך

    על פי הרישומים של מדינת ישראל אליהו הוא תלמיד ישיבה שתורתו אומנותו, ולכן הוא נהנה מדחיית הגיוס לצה"ל עד שיגיע לגיל הפטור, ומעוד הטבות רבות. אבל על פי עמוד הפייסבוק שלו, אליהו לא לומד בישיבה, וממש לא חרדי על פי שום קריטריון. אבל את הפטור ואת ההטבות הוא מקבל. "אני קורא לזה המוח החרדי", הוא מסביר. "והאמת היא שלא צריך פה גם הרבה מוח: נרשמים בישיבה, וכשאני מקבל הודעה שמפקח מגיע אני מתייצב. הישיבה מקבלת את הכסף מהמדינה על זה שאני רשום בישיבה, וככה אני מסודר מבחינת הצבא".

     

    השבוע חשף עקיבא נוביק בערוץ 10 כי צה"ל יגייס בחור ישיבה שקיבל דחיית שירות, לאחר שבפוסט שהעלתה בחורה לפייסבוק הוא נראה בסיטואציות שלא ממש מזוהות עם העולם החרדי. כלומר, לא לבוש במיוחד ורחוק מלשמור נגיעה. על פי הנהלים, למדינה יש אפשרות לבטל את דחיית השירות לצעירים חרדים שאינם עומדים עוד בקריטריונים. משמע: לא לומדים בישיבה, עובדים מעבר למכסת השעות המותרת להם או שאינם שומרים על מידת הצניעות הנדרשת.

     

    בצה"ל גם טוענים כי המקרה שפורסם השבוע אינו היחיד, ובאכ"א פועלים במרץ כדי לאתר משתמטים כאלה. ובכן, לא ברור איך פועלים אנשי אכ"א אבל מתברר שמדובר במשימה פשוטה במיוחד. משיטוט זריז בפייסבוק מצאנו בקלות לא מעט צעירים חרדיים, בגיל הגיוס, שקיבלו דחיית שירות אך אינם לומדים בישיבה, אינם "שומרים על מידת הצניעות הנדרשת" ובחלק גדול מהמקרים הם גם עובדים.

     

     

     

    אחד המרואיינים בצילום עם פאר טסי
    אחד המרואיינים בצילום עם פאר טסי

     

    הכל גלוי

    נתן (שם בדוי), בן 21, רשום בישיבה מכובדת ובקרוב מאוד דחיית השירות שלו תהפוך לפטור סופי מגיוס. בינתיים, הוא לא טורח להופיע בישיבה שבה הוא רשום, וגם לא מסתיר את העובדה שהוא עובד כמעט מדי יום ושהוא אינו חרדי על פי ההגדרה המקובלת. הפרטים מופיעים בגלוי בדף הפייסבוק שלו - בדמות סטטוס תעסוקתי ותמונות מעוטות פריטי לבוש ומרובות פרטנריות - וגם בשיחה איתנו הוא לא הסתיר דבר.

     

    "הסיטואציה הנוכחית טובה לכולם", הוא אומר. "הישיבה שלי מקבלת עליי כסף - גם אם לא הרבה; אני עובד ומפרנס את עצמי לא רע; ולא פחות חשוב - אני לא צריך להתגייס לצה"ל ולהסתבך עם הקיצוניים בשכונה שלי או עם ההורים שלי. אני יודע שזה אולי לא יפה, אבל אם הייתי מתגייס לצה"ל הייתי הופך לחייל בודד, נזרק מהבית וצריך להתחיל את חיי מהתחלה. אין לי אפשרות אחרת. זו סיטואציה מורכבת שחילונים שדורשים שוויון מלא בנטל לא תמיד מבינים. אז כן, אני משתמט ומרמה את המדינה. אני מכיר גם הרבה חילונים שעושים את זה ומקבלים פטור מהקב"ן למרות שהם לגמרי כשירים לשירות".

     

    גם חיים הוא תלמיד ישיבה על הנייר בלבד. הוא בן 20, בדחיית שירות כבר שנתיים ובמקום ללמוד כפי שמחייב אותו החוק, הוא עובד במאפייה. "עד עכשיו חירטטתי להם שאני בישיבה, שאני עקר, מלא דברים", הוא מודה. "האמת היא שבגיל 18 נרשמתי לישיבה וככה דחיתי את השירות, אבל הישיבה העיפה אותי כי לא הגעתי, אז בכל פעם נרשמתי לישיבה אחרת והסתדרתי בינתיים".

     

    היית מגדיר את עצמך כחרדי? בתמונות זה לא ממש נראה כך.

     

     "איך אני מגדיר את עצמי? אני שונא דוסים, אבל אני דתי! לא שומר נגיעה כי יש לי חברה כבר ארבע שנים, אבל כשרות ושבת אני בוודאי שומר".

     

    אז למה לא לתרום למדינה?

     

    "אני חושב שמאוד חשוב לתרום למדינה, אבל אני לא אלך לצבא".

     

    על פי ההערכות, בכל מחזור של בני 18 יש כיום פחות או יותר 10,000 בוגרי ישיבות חרדיות. בצירוף מספרי השנתונים, ישנם בסך הכל בין 35 ל־40 אלף בעלי דחיית שירות חרדים. כמה מהם באמת לומדים בישיבה? קשה לדעת. אנחנו מצאנו בקלות הרבה מאוד כאלה.

     

    אליהו: "אני קורא לזה המוח החרדי, נרשמים בישיבה, וכשאני מקבל הודעה שמפקח מגיע אני מתייצב"
    אליהו: "אני קורא לזה המוח החרדי, נרשמים בישיבה, וכשאני מקבל הודעה שמפקח מגיע אני מתייצב"

     

    העניין הוא שעל כל תלמיד כזה, הישיבה מקבלת 453 שקל לחודש מהמשרד לשירותי דת. תשלום פיקטיבי, מן הסתם, משום שהוא כלל לא לומד בישיבה. לכך ניתן להוסיף גם את העובדה שרבים מאלה שאליהם פנינו עובדים בשחור (בתחקיר שפורסם ב"ידיעות אחרונות" לפני שנים אחדות, נחשפו היקפי העבודה בשחור במגזר החרדי). כלומר, מעלימים מיסים מהמדינה. התוצאה היא רמאות כפולה ומכופלת.

     

    "זה חוסר הבנה של המגזר", מסביר נתן. "קודם כל - המהפכה בעיצומה. יותר ויותר חרדים מתגייסים היום לצה"ל. כבר עכשיו מדובר ב־5,000 שנמצאים בשירות, ויש עוד הרבה מאוד נושרים - בטח יותר מאלף - שמגויסים כמו כל אחד אחר. אלה שלא לומדים בישיבה ולא מתגייסים מוכרחים לעבוד איכשהו כדי להתפרנס, וחייבים לעבוד בשחור כדי לא להיתקע".

     

    "עושה מה שבא לי"

     

    הקלות שבה הגענו לכל אותם חרדים על הנייר, מעוררת אי־נוחות. אם אנחנו הצלחנו, בוודאי שגם צה"ל הגדול מסוגל להגיע אליהם כמו שהגיע לאותו צעיר חרדי שצולם בפוזות לא חרדיות. השאלה אם באכ"א באמת מעוניינים לטפל בתופעה. בהתחשב בעובדה שמדינת ישראל עצמה אינה נותנת רוח גבית למערכת הביטחון, ספק אם יש בצה"ל מוטיבציה אמיתית לחפש חרדים שפעילים בפייסבוק ומעלים לשם תמונות לא צנועות.

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

    "אתה בחור ישיבה?" אני פונה לבחור צעיר בעל פאות מסולסלות. "לשעבר", הוא משיב.

     

    מתי עזבת את הישיבה?

     

    "ברשמי אני עדיין נחשב לבחור ישיבה".

     

    איך זה?

     

    "נותנים לי לעשות מה שאני רוצה כי אני בחור פתוח יותר משאר הבחורים. למעשה, היום אני עובד ורשום בישיבה רק בגלל הצבא".

     

    ובישיבה מסכימים לזה?

     

    "בישיבה, מגיל 17 נתנו לי לעשות מה שבא לי. אף פעם לא רבתי עם המנהלים והיה לי גם גב מהאדמו"ר שלא הסכים להם לעשות לי כלום".

     

    ובצבא בטח לא יודעים שאתה עובד.

     

    "לא".

     

    אם אתה לא בישיבה למה לא התגייסת?

     

    "כי יש לי הרבה דברים שלא אוכל לעשות אם אתגייס".

     

    רבים מאותם תלמידי ישיבות אפשר למצוא בדפי פייסבוק של חרדים, כמו "הראש הישיבה", "ישיבישערים מצייצים" ואחרים, שבהם שלל בדיחות והומור פנים מגזרי. כדי לקבל תמונה כללית של היקף התופעה, פניתי למגיבים שנראו בגילאי צבא. ברוב המקרים העמוד הפרטי שלהם נראה קצת פחות חרדי, ובשיחות איתם הם סיפרו על מערכת היחסים שלהם עם הישיבה ועם צה"ל.

     

    כך למשל אליהו, מראשית הכתבה, שהסביר את הדרכים שלו ושל הישיבות שבהן למד להימנע מתקריות מביכות. או, בקיצור, הסביר איך אפשר לא להיתפס. "היו ביקורי פתע בישיבה", הוא אומר. "ולכל ישיבה יש את הדרך שלה. באחת מהן, שם למדתי, איך שהפיקוח היה מגיע ראש הישיבה היה מושך את הזמן, מכניס את המפקחים לחדר שלו כאורחים מכובדים ורצויים, מזמין להם אוכל ובירות ובינתיים מארגנים בלחץ בחורים: טלפונים, מוניות, רכבים. זו סיטואציה מאוד מוכרת, אבל בשנים האחרונות התופעה קצת פחתה כי הסכומים שמשלמים עבור כל תלמיד צומצמו".

     

    גם תלמידי־ישיבות־על־הנייר אחרים דיווחו על על שיטת פעולה דומה מול הישיבות ומול צה"ל. מצד אחד, הקלות שבה הם נחשפים מלמדת על היעדר הפחד שיתפסו ויגייסו אותם. הם יודעים היטב שלממשלה וגם למערכת הביטחון אין עניין לעורר מהומה ולגייס בכפייה אלפי חרדים, בטח בזמן שנתוני הגיוס במגזר נמצאים בעלייה מדודה.

     

    "הבעיה", אומר שחר אילן, סמנכ"ל עמותת חדו"ש - לחופש דת ושוויון, "היא שהטיעון שלימוד התורה מגן עלינו - גם אם יש המאמינים בו - נראה מגוחך כאשר יש כל כך הרבה משתמטים שאינם לומדים בפועל. בעיניי, כך אנחנו מגיעים לסיבה האמיתית שהמפלגות החרדיות מתעקשות על הסדר דחיית השירות: הרצון למנוע מהצעירים החרדים בכל מחיר חשיפה לכל סביבה שאינה חרדית. הפטור הופך בעצם לאמצעי לשימור החברה, ורמאות, הונאה והשתמטות - הן בעיניהם מחיר סביר לגמרי. מצער מאוד שהמאבק על השוויון בנטל, שרק לפני שלוש שנים נפלה בגללו ממשלה, דעך בשנה האחרונה. אין ספק שהחשיפה הזאת מוכיחה את הצורך לחדש אותו במלוא הכוח".

     

    בצה"ל מסבירים כי נעשית ללא הרף עבודה על מנת לאתר את המשתמטים. הבסיס הוא השוואה בין רשימות מקבלי הדחיות לבין רשימות התלמידים בישיבות במשרד הפנים; בדיקה של יציאה מהארץ (תלמיד ישיבה אינו יכול לצאת לעיתים תכופות ולמשך זמן את הארץ); וגם מעקב מסוים אחר הרשתות החברתיות. ככל הנראה, בעקבות חשיפת היקפי התופעה, ינסו במערכת הביטחון להדק את הפיקוח במידת האפשר.

     

    גורם בצה"ל שמכיר את התופעה, וגם מקרים פרטניים רבים, טוען ש"המקרה שפורסם השבוע הוא לא הראשון ובוודאי לא היחיד שבחורים שמקבלים פטור כבר לא נמצאים בעולם התורה ולכן דחיית השירות שלהם מבוטלת". אותו גורם מוסיף: "על פי חוק שירות ביטחון צריך לעמוד במספר תנאים כדי לקבל את דחיית השירות. מי שמקפיד על הכללים, הפטור נשאר בידיו. מי שלא מקפיד - אפשר לבטל לו את הדחייה. צה"ל פועל ללא הרף כדי למגר את התופעה".

     


    פרסום ראשון: 22.03.16 , 21:03
    yed660100