yed300250
הכי מטוקבקות
    sever
    ממון • 02.04.2016
    המיזוג בסלולר: ללמוד מהניסיון האירופי
    לפני שהרשות להגבלים עסקיים תחליט אם לפסול את המיזוג בין סלקום לגולן טלקום, כדאי שתבדוק מה מתרחש בענף באירופה
    סבר פלוצקר

    השבוע תכונס הרשות להגבלים עסקיים בראשות מיכל הלפרין כדי להקשיב לנימוקי חברות התקשורת גולן טלקום וסלקום, המבקשות לאשר את המיזוג ביניהן: סלקום מוכנה לקנות את גולן טלקום תמורת יותר ממיליארד שקל, ולשמר את אופיה הייחודי כמפעילת סלולרי זולה מאוד בשל היותה "וירטואלית", כלומר פטורה מהצורך להשקיע בהקמה ובתחזוקה של רשת שידור עצמאית. כיום גולן טלקום קונה עודפי קיבולת מסלקום — תמורת אשראי שאין ביכולתה לפרוע — ומוכרת אותם בהפסד ללקוחות, בעיקר חדשים. החוב שלה לחברה שעל גבה היא רוכבת מגיע כבר ל־600 מיליון שקל, אותם כנראה תהיה סלקום מוכנה לפרוס לשנים רבות אם וכאשר תהפוך גולן לבתה המאומצת.

     

    מלבד נציגי שתי החברות, אולי היה רצוי שהממונה החדשה תזמין לדיון (לשימוע) גם מומחים לשוק התקשורת הסלולרית באירופה בכלל ובצרפת בפרט. לא רק בשל היות גולן טלקום בבעלות משקיעים יהודים מצרפת, ביניהם מי שמחזיקים גם בענק הסלולרי הווירטואלי הצרפתי "פריי". על הפרק של הרגולטורים בצרפת נמצא כעת המיזוג המתבשל בין המפעיל הסלולרי הגדול במדינה, אורנג', ובין המפעיל השלישי, בוויג טלקום. אורנג' הצרפתית, שניתקה בלחץ ערבי את שיתוף הפעולה שלה עם פרטנר הישראלית, מוכנה לקנות את המתחרה בוויג תמורת כ־10 מיליארד יורו, שמינית מהסכום במניותיה של אורנג' עצמה.

     

    המיזוג טרם סוכם; בוויג טלקום נמצאת בבעלות התאגיד בוויג, שדחה אשתקד הצעה כספית בסכום זהה מפטריק דרהי, בעלי חברת הכבלים הצרפתית אלטיס והוט הישראלית. העיתונות הכלכלית בצרפת מחשבת שקניית בוויג תמורת 10 מיליארד דולר מייצגת מכפיל של 13 על הרווח התפעולי שלה, כ־750 מיליון יורו, וזהו מכפיל "מופרז מאוד". אם דירקטוריון בוויג יאשר את ההצעה, התאגיד הממוזג ישלוט על יותר מ־60% מהשוק הסלולר בצרפת. יישארו רק שני מפעילים סלולריים עצמאיים ומפעיל שלישי וירטואלי.

     

    האם הרשות הצרפתית להגבלים עסקיים תאשר את המיזוג? פרשנים מעריכים שכן, בהנחה שהאישור הצרפתי הפנימי יספיק ולא יהיה צורך בחותמת הכשרות של הממונה על התחרות באיחוד, מרגרייט וואסטאגר. באחרונה היא הכשילה מיזוג דומה בין שתי חברות סלולריות בארץ מוצאה, דנמרק. לעומתה, שר הכלכלה הצרפתי, עמנואל מקרון, האחראי מיניסטריאלית על הרשות להגבלים, התבטא בזכות המיזוג, שעשוי "להציל הרבה מקומות עבודה בצרפת". אורנג' מוכנה למכור חלק מהתדרים שבשליטתה ולפתוח לשימוש המתחרים את מערך התשתיות שלה. לממשלת צרפת 23% מהמניות של אורנג', ועל פי חוק ניירות ערך צרפתי חדש, למניותיה יש כוח הצבעה מועדף. כשהמיזוג יתממש, תשלוט הממשלה הצרפתית באורנג' ובאמצעותה בחברה הסלולרית הממוזגת.

     

     

     

    צמצום במספר המפעילים הסלולריים מ־4 ל־3 נדון עתה בעוד מדינות באירופה, ביניהן בריטניה ואיטליה. רוב האנליסטים סבורים שאין מכך מנוס, לנוכח עלויות הפיתוח הכרוכות בפריסת רשתות תקשורת עתידיות. ההחלטות עדיין לא התקבלו. באוסטריה הובילו המיזוג והצמצום במספר החברות המתחרות לגידול בהשקעות בתשתיות ולירידת מחירים; בהולנד לא הצליח מיזוג דומה להוריד את המחירים הגבוהים יחסית. גופי האסדרה מתלבטים כיצד להגיע לנקודת איזון בין תחרות להשקעה, בין מחיר לאיכות — ונכון לשעה זו, הכף נוטה במידת מה לטובת עידוד ההשקעות (בדור הרביעי והחמישי) ושיפור התשתיות.

     

    ספק אם ישראל, שאוכלוסייתה היא רק 12% מאוכלוסיית צרפת, יכולה להתעקש על שוק סלולרי של 4 או אפילו 5 מפעילים בלי לפגוע אנושות במעבר לדורות הסלולריים המתקדמים. לפיכך מומלץ לרשות להגבלים עסקיים להזמין סקירה מעמיקה על ההתרחשויות בענף הסלולר במדינות האיחוד האירופי לפני האישור או הדחייה של המיזוג. לא יזיק ללמוד מהניסיון של אחרים, ולפעמים גם כדאי.

     

    splocke@yedioth.co.il

     

     


    פרסום ראשון: 02.04.16 , 20:47
    yed660100