yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 03.04.2016
    לא תחליף לשוטרים
    שרי מקובר־בליקוב

    בשבוע שעבר, במפגן שלומיאליות מרשים, ניהלה המשטרה מרדף אחרי גנב רכב. זה קרה בפעילות שגרתית למניעת פשיעה. השוטרים הבחינו ברכב חשוד המתקרב לעברם והורו לו לעצור. הנהג האיץ. השוטרים פנו אליו במערכת הכריזה, אך הוא נמלט, מזגזג על הכביש בניגוד לכיוון הנסיעה — והשוטרים בניידת אחריו, באותו מסלול, כשהם מסכנים את עצמם וסביבתם.

     

    ואכן, בשלב די מוקדם התנגשה הניידת במכונית חולפת ופצעה קשה שני נוסעים ועוד אחד באורח קל. מאוחר יותר הגיבה המשטרה בתירוץ יצירתי, אופייני לימים אלה: השוטרים החליטו לנהל מרדף מסוכן אחרי הרכב הנמלט משום שחששו שאולי מדובר במחבל. למה זה רע? כי משטרת ישראל לא אמורה להשתמש בכלים לא חוקיים המסכנים חיי אדם כדי לתפוס מישהו שעושה את אותו דבר. למה זה רע לתפארת? כי כחולי המדים מנצלים את המצב הביטחוני, ולא בפעם הראשונה, כדי להצדיק התנהלות שגויה.

     

    באותו שבוע, במסגרת הדוגמה האישית, הסתייע השר לביטחון פנים עצמו במצב הביטחוני למחטף שנוי במחלוקת. לבקשת ארדן אישרה ועדת הפנים של הכנסת להרחיב את סמכויות מתנדבי המשטרה, ומעתה יורשו אנשי המשמר האזרחי להיכנס לבתים, לערוך בהם חיפוש, לעצור חשודים תוך שימוש בכוח ולחטט על גופם ובכליהם במקרים של חשש ממשי לפגיעה בשלום הציבור. הרקע המרומז: גל הפיגועים.

     

    למה זה רע? כי לאורך השנים ספגה המשטרה ביקורת על אופן הפעלת המתנדבים, הן מתוך המערכת והן בזירה הציבורית, בגין חוסר מקצועיות, התנהגות לא אתית והפגנת חולשה במפגש עם עבריינים. למה זה רע לתפארת? כי במח"ש מתמודדים כבר שנים עם גל תלונות על התנהגות בעייתית של מתנדבים במשטרה, כאשר חלק מהם מעורבים במקרים של עבירות משמעת ועבירות פליליות. אולי לכן בכירי המשטרה עצמם התנגדו להרחבת השורות, וניסו במקביל לצמצם את נוכחותם בתפקידים מבצעיים.

     

    לאורך השנים עולה מספר המתנדבים במשטרה על מספר השוטרים המקצועיים. לצד הסיוע הרב והנכונות הנאה לשרת את הציבור, המהלך לוקה בפגמים לא מעטים, בעיקר בשל העובדה שהקושי בגיוס כוח אדם איכותי הביא לתהליך מיון קצר ושטחי של מתנדבים. אף שבשנים האחרונות עבר אגף הקליטה של השירות האזרחי שינוי מבורך וזכה לתוספת תקציב, עדיין ההכשרה המסופקת למתנדבים מגילאי 16 עד 77 בסיסית מדי.

     

    בעוד השוטר לומד על זכויות אדם וסיטואציות משפטיות מורכבות במשך שבעה חודשים, המתנדב מחויב לקורס קצר בן שבוע בלבד, שיאפשר לו עתה, בחסות המצב הביטחוני, לעכב את מי שלא ימצא חן בעיניו, לביישו לעיני העוברים והשבים, לחטט על גופו בגסות או להתפרץ לכל בית, אם רק יהיה נדמה לו שבעליו מסכנים את הסביבה.

     

    מתנדבי המשטרה מחויבים למשמרת אחת בחודש בלבד, שמונה שעות אורכה. בתנאים כאלה אי־אפשר לסמוך על ניסיון מצטבר. אם שוטרים מנוסים נתלו במצב הביטחוני כדי להצדיק תאונת דרכים קשה שנגרמה בפזיזות, איך ינהגו מתנדבים נטולי הכשרה או ניסיון כשיעמדו במצבים מלחיצים?

     

    גדולתו של ארגון נבחנת דווקא בזמנים מורכבים. הדרך הקלה היא להסתתר מאחוריהם. הדרך הנכונה היא לבחון בכל רגע. אם וכאשר ישקע גל הטרור הנוכחי, נביט לאחור ונתחרט. גם בלי להגיד מילה על חייל שירה בראש מחבל מנוטרל והפך לגיבור, פריטה על נימים לאומיים כתחליף לחשבון נפש מעידה על חולשה. √

     


    פרסום ראשון: 03.04.16 , 22:54
    yed660100