המועדון הסגור של הבורסה

אתמול נתלתה תמונתו של חנן אברמוביץ, היהלומן שהסתבך בחובות עתק, באולם המסחר של בורסה ליהלומים ברמת־גן. מדובר בקודש הקודשים של הבורסה, המקום שבו נעשות עסקאות המכירה והקנייה של היהלומים ואליו מורשים להיכנס חברי בורסה בלבד — או קניינים זרים המלווים בחברי בורסה. על פי הקודים של הבורסה, תליית התמונה באולם המסחר כמוה כ"צו גירוש" — ומאתמול הוא אינו רשאי להיכנס אליו ולסחור.

 

2,500 יהלומנים חברים בבורסת היהלומים, שאדם "רגיל" יתקשה להתקבל אליה. נשיאות הבורסה היא בעלת הסמכות לקבלת חברים חדשים — רובם הם בני משפחה של יהלומנים. כיוון שמדובר במועדון אקסקלוסיבי, הסחר ביהלומים בכל העולם מתנהל בקודים שונים מאלו של העולם העסקי הרגיל. אמון היא מילת המפתח. כיוון שמדובר בקהילה סגורה שבה כולם כמעט מכירים את כולם, לא מפתיע שעסקאות עתק נסגרות בלחיצת יד, ללא חוזה. כך, כאשר מתבצעת עסקה בין חברים בבורסה, הרוכש נותן פתקה למוכר עם הסכום ומקבל את הסחורה תוך ברכת מזל שאומרים שני הצדדים. הכסף נגבה מאוחר יותר כנגד הפתק. כאשר מדובר בחבר העוסק בתיווך, כמו אברמוביץ, הוא מקבל יהלומים שאותם הוא מתחייב למכור תמורת עמלה מסוימת, ורק עם ביצוע העסקה מעביר את תמורתה למוכר המקורי.

 

על כל הגילדה הזאת מפקחת נשיאות הבורסה, שמפעילה גם מנגנון בוררות אם מתגלים סכסוכים בין חברים. עד לפני כמה שנים דגלה נשיאות הבורסה במדיניות הגורסת שאת הכביסה המלוכלכת צריך לכבס בבית — כך שבמקרה של הונאות הבירור ייערך במוסדות הנשיאות, מבלי לפנות לגורמים חיצוניים כמו המשטרה. בעבר, חבר בורסה שסרח הורחק מהבניין, נאסרה עליו הכניסה אליו ונשללה ממנו הזכות להיות חבר בגילדה. הדברים השתנו לאחר פרשת הבנק הלא חוקי שפעל בתוך הבורסה ונחשפה לפני שנתיים, ובעקבות הבחירה של נשיאות חדשה לבורסה בראשות היהלומן יורם דבש. כעת המגמה החדשה והמחמירה קובעת כי במקרה של חשד לכאורה להונאה, תוגש תלונה למשטרה. הפרשה הזו, שבמרכזה חשד להונאת ענק בעשרות מיליוני דולרים, מדגימה את שינוי הכיוון בכל הנוגע לקוד השתיקה של המועדון הנוצץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים