yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    מסלול • 08.05.2016
    ועל החומוס של הרומני כבר שמעתם?
    קוראים היום את העיתון של מחר: כמעט כולם מכירים את אבו־חסן, סעיד ופינתי, אבל לפעמים דווקא החומוסיות הפחות ידועות מצליחות להפתיע • החומוסולוג שוקי גלילי מציג עשר כאלה, מנהריה ועד אילת
    שוקי גלילי

    אין באמת דבר כזה "החומוס הכי טוב". מה שיפה בחומוס הוא שיש לו אינספור מתכונים וטעמים, תוספות וצירופים. גם אחרי שאכלתם ב־100 חומוסיות לא תוכלו לדעת מה ממתין לכם בחומוסייה ה־101.

     

    אז מאיפה מתחילים? לפניכם המלצות על 10 חומוסיות פחות ידועות שפזורות ברחבי הארץ, מדן ועד אילת. על פני חלק מהן אולי חלפתם בעבר, בדרך לחומוסייה ידועה. אחרות מצדיקות נסיעה במיוחד, ובוודאי שוות ביקור אם אתם מזדמנים לסביבה.

     

    החומוסייה של דני נהריה: מסבחה זו שמחה

     

    עיכרמאווי
    עיכרמאווי

     

     

    לכאורה, זו לא חוכמה להצטיין כשאין (כמעט) תחרות. אבל תושבי נהריה מוכנים להישבע שהחומוסייה של דני הייתה נכנסת בקלות לכל רשימה של חומוסיות נבחרות לולא הייתה רחוקה כל כך ממערכות העיתונים במרכז הארץ.

     

    במקום מכינים חומוס בסגנון גלילי, אוורירי ובעל מרקם חלק, שמוגש תמיד (אלא אם כן תבקשו אחרת) עם כמות נדיבה שמן זית גלילי מאיכות מעולה.

     

    מלבד החומוס, ותיקי המקום ממליצים על מנת המסבחה החמימה, מנת החומוס־צנובר וכדורי הפלאפל הלוהטים שנגיסה בהם חושפת תוך ירוק ומהביל.

     

    שדרות הגעתון 33, נהריה, 04-9001510

     

    חומוס פול עיסא
    חומוס פול עיסא

     

     

    חומוס פול עיסא עכו: לטבוע בשמן זית

     

    בעיר העתיקה של עכו ישנו ריכוז גדול של חומוסיות מצוינות. הידועה שבהן היא ללא ספק חומוס סעיד, וישנן ידועות פחות אך פופולריות כשלעצמן, כמו סוהילה או כף הזהב. אבל אם תשאלו את המקומיים, רבים מהם ימליצו לכם דווקא על חומוס פול עיסא וחלקם אף יטענו שהיא הטובה בעיר.

     

    מדובר באחד מבתי האוכל הוותיקים בעכו ואחת החומוסיות הראשונות שקמו בארץ בכלל. על אחד מקירותיה תלויה תמונת שחור־לבן של פלאחים יושבים ומנגבים חומוס, שככל הנראה צולמה בשנות ה־30 של המאה הקודמת. המקום עצמו (לפחות על פי השלט) נפתח בשנת 1950.

     

    חומוס חמודי
    חומוס חמודי

     

     

    זו חומוסייה קטנה ונטולת הדר, עם תפריט בסיסי ופשוט שכולל חומוס, פול ומשאוושה (הגירסה הצפונית למסבחה) בכמה הרכבים ותוספות.

     

    החומוס משחתי ועדין, מוגש - כמקובל בעכו - טובע בשמן זית מעולה ומעוטר בהרבה פטרוזיליה קצוצה, מלווה בפיתות רכות, פלחי בצל, עגבניות, חמוצים וזיתים. תתקשו להאמין כמה מהר תרוקנו את הצלחת וכמה קלים, שמחים וטובי לב תישארו לאחר מכן.

     

    רחבת סלאח א־דין בכניסה לשוק העיר העתיקה, עכו, 052-6751005

     

    חומוס פאדי חיפה: פיתת אמן

     

     

    חומוס
    חומוס

     

     

    גם בחיפה לא חסרות חומוסיות משובחות, מאבו שאקר ופרג' ועד אבו־יוסף ואבו־מרון. חומוס פאדי מוכר הרבה פחות, אבל עומד בשורה אחת עם הגדולים.

     

    פאדי הוא אמנם שם ערבי נפוץ, אבל במקרה הזה הוא שייך ליהודי ממוצא רומני, פאדי קרמאן, שף קונבנציונלי לגמרי בעברו (בוסתן הכרמל, פיין קלאב) שבשנת 2002 החליט שמה שבאמת מתחשק לו לעשות בחיים זה חומוס.

     

    בחומוס פאדי מכינים הרבה מנות אחרות, אבל גולת הכותרת היא החומוס ומנת הדגל היא חומוס גרגירים. זוהי מנה עצומה, בתיבול מינימליסטי, שמוגשת עם פיתות נהדרות ממחמצת שאור שעשויות בעבודת יד.

     

    חומוסוף
    חומוסוף

     

     

    החומוס מוגש עם רטבי פלפלים עזי טעם בירוק ובאדום. מומלץ להזמין איתו גם את הצ'יפס המתובל בהרבה שום וסומאק, ובסיום הארוחה תקבלו קפה על חשבון הבית.

     

    הבנקים 4, חיפה, 04-8530531

     

    חומוס חמודי חדרה: עם שניצל בצד

     

    חדרה היא לא העיר הראשונה שעולה בראש כשחושבים על חומוס, אבל היא מאכלסת את החומוסייה הוותיקה והמוערכת הזו שקיימת כבר 35 שנה.

     

    החומוס של חמודי משחתי, סמיך וחלק להפליא, ותמיד מלווה אותו צלחת קטנה של סלט עתיר כרוב, פלפל ירוק חריף וטרי, רטבים חריפים וחמוצים. הקבועים לא מוותרים גם על הצ'יפס.

     

    אם אתם מגיעים למקום עם ילדים, תוכלו לספק להם תעסוקה בדמות שניצל אימתני. אם אתם ממהרים, קחו חומוס עם תוספות בפיתה (15 שקל).

     

    הרברט סמואל 66, חדרה, 04-6335428

     

    חומוס־פול ההגנה ת"א: כמה פשוט ככה טעים

     

    עד לשנים האחרונות, אזור יד־אליהו ושכונת התקווה היה אחד האזורים השחונים ביותר בכל מה שקשור לחומוס. אבל בשנתיים האחרונות יש מנה ששווה להגיע במיוחד בשבילה.

     

    השלט מבטיח את "הקומפלט הכי טעים בתל־אביב". אפשר להתווכח על ה"הכי", אבל מדובר ללא ספק באחת ממנות הקומפלט הטובות בעיר, אם לא בארץ כולה. היא כוללת חומוס משחתי סמיך (אך לא כבד), עיסת פול משובחת ופרוסות ביצה חומה נימוחות שממש מתמוססות על הלשון. התיבול עדין ומדויק, הפיתות מצוינות, וכל המנות מגיעות עם סחוג ירוק, פלחי בצל ופרוסות של פלפל ירוק חריף.

     

    כמה פשוט ככה טעים, ולזה מצטרפים אווירה טובה, שירות נעים וניחוחות הפתילייה שעליה מתבשל הפול. יופי של מקום לשבת בו אחרי שעשיתם קניות לשבת בשוק התקווה.

     

    דרך ההגנה 71, תל־אביב, 03-6740055

     

    דני פול יפו: שתי אצבעות מבלומפילד

     

    בעיר יפו צמחו לאורך השנים כמה מהשמות הגדולים בעולם החומוס, בראשם כמובן אבו־חסן, ובמרחק בטוח מאחריו - קלבוני, אבו אל־עבד, מרכז החומוס האסלי, אבו מרואן ונוספים.

     

    דני פול (לא להתבלבל עם החומוסייה בעלת השם הדומה בשוק הפשפשים) היא אחת החומוסיות הפחות ידועות בעיר, למרות הוותק (כ־50 שנה) והמיקום המבטיח, מרחק צעידה קלה מאצטדיון בלומפילד ומשדרות ירושלים.

     

    בתפריט תמצאו חומוס, פול, מסבחה, פלאפל ולבנה, סלט וצ'יפס, קצת תוספות מסביב, וזהו. הכל פשוט, זול, נדיב ומשביע ויש קפה ומתוקים בסוף, ולפעמים הפתעות נוספות בדרך לשם.

     

    התקומה 46 תל־אביב-יפו, 054-6834785

     

    עיכרמאווי ירושלים: חומוס כמו פעם

     

    מי לא שמע על פינתי וטעמי, על לינא או אבו־שוקרי (המקורי האמיתי באמת). כשמסתובבים באזורים הנכונים בעיר הקודש, נתקלים בחומוסיות ידועות יותר ופחות על כל צעד ושעל.

     

    אחד המקומות הידועים קצת פחות הוא עיכרמאווי. חומוסייה קטנטנה שנמצאת מול שער שכם ושמכינה חומוס שלא דומה לשום חומוס אחר - אולי כי עד היום הוא נכתש ידנית, במכתש ועלי ולא במיקסר תעשייתי.

     

    המתכון, כך סיפר לנו הבעלים מוחמד, הגיע מסוריה עם אחד מעובדי המסעדה שהפעילו הוריו בעין כרם, בשני העשורים שקדמו למלחמת ששת הימים. הוא כולל תבלין סודי, שימוש בלימון בלבד (ולא במלח לימון, כמו ברוב המכריע של החומוסיות) וכמות נאה של שמן זית מקומי.

     

    זה מקום שכדאי להגיע אליו מוקדם, כי האוכל בדרך כלל נגמר בשעת אחר־צהריים מוקדמת. אם אתם מגיעים עם עוד אנשים, שכנעו אותם לנסות את המסבחה והפול המיוחדים (כדי שתוכלו לטעום מהם). גם כדורי הפלאפל הזעירים והפריכים להפליא שווים טעימה.

     

    הנביאים 2, ירושלים, 02-6261658

     

    חומוס סולטן רמלה: חליל, מאחוריך

     

    מי שמגיע לרמלה בשביל חומוס מגיע בדרך כלל למסעדת חליל או לסמיר, השכן ממול, שגם כבודו במקומו מונח. אבל הרבה רמלאים יגידו לכם שהחומוסייה הטובה ביותר בעיר היא חומוס סולטן.

     

    כמקובל ברמלה, לא מדובר בחומוסייה אלא ב"מסעדה מזרחית" והחומוס מופיע בתפריט תחת המנות הראשונות. אבל אם תביטו מסביב תראו שכולם אוכלים חומוס, פול, מסבחה ופלאפל.

     

    המנות מוגשות עם פיתות תפוחות, זיתים וחמוצים, ורוטב פלפלים אדום ומצוין שמזכיר בטעמו אריסה תוניסאית. החומוס חלק ועשיר בטעמים, עיסת הפול חמימה ובעלת גוון חום עמוק, והמסבחה מעניקה תחרות רצינית לזו של חליל.

     

    שדרות הרצל 58, רמלה, 08-9246858

     

    החומוס של טחינה שדרות: יש מה לנגב בנגב

     

    החומוס של טחינה נפתח ב־2010 ליד מכללת ספיר בשדרות, והפך מיד להצלחה גדולה. כנראה שזה קשור גם לעובדה שזו החומוסייה היחידה בעיר , אבל בלי קשר לזה - מדובר בחומוסייה מפתיעה ומרעננת.

     

    מלבד מנות החומוס הסטנדרטיות תמצאו בתפריט גם חומוס עם שקדים, מסבחה ירוקה, חומוס חצילים ומסבחה או חומוס עם לימון כבוש. הפיתות התפוחות נאפות במקום, ובדרך כלל מגיעות לשולחן כשהן עדיין חמות. עם המנות תוכלו להזמין גם גזוז, לימונדה, בירה או ערק, וישנו קינוח מתחלף.

     

    אבל מה שעושה את המקום הזה, יותר מהכל, הם האווירה המחויכת והשירות הלבבי, שיגרמו לבוגרי הודו וליוצאי סיני להרגיש בבית. ולא רק להם.

     

    הרצל 51, שדרות, 077-7015360

     

    חומוסוף אילת: משאוושה ועדשים שחורות

     

    דן אוחיון, יזם צעיר, הגיע לאילת בסוף העשור הקודם, התאהב, התחתן ונשאר. אחרי שגילה לחרדתו שאין חומוסייה ראויה אחת בכל העיר, הוא פתח אחת משל עצמו. מאז נפתחו (ולרוב גם נסגרו) באילת עוד כמה חומוסיות. חומוסוף היא הוותיקה ביותר, ויש הטוענים שגם המבטיחה ביותר.

     

    מלבד מנות החומוס הרגילות ותוספות כמו סלט, פלאפל וצ'יפס, התפריט של חומוסוף מציע כמה מנות ייחודיות כמו חומוס עם עדשים שחורות או משאוושה (מנה שנדיר למצוא אותה דרומית לחיפה).

     

    התבונה 14, אילת, 077־7992120

     

     

    שוקי גלילי הוא עורך הבלוג חומוס להמונים (2006)

     

    yed660100