yed300250
הכי מטוקבקות
    גלולות נגד הריון
    חדשות • 17.05.2016
    פיתוח ישראלי בדרך: גלולות נגד היריון בלי תופעות לוואי
    פריצת דרך של חוקרים משיבא עשויה לסייע בייצור גלולות מהפכניות נגד היריון – שימנעו סכנה של קרישת דם
    רותם אליזרע

    מחקר חדש של צוות מהמרכז הרפואי שיבא בתל־השומר עשוי להוביל למהפכה: גלולות נגד היריון שלא גורמות לתופעות לוואי כלשהן.

     

    ממצאי המחקר, שנערך על ידי פרופ' אריאל הורביץ ממעבדת הרבייה ויחידת ההפריה החוץ־גופית, ד"ר גיל ירושלמי, ד"ר יובל יונג וסבטלנה מרקמן – פורסמו השבוע בכתב העת היוקרתי Science Translational Medicine — מה שמעיד על הרצינות שמייחסים למחקר.

     

    החוקרים ניסו בכלל לבדוק דרך לשיפור תהליכי ההפריה החוץ־גופית. במהלך עבודתם זיהו כמה גנים, שאחד מהם, העשוי מחלק של חלבון, משתנה בזמן הביוץ — ויוצר תעלה שדרכה עוברים פרוסטגלנדינים (חומר המסייע להתכווצויות הרחם ועוזר בהכנתו ללידה).

     

    החוקרים ביצעו לאחר מכן ניסוי בעכברות מעבדה. לקבוצה אחת הוזרק חומר שחוסם את התעלה שדרכה עוברים הפרוסטגלנדינים, ולשנייה לא הוזרק דבר. התברר כי אצל העכברות שקיבלו את הזריקה לא התרחש תהליך ביוץ (כלומר, לא הייתה אפשרות שייכנסו להיריון), בעוד אצל הקבוצה השנייה התרחש ביוץ.

     

    בשלב הבא יתבצע ניסוי של החומר המוזרק בבני אדם. אם יצליח ינסו החוקרים ליצור גלולות נגד היריון שיכילו את החומר הזה. ייחודו: הוא לא מכיל הורמונים העלולים לגרום נזק לאישה.

     

    הגלולות שבהן משתמשים כיום מכילות חומרים הורמונליים, כמו למשל אסטרוגן ופרוגסטרון — שצריכתם עלולה לגרום לקרישת דם. מצב כזה עלול להוביל לקריש במוח, לתסחיף ריאה — ובמקרים קיצוניים למוות.

     

    פרופ' הורביץ: "יש קבוצה של נשים שאסור לה להשתמש באמצעי מניעה הורמונליים כמו נשים עם נטייה לקרישיות, מעשנות או חולות סרטן. אמצעי מניעה מסוג אחר יכול לתת להן מענה".

     

    אם הפיתוח יתקדם כפי המצופה, יוכלו בעתיד נשים להשתמש בגלולות נגד היריון ללא תופעות הלוואי המסוכנות.

     

    החוקרים אומרים כי תוצאות המחקר שלהם עשויות לסייע גם בשיפור הטיפול בנשים שמנסות להרות באמצעות הפריה חוץ־גופית.

     

    yed660100