yed300250
הכי מטוקבקות
    צילוםף עמותת ידידי כבשת יעקב
    חדשות • 22.06.2016
    קאמבק מֶהההרגש
    בספר בראשית מוזכרות הכבשים שרעה יעקב אבינו – "עקודים, נקודים וטלואים" • לפי המסורת, מדובר בזן של "כבשת יעקב", שנכחד בישראל • בזכות זוג יהודים מקנדה – 113 כבשים כאלה יעשו בקרוב עלייה
    איתמר אייכנר

    עדר שלם של 113 כבשים מזן נדיר המכונה "כבשת יעקב" שיש הטוענים כי הן שייכות לזן הכבשים שרעה יעקב אבינויעשו בשבועות הקרובים עלייה לארץ בזכות זוג יהודי־קנדי.

     

    "כבשת יעקב" משחקת בכדור

     

    "כבשת יעקב" היא אחד הזנים העתיקים ביותר של משפחת הכבשים. הן קיבלו את שמן בזכות הצמר שלהן, המנוקד בנקודות שחורות. גילו של זן "כבשת יעקב" מוערך ב־3,000 שנים, והמדענים מאשרים כי מקורו בארץ ישראל. אלא שבמהלך ההיסטוריה הן נכחדו מנופי הארץ. המאפיין הבולט ביותר של הכבשים האלה הן ארבע הקרניים שיש לרובן, ויש כאלה שיש להן אפילו שש.

     

    "כבשת יעקב", שלפי מראן החיצוני הן אלה שמוזכרות בספר בראשית, מתוארות בסיפור שבו יעקב מפריד בין הכבשים של חמו, לבן ("עקודים, נקודים וטלואים"). עם השנים הן נדדו מהמזרח התיכון אל צפון אפריקה, משם לספרד, בהמשך לאנגליה וממנה לצפון אמריקה, שם הן נמצאות בריכוזים הגדולים ביותר עד היום.

     

    ג'נה וגיל לוינסקי, זוג יהודי שמתגורר בבריטיש קולומביה, מגדלים את העדר הגדול ביותר של "כבשת יעקב" במערב קנדה. הזוג הקים עמותה ציבורית בשם "החברים של כבשת יעקב", ששמה לה למטרה להחזיר את הכבשה למדינת ישראל – ביתה המקראי. כיום, עדרי הצאן הקיימים בישראל מורכבים בעיקר מכבשת אוואסי (Awassi), הזן הסורי־ערבי של הכבשים.

     

    "כבשת יעקב". הכי מאמי | צילום: עמותת ידידי "כבשת יעקב"
    "כבשת יעקב". הכי מאמי | צילום: עמותת ידידי "כבשת יעקב"

     

    במשך שנים היה חלומם של בני הזוג לווינסקי "לעשות עלייה" ל־113 כבשים, לפני שהזן ייכחד. הזוג פנה לפני יותר משנה למשרד החקלאות הישראלי כדי לקבל היתר יבוא לכבשים, אולם משרד החקלאות התנגד בנימוק שיש סכנה שהן יביאו מחלות. בני הזוג לא ויתרו וניהלו מאבק ציבורי מתוקשר, שבמהלכו גם פנו לשר החקלאות אורי אריאל. הם גם הצליחו לרתום את משרד החוץ ואת שגרירות ישראל בקנדה לנושא, והשגריר רפי ברק אף ביקר בחווה שלהם בחודש פברואר האחרון והיה עד ללידה של טלה.

     

    לאחר מאבק ממושך קיבלו בני הזוג את האישור המיוחל וגובש נוהל מיוחד שיאפשר לייבא אותם לארץ: הכבשים יוחזקו במשך שבועיים בהסגר בקנדה כדי להבטיח שהן לא נושאות מחלות שונות, ובראשן מחלת "כחול הלשון". לאחר מכן יוטסו לארץ בטיסה מטורונטו של חברת אל על, שהודיעה כי תסבסד את עלות הטסת הכבשה התנ"כית לארץ. הטיסה צפויה להתקיים בסוף חודש אוגוסט או תחילת ספטמבר. כשינחתו בארץ, יוחזקו הכבשים בהסגר במשך שמונה ימים ליד רמלה, ואז יועברו ליעדן הסופי – חווה מיוחדת שבני הזוג לווינסקי מקימים ברמת־הגולן, ליד קצרין. מדובר בחווה חינוכית, שתאפשר את המשך הרחבת העדר במקביל לפתיחת פארק כבשים לקהל הרחב.

     

    "אנחנו מעוניינים להפעיל תוכנית חינוכית לקהל הרחב, הכוללת הסברים על ההיסטוריה של 'כבשת יעקב', הקשר שלה לעם ישראל ולמדינת ישראל וחשיבותה להיסטוריה של העם היהודי. החווה תכלול בין היתר הפעלות לילדים בשימוש בצמר של הכבשה, בהכנת שופרות מקרניה ומוצרי חלב מתנובת העדר", מבטיח גיל לווינסקי. בואו נקווה שהחלום יתגשם ולא יתברר שהוא סתם חובב לצון.

     

    yed660100