yed300250
הכי מטוקבקות
    יואב דודקביץ
    ממון • 28.06.2016
    שלבו בהיי־טק יותר נשים, ערבים וחרדים
    ג'ון צ'יימברס, יו"ר סיסקו שסיים ביקור בארץ, משוכנע שמערכת החינוך צריכה להתמקד בטכנולוגיה: "הרחבה של המעמד הבינוני בישראל ובשכנותיה דרך דיגיטציה וקדמה טכנולוגית היא זו שתביא ליציבות פוליטית ואפילו שלום"
    שגיא כהן

    "ישראל יכולה וצריכה להוביל בתחום החדשנות גם בדור הבא — אבל אם לא תזוזו מהר יותר זה לא יקרה". כך מזהיר יו"ר סיסקו, ג'ון צ'יימברס, שביקר השבוע בישראל.

     

    קראו עוד: סיסקו קונה את קלאודלוק, שייסדו 3 ישראלים, תמורת 293 מיליון דולר

     

    צ'יימברס מצטרף לשורה של אזהרות, לפיהן מדינות רבות משקיעות יותר מאשר ישראל בקידום הסקטור הטכנולוגי. "אתם המדינה החדשנית בעולם, יש לכם את הסטארט־אפים הכי טובים. באתי לישראל כי אני אוהב את המדינה ואת האנשים", הוא אומר בראיון ל"ממון", "אבל מדינות אחרות בעולם זזות מהר יותר מכם. התחרות שלכם תגיע כנראה ממקום לא צפוי: צרפת, שרבים מחשיבים אותה כמקום טוב לארוחת ערב או חופשה, היא מדינת הסטארט־אפים מספר אחת באירופה. גם הודו מתקדמת מהר. אין משהו שמבטיח שרק בגלל שהובלתם בשני העשורים אתם תמשיכו להוביל גם בעתיד".

     

    "כמו להיות סבא"

     צ'יימברס (66) הוא אחד המנהלים המיתולוגיים והוותיקים של עמק הסיליקון. הוא בעל חיתוך דיבור מהיר, וביחד עם המבטא הדרומי הבולט - צ'יימברס גדל בווירג'יניה המערבית - לא תמיד קל לעקוב אחר דבריו. "ככל שאני רגוע יותר, אני מדבר מהר יותר", הוא מזהיר בחיוך כבר בתחילת הראיון.

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

     

    צ'יימברס הצטרף לענקית ציוד התקשורת סיסקו ב־1991, כשהחברה הכניסה 70 מיליון דולר בשנה. הוא נכנס לתפקיד המנכ"ל ב־1995 והמשיך בתפקיד במשך 20 שנה, שבמהלכן הוביל את החברה בהפיכתה לענקית שמגלגלת כ־50 מיליארד דולר בשנה ומעסיקה מעל 70 אלף עובדים. בשנה שעברה פינה את כס המנכ"ל ובמקומו מונה צ'אק רובינס. צ'יימברס נשאר בחברה כיו"ר.

     

    "להיות יו"ר זה כמו להיות סבא", צוחק צ'יימברס. "עושים כיף עם הילדים ואז מחזירים להורים בסוף היום. הפכתי ליו"ר בין השאר כדי לאמן את צ'אק ולתת לו עצות, וכך אני יכול להתעסק במה שאני אוהב - לשנות את העולם, לעסוק בדיגיטציה של מדינות, ערים וחברות. בתאוריה אני עובד חצי משרה - גם אם בפועל יותר מזה - כשהתפקיד הוא יותר של יועץ. אמנם אין עליי אחריות של הפעילות היומיומית, אך יש לי אחריות להצלחת החברה כיו"ר ואני אוהב את התפקיד הזה".

     

    צ'יימברס מכיר היטב את ישראל. הוא ביקר כאן פעמים רבות ולחברה פעילות נרחבת בארץ, עם כ־1,490 עובדים העוסקים בפיתוח חומרה ותוכנה. הם מחולקים בין מרכזי פיתוח בחיפה, בקיסריה, נתניה וירושלים. מנכ"ל סיסקו ישראל הוא אורן שגיא.

     

    "הפכתי למנכ"ל ב־1995 ופתחנו את המרכז בישראל ב־1996, אני מאוד גאה בזה", אומר צ'יימברס. "רכשנו 12 חברות בישראל תמורת 7.2 מיליארד דולר. השקענו 150 מיליון דולר ב־30 סטארט־אפים ו־60 מיליון בארבע קרנות הון סיכון, כל זה מאז כניסתי לתפקיד מנכ"ל".

     

    האם נתקלת בלחץ מצד גורמים בעולם, בגלל פעילותכם בישראל?

     

    בפעם היחידה במהלך הראיון משתתק צ'יימברס לשניות ארוכות ומהרהר. "התשובה שלי היא - כמובן שכן. אך לא אציין מדינות ספציפיות. האם זה שינה את האסטרטגיה שלנו? לא. האם אנחנו עדיין החברה מספר אחת בתעשייה שלנו בכל מדינה במזה"ת? כן. אז הגישה היא לעשות דברים בצורה נכונה, לא להתערב בפוליטיקה, ולהישאר שקופים לגבי מה שעושים".

     

    דרום דיגיטלי

     

    בתקופה האחרונה, כאמור, משמיע צ'יימברס לא מעט אזהרות בנוגע למעמדה העולמי של ישראל כאומת סטארט־אפ. האזהרות באות על רקע ניסיונו לקדם את חזון המדינה הדיגיטלית שסיסקו דוחפת בימים אלה. לפי צ'יימברס, היכולת של ישראל להמשיך להיות אומת חדשנות קשורה ביכולתה לשלב תהליכי דיגיטציה בהצלחה.

     

    צ'יימברס, כמובן, רוצה שסיסקו תספק לה את התשתיות לתהליכים אלה: ענקית ציוד התקשורת הוותיקה רוצה להפוך בעתיד הקרוב לחברת שירותי מחשוב שתעמוד ביסוד תהליכי דיגיטציה במדינות, ערים וחברות.

     

    דיגיטציה הוא מונח כללי למדי, שמתייחסת להכנסת שימוש בטכנולוגיות מתקדמות בתחומי חיים שונים, כמו במגזר הציבורי, במערכת החינוך (למשל, למידה מרחוק באמצעות שיחות וידיאו), בתחום הבריאות ובערים.

     

    בהקשר זה נפגש צ'יימברס עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. השניים חתמו על מזכר הבנות הצהרתי בנוגע לשיתוף פעולה למטרת קידום הדיגיטציה בישראל, המהווה מסגרת לשת"פ אפשרי עם ממשלת ישראל. "כל חברה, כל עיר, כל מדינה, יהפכו לדיגיטליים", מצהיר צ'יימברס. "מדינות שיובילו בדיגיטציה יגדילו את התמ"ג שלהן ב1%־3%, יגדילו את רמות ההכנסה של האזרחים, את שיתוף כלל האוכלוסיות השונות בכלכלה. זה ישנה את הרפואה, את החינוך ועוד. אנחנו בסיסקו נהיה במרכז המעבר הזה".

     

    אתמול הושק פרויקט "NetGev - נגב מזרחי חכם" המיועד להפוך את הנגב המזרחי למחוז הדיגיטלי הראשון בישראל. סיסקו הודיעה כי בפרויקט זה תיצור "מרכז" דיגיטלי שיציע שירותים המשפרים את איכות חיי התושבים, יביא למשרות חדשות, ויקדם את היזמות.

     

    "זה אזור שאם נשקיע בו יוכל להיות מודל לכל המדינה", הוא אומר. "האם נעשה כסף מהאזור הזה? לא. האם זה הדבר הנכון לעשותו? הו כן".

     

    אחת הבעיות שמאטות את ההיי־טק הישראלי הוא המחסור בכוח אדם מיומן. מה היית מייעץ לממשלה ולתעשייה בהקשר זה?

     

    "בעיקר לשלב יותר נשים, ערבים וחרדים, את ה־40% מהאוכלוסייה שאינם מעורבים בהיי־טק. צריך שמערכת החינוך תהיה ממוקדת בטכנולוגיה: 92% מכל המשרות העתידיות בישראל ידרשו כישורים טכנולוגיים, גם בחקלאות, בממשלה ובהיי־טק. אך אתם לא מכשירים אנשים לצורך זה".

     

    אתה רואה מחויבות גם מראש הממשלה בעניין הדיגיטציה?

     

    "בהחלט. זה דורש שמנהיגי הממשלה יעבדו ביחד, זה דורש אומץ ולקיחת סיכונים. כמובן שלא כל דבר יעבוד וצריך להתמודד עם ביקורת. ההנהגה שלכם בכל המפלגות מבינה את זה. כל המפלגות צריכות להיות מחויבות לזה, כי זה יועיל לכל האזרחים. שמעון פרס, שאותו אני מכיר זמן רב, חולק עימי את אותה גישה: צריך לעשות את תהליך הדיגיטציה עבור כל אזרח בישראל וגם במדינות השכנות.

     

    "ניתן להשיג שלום באמצעות יצירת מעמד בינוני גדול. כשהרוב חיים בעוני ללא עתיד כלכלי, אין סיכוי ליציבות פוליטית. אני מאמין שאנחנו יכולים לשחק תפקיד בשינוי המזרח התיכון, ואפילו להביא שלום". והוא מסכם: "ממשלות צריכות להוביל - או שהאזרחים יגידו: אנחנו רוצים לנסות משהו שונה".

     

    sagi-c@yedioth.co.il

     

     


    פרסום ראשון: 28.06.16 , 21:09
    yed660100