yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 29.06.2016
    מה הרוויח חמאס
    אפרים הלוי

    הסכם ישראל־טורקיה הוא אכן מהלך בעל משמעויות אסטרטגיות מרחיקות לכת לישראל. מטבע הדברים, הבליט ראש הממשלה את הרכיבים החשובים, הנוגעים ליחסים הבילטרליים בין שתי המדינות. שש שנים של עוינות וניכור מגיעות לקיצן, ונפתח עידן חדש הטומן בחובו סיכויים להישגים גדולים בתחומי הכלכלה ושיתופי פעולה אזוריים.

     

    על המשמעויות של הסעיפים הנוגעים לחמאס, על השפעת ההסכם על מדיניות ישראל כלפי עזה בכלל וחמאס בפרט, מיעט ראש הממשלה לדבר. המצור הימי על עזה אמנם לא הוסר, אך נפתח שער רחב מאוד להכנסת סחורות וציוד מסוגים רבים ואמצעי בינוי לתחנת ייצור חשמל ובית חולים. עזה תעבור מהפכה כלכלית, ואולי בעתיד גם חברתית. רמת החיים הירודה תעלה, תהיה תעסוקה אחרת מאשר בניית מנהרות, ולא ירחק היום שבו שאלת כדאיות המשך המצור הימי על הרצועה תעלה לשולחן הדיונים.

     

    בהזדמנות זו שודרג מעמדו של חמאס במישור הבינלאומי. ח'אלד משעל הוזמן לפגישה אישית עם ארדואן ימים אחדים לפני החתימה על ההסכם. רק יומיים אחרי אותו ביקור החליט ארדואן לטלפן לאבו־מאזן ולעדכן גם אותו. הקשר בין טורקיה לחמאס גם זכה לברכתה של ישראל, בהחליטה להפקיד בידי אנקרה את השליחות לחלץ את גופות חיילי צה"ל שנחטפו בידי חמאס ב"צוק איתן" ואת שני האזרחים הישראלים שנקלעו לרצועה. טורקיה שודרגה בכך למעמד של מתווך הוגן במשא ומתן רגיש ביותר ורווי משמעויות אנושיות וציבוריות בישראל, ואילו חמאס הפך בר־שיח עם ישראל באמצעות אחד הפטרונים המדיניים שלו בזירה הבינלאומית .

     

    פטרון אחר של חמאס שבירך על ההסכם עם טורקיה הוא הנשיא פוטין. בעיני שתי מדינות המפתח הפעילות באזורנו — האחת שעימה הגענו זה עתה להסכם היסטורי, והשנייה מעצמה עולמית שראש הממשלה טורח לבקר בה לאחרונה לעיתים מזומנות ולהשתבח ביחסי ישראל עימה — חמאס אינו ארגון טרור ואין כורכים אותו עם דאעש ושאר מרעין בישין טרוריסטיים. ח'אלד משעל אף מחזיק בידו הזמנה רשמית לבקר במוסקבה.

     

    צירוף הרכיבים המפורטים לעיל מעמיד את שאלת המשך מדיניות ישראל כלפי חמאס על סדר היום, בעיקר על רקע ההתבטאות המפורטת של גורם בכיר במשרד הביטחון שהושמעה כמה ימים אחרי כניסת שר הביטחון החדש לתפקידו. שני היבטים בלטו בדבריו: העימות הבא עם חמאס הוא בלתי נמנע, ואותו עימות שבוא יבוא חייב להיות "האחרון".

     

    ההסכם עם טורקיה עומד בסתירה למדיניות הזו, ולמעשה מאיין אותה. אין להעלות על הדעת שמטוסי חיל האוויר

     

    יפציצו תחנת כוח שנבנתה על ידי טורקיה ברצועה, ואין להעלות על הדעת שישראל תחליט לצאת למלחמת שמד נגד חמאס בניגוד לרצון מוסקבה ואנקרה. אי־אפשר להפקיד בידי טורקיה משימת תיווך רגישה, ובאותה עת לחתור לעימות צבאי גורלי שיהפוך את עזה לגלי עפר במהלך "מבצע אחרון".

     

    גם ארה"ב בירכה על ההסכם הטורקי־ישראלי. הממשל אמנם עדיין דבק במדיניות הרשמית הרואה בחמאס ארגון טרור, אך בשנים האחרונות אישים אמריקאים שכיהנו בעבר בתפקידים רשמיים רמי־דרג נפגשו עם בכירים בחמאס. תמיכת ארה"ב בהסכם מהווה ממילא גם תמיכה בזכותה של טורקיה לקיים ערוצי קשר עם חמאס, שעכשיו ייתכן שינוצלו לתועלתה של ישראל.

     

    עם שוך סבב ההתקלסויות של ישראל סביב ההסכם המוצלח והדיפלומטיה היצירתית שהולידה אותו, יתברר שהיא נותרה למעשה ללא אסטרטגיה ביטחונית כלפי עזה. √

     

    אפרים הלוי, לשעבר ראש המוסד

     


    פרסום ראשון: 29.06.16 , 22:46
    yed660100