yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 30.06.2016
    האתגר של ההורים
    שי פירון

    החופש הגדול מעורר אצל הורים רבים דאגה. מה נעשה "איתם" חודשיים? לאן ילכו? עם מי הם מבלים? יש תחושה שהעולם שלנו מסוכן יותר מבעבר. מוגנות, ביטחון אישי, חשיפת יתר, זמינות של כל מה שנורא ומזיק — עלולים להפוך את החופש לתקופה מלאת חרדה.

     

    אני מאמין שחופש הוא הזדמנות. שאלו ימים של מבחן אישי גדול לצעירים ולהוריהם. שניתן ואפשר להפוך את החודשיים הללו לימים שיש בהם קסם רב, מה גם שזו הזדמנות להעמיק את האחריות ההורית ואת תרומתה לפיתוח אישי של כל ילד. אצל רבים מאיתנו הלחץ מיתרגם לפחד, לעימותים, חלקם קולניים. במקום לשחרר אנחנו "מתיישבים לילדים על הווריד", פוגעים ביכולת לתרגם את ההורות למוסד מעצים ותומך.

     

    הנה עשרה צעדים מומלצים להפיכת החופשה הגדולה לתקופה משמעותית בתהליכי ההתבגרות של ילדינו:

     

    1. אמון: הלב הפועם של המעשה החינוכי הוא האמון. לטעמי ומניסיוני, אין ויטמין צמיחה, חומר גדילה מוצלח יותר מיחסי אמון בין הורים לילדים. הכלל הראשון הוא שאנו מאמינים בילדים שלנו. פחדים וחששות אינם מצמיחים. להפך, הם משתקים. דלת סגורה היא לא סיבה לפרנויה. תפתיעו אותם. ספרו להם שאתם סומכים עליהם. העניקו בידם אחריות. בקשו מהם להמליץ על השעה היעודה לחזרה הביתה, על סכום מספק לבילוי. ספרו להם שאתם גאים בהם.

     

    2. גבולות: גבולות הם צורך. לא חובה ולא כפייה. גבולות הם בקשה סמויה, חרישית, של הילדים. גבולות הם כמו מעקה לקומת הגג של מגדל גבוה. גבולות יוצרים חופש, תוחמים אזור, נותנים תחושה של בית. הילדים שלכם מצפים לגבולות: באיזו שעה חוזרים הביתה, כמה שעות מחשב, לאן לא הולכים, מהם הקווים האדומים שלנו.

     

    3. הורים הם לא כספומט: שבו עם הצעירים והקצו להם מראש סכום מוסכם לכל החופש הגדול. עם זה יצטרכו להסתדר, לקבוע סדרי עדיפות, להחליט לאן ללכת ולאן לא ללכת. כשהסכום יהיה מוגדר ובאחריותם, הם עוד יחזירו עודף.

     

    4. בית זה לא בית־מלון: החופשה הגדולה היא הזדמנות לחלוק במטלות אחזקת הבית. עזרה בבית היא לא מעשה נאצל אלא זכות של כל מי שהוא חלק מהבית.

     

    5. משפחה שכזאת: משפחה היא תחנת ממסר גרעינית, קרקע יציבה, מקום של זהות ושייכות. חופשה היא הזדמנות להידוק הקשרים המשפחתיים. זמן לביקור אצל סבא וסבתא, זמן לחיבור בין אחים.

     

    6. לא בדקה ה־90: את כל העימותים האפשריים פותרים לפני הדקה ה־90. על שעת ההשכמה מסכימים בלילה שלפני, על שעת החזרה לא מתווכחים כשהילדים בדלת, בדרך החוצה.

     

    7. זמן איכות (א'): השקיעו זמן בכל ילד בנפרד. במהלך החופשה מצאו זמן לארוחה, לסרט או לבילוי עם כל אחד מילדיכם. לפעמים הם זקוקים לכם ולתשומת הלב המלאה שלכם.

     

    8. זמן איכות (ב'): קראתי פעם שריצה או הליכה או כל פעולה אחרת הופכות להיות אפקטיביות אחרי 25 דקות. כך גם לשיח אישי. הדקות הראשונות שמורות לגישוש מסביב. אם אתם חפצים בשיחת נפש עם הילדים, תקדישו לה זמן. השיחה לא תהפוך למשמעותית אם לא תקדישו לה זמן.

     

    9. אחריות: תנו להם לתכנן את הזמן. ליפול ולקום. לחפש עבודה ולא תמיד למצוא. לצאת לטיול ולפקשש משהו. החופשה הגדולה היא הזדמנות נהדרת ללימודי אחריות, יוזמה וניצול זמן.

     

    10. משהו בשביל מישהו: ולסיום, חופשה חייבת לכלול "משהו בשביל מישהו". התנדבות, תמיכה, עשייה חברתית. אתה לא חי לבד בעולם. ילד תורם הוא בראש ובראשונה ילד נתרם.

     


    פרסום ראשון: 30.06.16 , 23:41
    yed660100