yed300250
הכי מטוקבקות
    ׳™׳“׳™׳¢׳•׳× ׳׳—׳¨׳•׳ ׳•׳×
    חדשות • 05.07.2016
    מפת הסרטן של חיפה
    כשהתפרסם המחקר שטען שילדי חיפה נולדים עם ראש קטן יותר בשל זיהום האוויר, היו מומחים שמיהרו לחלוק על הממצאים • עכשיו מפרסם כתב עת בינלאומי יוקרתי חלקים מאותו מחקר, הכוללים מפות שמוכיחות כי סמוך למפעלים באזור יש הרבה יותר מקרים של סרטן – פי שלושה מהממוצע הארצי • מקומות אחרים בחיפה דווקא בטוחים
    רותם עליזרע ועמיר בן-דוד

    מפת הסרטן של חיפה והקריות נחשפת: לידי "ידיעות אחרונות" הגיע פרסום מכתב עת יוקרתי בינלאומי, שבו הוצג חלק ממחקר ישראלי שבחן את הקשר בין זיהום האוויר באזור לבין מספר מקרי הסרטן. בין היתר, המחקר מציג מפות המפרטות באילו חלקים בחיפה ובקריות נתגלו הכי הרבה מקרי סרטן ריאות וסרטן מסוג לימפומה שאינה הודג'קין.

     

    לא רק המפעלים אשמים: קראו עוד מי האחראים לזיהום

     

    משרד הבריאות קבע בשנים האחרונות שיש קשר בין הקפי התחלואה במפרץ חיפה לזיהום האוויר באזור, שמקורו, בין היתר, בתעשייה הפטרוכימית ששוכנת בלב המפרץ. במשרד להגנת הסביבה מציינים כי לזיהום אוויר שמקורו בתחבורה יש כיום חלק מרכזי לא פחות בפליטת המזהמים המסוכנים באזור זה.

     

    אולם בעוד שבין הגורמים השונים הייתה הסכמה כי רמת הזיהום באזור קיצונית, בין המומחים נתגלעו מחלוקות בנוגע לשאלה האם התושבים משלמים על כך בבריאותם, באיזו צורה, והיכן נמצאים המקומות הכי מועדים לפורענות.

     

    לפני מספר חודשים נחשפו בחדשות ערוץ 2 תוצאות מחקר שביצעו חוקרים מאוניברסיטת חיפה בראשותו של פרופ' בוריס פורטנוב. הם טענו באופן נחרץ כי זיהום האוויר אחראי לרמות גבוהות של תחלואה באזור, ואחד הממצאים מהדו"ח שלהם – זה שגרר גלי ביקורת נגד החוקרים ואיכות עבודתם – היה כי תינוקות באזורים בחיפה ובקריות שבהם יש זיהום אוויר גבוה נולדים עם היקף ראש קטן מהרגיל. משרד הבריאות מיהר להגיב על הפרסום עם שורה של נתונים שסתרו לכאורה את הממצא הזה.

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

     

    החוקרים מסרו סיכום ראשון של המחקר למשרד להגנת הסביבה כעבור מספר שבועות, והוא נבחן בידי ועדה מדעית משותפת למשרדי הגנת הסביבה והבריאות. רק בשבועות האחרונים הודיע המשרד להגנת הסביבה כי בדרך שבה בוצע המחקר יש שורה של בעיות. המשרד מסר כי החוקרים סיפקו תשובות לשאלות שהועלו בפניהם, והוסיף כי בכוונתו לפרסם את המחקר במלואו במקביל לפרסום דו"ח על איכות המחקר – כפי שבמשרד התרשמו ממנו. ארגוני הסביבה טענו כי המשרד מסתיר את המחקר ומנסה לשנותו.

     

    אולם בימים האחרונים "הוטלה פצצה": פרסום של חלקים מאותו מחקר בירחון המדעי הנחשב Environmental Research, שהינו אחד המובילים בעולם. החלק שפורסם הוא זה שמשווה בין שיטות סטטיסטיות לאיתור מוקדי זיהום אוויר, ובמסגרתו פורסמו מספר מפות שמציגות נתונים לגבי מספר מקרי סרטן הריאות וסרטן מסוג לימפומה שאינה הודג'קין באזור חיפה – שני סוגי סרטן שהתחלואה בהם מקושרת לזיהום אוויר.

     

    בחלק שפורסם הציגו החוקרים שיטות מחקר שונות שמטרתן לנטרל השפעות של גורמים כמו מצב כלכלי, מצב חברתי, מצב תעסוקתי, עישון וכולי על נתוני התחלואה, ולהבטיח הפקת נתונים שקושרים בין מקרי הסרטן לזיהום הסביבתי.

     

    המפות מראות במפורט באילו אזורים בחיפה ובקריות יש הרבה יותר סרטן מהממוצע הארצי. לעומת זאת, הן גם מצביעות על אזורים שבהם הנתונים דווקא נמוכים מאותו ממוצע. מהמפות ניתן לראות כי ישנם "אזורים חמים" של תחלואה במורדות הכרמל – מול הנמל, מול האזור שבו עומדת תחנת הכוח, בנשר, על הכרמל ובמורדותיו (ראו איור). שכיחות גבוהה מהממוצע של סרטן ריאות, אם כי לא ברמות הגבוהות ביותר, יש גם בחלק מהאזורים בקריית־חיים ובקריית־אתא. כשמדובר בלימפומה שאינה הודג'קין ישנם אזורים חמים גם בקריית־טבעון ובקריית־ביאליק. הנתונים שמוצגים במפות מבוססים על נתוני רשם הסרטן הישראלי.

     

    המפות מראות, בין היתר, כי במקומות שפונים לאזורי התעשייה, לבתי הזיקוק, לתעשייה הפטרוכימית, לאזור הנמל שבו ניצבת תחנת הכוח של חברת החשמל ולמכלי הדלק הגדולים יש כמות גדולה יחסית של מקרי סרטן – מה שאמור כביכול לתמוך בטענה שיש לתעשייה השפעה על היקף התחלואה.

     

    האם משרד הבריאות יוכל לחלוק על הממצאים ועל המפות האלה? בין החוקרים החתומים על המחקר נמצאת גם פרופ' ליטל קינן בוקר, סגנית מנהלת המלב"ם – המרכז הלאומי לבקרת מחלות של משרד הבריאות, הגוף שאחראי בין היתר לבדוק את ניהול הרישום הלאומי לסרטן וניטור תחלואה זיהומית חריגה. לאור זאת, לא יהיה פשוט לערער את תוצאותיו.

     

    משרד הבריאות מסר אתמול כי יפרסם את מסקנותיו מהמחקר תוך שלושה שבועות.

     

    לאור הנתונים החדשים, נשאלת השאלה האם יש מה לעשות, חוץ מלעבור דירה. במשרד להגנת הסביבה מודים כי רק בשנים האחרונות נפל גם אצלם האסימון, והטיפול בזיהום התעשייתי הפך, לדברי גורמים במשרד, נחוש וממוקד יותר. לטענתם, היקפי הזיהום ירדו בשש השנים האחרונות בעשרות אחוזים בשל המעבר לגז טבעי בבתי הזיקוק ובתחנת הכוח במפרץ חיפה ובשל הדרישה מכל המפעלים הגדולים לערוך סבבי בדיקות לזיהוי דליפות ופליטות חומרים מזהמים. במשרד מתגאים במערך ניטור נרחב, אך למרות זאת לא הצליחו לזהות בזמן אמת "תקלה חמורה", כהגדרתם, שאירעה באחד ממפעלי בית הזיקוק (מפעל בשם כרמל אולפינים)וגרמה לעלייה בפליטות מזהמים.

     

    המשרד טוען כי תנאים חדשים שהציב למפעלים השונים של בתי הזיקוק אמורים להביא להפחתה נוספת. עם זאת, הודו שם לאחרונה שהזיהום כתוצאה מתחבורה, שגורם לחלק ניכר מהסכנה לבריאות, לא עומד להשתנות. פעילי סביבה באזור חיפה והצפון פסימיים אף יותר. הם טוענים כי הדרישות שהציב המשרד לבתי הזיקוק אינן מספקות. לדבריהם, חלק מאותן דרישות כלל לא יביאו לירידה בפליטת המזהמים, והצעדים שכן אמורים ליצור שינוי יקחו עוד מספר גדול של שנים וממש לא בטוח שאכן ייושמו.

     


    פרסום ראשון: 05.07.16 , 00:22
    yed660100