yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: שרון צור
    24 שעות • 12.07.2016
    "אני, יש לי פרצוף לתרום 5,000 שקל?"
    לאחר קרב סוער, כבש עו"ד יצחק מירון את ראשות עיריית עפולה. אבל הנה הדבר המעניין באמת. חלק מ"התורמים" לקמפיין שלו טוענים עכשיו בפני "ידיעות אחרונות": לא תרמנו אפילו שקל
    גיא ליברמן | צילום: שרון צור

    לראש עיריית עפולה, עו"ד יצחק מירון, היה קמפיין מוצלח בדרך לכיבוש ראשות העיר בסוף 2013. וגם היה לו עם מה לעבוד. סיעתו "תנופה לעפולה" הצליחה לצבור את סך התרומות הגבוה מבין כל הסיעות בעיר. בכל זאת, כמעט חצי מיליון שקל בעיר קטנה יחסית כמו עפולה, זה לא מעט עבור שלטים, סטיקרים והנעת פעילים.

     

    אלא שעיון ברשימת התורמים, שמתפרסמת ומפוקחת על ידי מבקר המדינה, מגלה דבר מעניין. מבין 99 האנשים הרשומים כתורמים, 90 בחרו לרשום צ'ק על סך 5,000 שקל עבור הסיעה — סכום שמהווה לפי החוק את הרף המקסימלי לתרומה בבחירות עבור אדם בודד.

     

    "רוב התושבים בעיר הם לא מהעשירון העליון, ומתוך היכרות עם חלק מהאנשים שרשומים כתורמים — אני אומר לך שמבחינת חלקם להוציא 5,000 שקל בשביל בחירות, זה לא דבר מובן מאליו", אמר לנו לפני מספר חודשים תושב ותיק. עם המידע הזה יצאנו לדרך, והתחלנו לפנות אל חלק מהתורמים. ואז גילינו דבר מפתיע.

     

    "זה היה מתוכנן ככה"

     

    אבל קודם קצת רקע כללי: הליך איסוף הכספים בבחירות פוליטיות אמור להיות שקוף וגלוי — כדי למנוע תרגילים שיפגעו בתקינות ההליך הדמוקרטי. החוקים המגבילים את גובה התרומות נועדו בין השאר למנוע אפשרות של העברת סכום גבוה מדי מצד גורם אחד — דבר שעלול ליצור לראש העירייה תלות בלתי רצויה באדם שתרם לו. אלא שמי שירצה יוכל כמובן למצוא דרך עוקפת גם להגבלה מהסוג הזה.

     

    מאיר גלבוע, בכיר המשטרה לשעבר, ששימש בעבר כיועץ לענייני שחיתות של מבקר המדינה לשעבר מיכה לינדנשטראוס, אינו מכיר את המתרחש בעפולה, אבל אומר באופן כללי כי "החוק קובע תקרה של 5,000 שקל לאדם, כדי שלא יגיע מישהו עם כיסים עמוקים ויתרום סכומים משמעותיים — ואז עלולה להיווצר תלות באותו אדם. אבל כמעט כמו בכל תחום, אפשר לעקוף גם את המצב הקיים. נניח על ידי פיזור תרומה מאוד גדולה שהתקבלה ושלא ניתן לרשום בספרים — וזאת ביצירת מצב פיקטיבי aלפיו כמה אנשים שונים תרמו את הכסף".

     

    בדיקה שערכנו לאחרונה בקרב חלק מהרשומים כתורמים עבור סיעתו של מירון, העלתה ממצאים מפתיעים. תושבים ששמם מתנוסס ברשימת התורמים של סיעת "תנופה לעפולה", שהתפרסמה על ידי מבקר המדינה, טענו בפנינו שלא הוציאו אפילו שקל. חלקם העידו שהתבקשו לרשום צ'ק לטובת הסיעה, וזמן קצר לאחר מכן כספם הוחזר להם ממקור כספי אחר — כך שבפועל לא תרמו דבר.

     

    "קצת לפני הבחירות המקומיות האחרונות בעפולה, נתבקשתי להגיע לפגישה עם אדם בכיר בסיעה של יצחק מירון. עוד לפני זה נאמר לי לבוא עם צ'ק פתוח. כשניסיתי לברר מדוע, אמרו לי שהכסף יהיה לטובת סיעת 'תנופה לעפולה', אבל שבפועל לא אצטרך להוציא אגורה מכיסי. בפגישה עצמה אכן רשמתי את הצ'ק לטובת הסיעה, ובאותו המעמד קיבלתי 5,000 שקל בדרך אחרת, כך שלא תרמתי אפילו שקל לקמפיין הבחירות של הסיעה" — כך, בצורה עקבית וסדורה, תיאר בפנינו אחד מתושבי עפולה, שתמך במועמדותו של מירון בבחירות.

     

    "אני יודע שאני רשום כמי שתרם כסף, אבל בפועל לא נתתי כלום", מספר לנו אדם אחר שעימו אנחנו משוחחים, "זה עבד ככה. ביקשו שארשום צ'ק לטובת הסיעה על סך 5,000 שקל, וזמן מה לאחר מכן קיבלתי את הכסף בחזרה ממקור כספי אחר. זה היה מתוכנן ככה מראש. ככה זה עבד, חד וחלק".

     

    אותו אדם טוען בפנינו כי סייע לגייס "תורם" נוסף, לפי אותה השיטה. "אני יודע בוודאות שגם עם אותו האדם נעשה סידור דומה", הוא אומר.

     

    במקרה אחר נפגשנו לאחרונה עם תורמת נוספת בדירתה בעפולה. "גורם בסיעה של מירון קבע איתי פגישה במהלך הקמפיין", סיפרה ופירטה שזו נערכה במשרד בעיר. "במהלך הפגישה נתבקשתי לחתום על מסמך שלפיו תרמתי אלפי שקלים לסיעה של מירון, כשבפועל לא תרמתי דבר. זה היה מסמך פיקטיבי. אני יודעת שהשם שלי נמצא כיום ברשימת התורמים".

     

    "ראית איזה עשיר אני"

     

    בנובמבר 2013, בתום קמפיין בחירות סוער ויצרי, חזר עו"ד מירון אל לשכת ראש העיר עפולה, לאחר שעזב את כיסאו עשור וחצי קודם באופן מפתיע. מאז זוכה מירון ליציבות פנימית בשל קואליציה עירונית רחבה, אלא שהקדנציה שלו מלווה בלא מעט סערות, חלקן סוקרו בהרחבה ב"ידיעות אחרונות" בסדרה של תחקירים.

     

    כך למשל, תחקיר שפורסם לפני כשנתיים ועסק בתופעת המינויים הפוליטיים ברשויות המקומיות, חשף כיצד מספר רב של מתמודדים ופעילים בסיעתו של מירון מונו למשרות בעירייה לאחר הבחירות. בעקבות הפרסום החל מבקר המדינה בבדיקת הנעשה בעפולה וברשויות נוספות. תחקיר אחר עסק בקשריו של ראש העירייה עם איש העסקים מרדכי חסון, שאיתו הוא טס לאחרונה לבאקו שבאזרבייג'ן בנוגע לפרויקט נדל"ן פרטי. מירון מסר בתגובה לפרסומים כי פעל כדין.

     

    בשנה שעברה נעצר מירון ונחקר כחלק מפרשת "ישראל ביתנו". באותה עת עלה החשד שהעירייה קיבלה מיליונים בתמורה למינוי של חבר מועצה כסגנו, אלא שחודשים ספורים לאחר מכן הודיעה המשטרה בעניינו כי "לא התגבשה תשתית ראייתית מספקת לביצוע העבירות שיוחסו לו".

     

    בסוף 2015 שוב עמד מירון בעין הסערה, כשנודע שכל הזוכים במכרז לבניית עשרות בתים בפרויקט בעיר הם ערבים. בהפגנה שנערכה בעיר מירון ספג ביקורת קשה והיו אף ששרו מולו "הוא בוגד".

     

    אלא שגורם בעפולה, שטוען כי הוא מכיר מקרוב את שהתרחש במסגרת איסוף התרומות בעיר, סבור כי מדובר ב"סערה מסוג אחר". אותו גורם העביר לידינו עדות אחרת של תושב העיר, ששמו מופיע ברשימת התורמים של סיעתו של ראש עיריית עפולה כמי שתרם 5,000 שקל.

     

    "עברתי על רשימת התורמים של מירון, אתה מופיע כמי שתרם 5,000 שקל", נאמר לו.

     

    "מה אתה אומר, ראית איזה עשיר אני", השיב "התורם" בגיחוך, "יש לי כסף לתרום 5,000 שקל? אני יש לי פרצוף ל־5,000 שקל?"

     

    בשיחה נוספת הוסיף: "לא תרמתי למירון. למה, אני נלחם בשביל השקל, אני אתרום לו?"

     

    "העיקר שרשמו אותך ברשימה", נאמר לו.

     

    "בסדר. אני זין תרמתי", השיב.

     

    והנה עוד מקרה של תרומה שנויה במחלוקת הרשומה על סיעתו של ראש עיריית עפולה. החוק מגביל את סכום התרומה ל"אדם ובני ביתו הסמוכים על שולחנו" ל־5,000 שקל. "ההיגיון שעומד מאחורי ההגדרה 'סמוך על שולחנו' הוא שלא ייפתח פתח לתרומה משמעותית מהכיוון של התא המשפחתי", אומר גלבוע.

     

    שיחה שהגיעה לידינו מלמדת לכאורה כיצד בני זוג מחוץ לעפולה, שמתגוררים יחד אך אינם נשואים, תרמו יחד לסיעתו של מירון עשרת אלפים שקל.

     

    "ראיתי שהיית פעיל של יצחק מירון", נאמר בשיחה לתורם, "לא בדיוק אבל בוא נגיד", הוא משיב.

     

    "יש לך זיקה אליו? אתה מכיר אותו? היית פעיל?"

     

    "לא בדיוק", משיב התורם, "עזרתי למישהו שהוא פעיל, אבל אני אישית לא הייתי פעיל".

     

    כשנשאל אם תרם 5,000 שקל לסיעתו של ראש העירייה, הוא משיב: "יכול להיות, לא זוכר, יכול להיות".

     

    בהמשך השיחה מודה אותו אדם כי אחת מאלו שרשומות כי תרמו 5,000 שקל לסיעתו של מירון, וששם משפחתה אינו זהה לשלו, היא בעצם זוגתו. "זו האישה שלי", אמר. השבוע חזרנו אליו כדי לברר את העניין. "תרמנו את הכסף, וככל שידוע לי הכל תקין", השיב לנו.

     

    ממשרד מבקר המדינה הבהירו השבוע כי "בהנחה שאכן מדובר בשני בני זוג המקיימים משק בית אחד (גם אם אינם נשואים) וכל אחד מהם תורם את הסכום המקסימלי, מדובר בתרומה שאינה עומדת בהגבלות שנקבעו בחוק".

     

    מירון: לא עסקתי בניהול כספים

     

    ראש עיריית עפולה, יצחק מירון, מסר בתגובה: "טרם היבחרי, נתתי הנחיה ברורה לקיים במלואם את כל החוקים והכללים הקשורים למערכת הבחירות ובכלל זה את הכללים הנוגעים למערכת הכספית ואני סמוך ובטוח שכך נעשה. בכל מקרה, לא עסקתי כלל בניהול ענייני הכספים באופן אישי, איני מכיר את הפרטים המתוארים בפנייתך, ואני מניח שאין בהם אמת". •

     

     


    פרסום ראשון: 12.07.16 , 19:29
    yed660100