yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    ממון • 20.07.2016
    התפטרתם מהעבודה? תקבלו פיצויי פיטורים
    בין השינויים בחוק ההסדרים: עובד יקבל פיצויים גם אם עזב מיוזמתו • מי שמשתכר מעל 30 אלף ש' בחודש ישלם מס על פיצויי הפיטורים
    גד ליאור

    לראשונה בישראל יוטל מס על פיצויי פיטורים למי שמשתכרים מעל כ־30 אלף שקל בחודש. השינוי ייכלל בחוק ההסדרים שיוגש לאישור הממשלה והכנסת בצמוד לתקציב המדינה הדו־שנתי לשנים 2017־2018. עם זאת, כל כספי הפיצויים שנצברו עד כה ימשיכו להיות פטורים ממס גם בעתיד. שינוי נוסף: עובד יקבל פיצויי פיטורים בכל מקרה, גם אם התפטר מיוזמתו. לפניכם שאלות ותשובות לקראת השינויים הצפויים.

     

    ˆ מה היה המצב עד עכשיו?

     

    עד היום ההפקדות לפיצויי פיטורים נהנו מפטור מלא ללא שום תקרה להטבת המס. למעשה, ההפקדות לחיסכון של כספי הפיצויים הן הרכיב היחיד בכלל אפיקי החיסכון במשק שלא מוגבל בתקרה על הטבת המס.

     

    ˆ על מי יחול המס?

     

    שר האוצר משה כחלון | צילום: אלכס קולומויסקי
    שר האוצר משה כחלון | צילום: אלכס קולומויסקי

     

     

    המס יחול על הפקדות לפיצויי פיטורים המופרשים מתוך שכר של מעל שלוש פעמים השכר הממוצע במשק. לפי הנתון המעודכן של השכר הממוצע (9,700 שקל), רק בעלי שכר מבוטח שגובהו מעל כ־29,100 שקל יושפעו מהמהלך ויחויבו במס הכנסה רגיל על ההפקדות לפיצויים שמעל סכום זה. מי שהשכר המבוטח שלו הוא 30,000 שקל ימוסה ב־29 שקל נוספים. מי שמרוויח 32,000 שקל ימוסה ב־93 שקל נוספים.

     

    ˆ מה ההבדל בין שכר מבוטח לשכר ברוטו?

     

    לא כל שכרו של העובד מבוטח לצורך חיסכון פנסיוני ופיצויי פיטורים. בחלק גדול מהסכמי העבודה השכר המבוטח אינו כולל רכיבים כגון שעות נוספות, הוצאות רכב והוצאות אחרות. בממוצע השכר המבוטח הוא כ־80% מהשכר ברוטו. המשמעות היא שבממוצע העובדים שיושפעו מהמיסוי הם כאלו ששכרם ברוטו גבוה מ־37,000 שקל ברוטו.

     

    ˆ מה לגבי כספי פיצויים שהופקדו בעבר?

     

    המס החדש לא יחול על כספים שהופקדו טרם החלת החוק. מועד החלת החוק צפוי להיות ה־1 בינואר 2017, אז ייכנסו לתוקף תקציב המדינה הדו־שנתי ל־2017־2018 ועשרות הפרקים הכלולים בחוק ההסדרים, שמיסוי הפיצויים הוא אחד מהם.

     

    ˆ מה השינוי לגבי כספי הפיצויים של העובד?

     

    כספי הפיצויים שהופקדו לקופת התגמולים של העובד יהיו שייכים לו, בין אם פוטר ובין אם התפטר, ולמעסיק לא תהיה אפשרות למשוך אותם חזרה.

     

    ˆ איך הצעד צפוי להגן על העובד?

     

    הצעת האוצר תמנע מצבים בהם המעסיק מחתים את העובד על הסכם עבודה ובו התניות לקבלת כספי הפיצויים שהופקדו עבורו. כיום יש מעסיקים שמחתימים את העובד על הסכמים שבהם, למשל, אם העובד מתפטר במהלך עשר השנים הבאות, כספי הפיצויים יילקחו חזרה על ידי המעסיק מתוך החיסכון של העובד. מקרים מסוג זה כבלו את העובד למקום עבודתו או לחלופין גרמו לו לאבד עד כ־40% מכספי החיסכון שהופקדו לו.

     

    ˆ מה המשמעות של החלת סעיף 14 באופן רוחבי?

     

    סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי ההפרשות החודשיות שמעסיק מפריש לקופת פיצויים או קופת תגמולים יוכלו להחליף את פיצויי הפיטורים שעליו לשלם לעובד במקרה של פיטורים. המשמעות של החלת סעיף 14 באופן רוחבי היא שמצד אחד כספי הפיצויים שהופקדו לעובד שייכים לו, אך מצד שני הכספים שהמעסיק הפקיד לעובד בכל חודש יבואו במקום פיצויי פיטורים.

     

    ˆ מהו היתרון מבחינת המעסיק?

     

    המעסיק לא יצטרך בסיום עבודתו של העובד לשלם לו תוספות מעבר לפיצויי הפיטורים שהפריש לו לקופת החיסכון בכל חודש.

     

    ˆ מה לגבי כספי פיצויים שהופקדו בעבר?

     

    העובד לא יזדקק לאישור מעסיק כדי לשחרר את כספי הפיצויים. הוא יצטרך רק למלא טופס בקשה לשחרור הכסף.

     

    ˆ מה הסיכוי שחוק מיסוי כספי הפיצויים יאושר?

     

    הטלת מס אינה צעד אהוד במיוחד. באוצר יודעים שיש סיכוי שהחוק הזה לא יעבור במסגרת חוק ההסדרים, ייתכן שיהיה צורך להפרידו וייתכן שלא יאושר כלל.

     

    ˆ האם השינוי רלוונטי גם לעצמאים?

     

    לא. הפרשות לפיצויי פיטורים נעשות רק בין המעסיק לעובד.

     

    gadl@yedioth.co.il

     

     


    פרסום ראשון: 20.07.16 , 20:41
    yed660100