yed300250
הכי מטוקבקות
    מנכ"לית בזק, סטלה הנדלר
    ממון • 24.07.2016
    בזק בדרך לגלישה ב־1 ג'יגה
    החברה עורכת ניסוי בהפעלת רשת סיבים אופטיים, לקראת הפעלה בפריסה ארצית • החדשות הרעות: נוכל להתחבר רק בעוד כשנה וחצי
    ישראל וולמן

    חברת בזק מתחילה בימים אלה בניסוי נרחב של הפעלת סיבים אופטיים: לאחר ניסוי שטח ראשוני שערכה בעיר מודיעין, החברה מרחיבה את הניסוי גם למאות לקוחות בשכונת בת־גלים בחיפה, ועד סוף השנה גם לאלפי לקוחות נוספים בראשל"צ, בדימונה, בשדרות, בגני תקווה ובטורען.

     

    מדובר בניסוי השטח הגדול ביותר בעולם בתחום, ועד כה השקיעה בו בזק יותר מ־10 מיליון שקל. עם זאת, בשל המורכבות הטכנית והכלכלית הכרוכה בנושא, הפעלה מסחרית מלאה של הרשת האופטית של בזק צפויה לכל המוקדם רק במהלך 2017 או בתחילת 2018.

     

    ב־3 השנים האחרונות פרסה בזק רשת סיבים אופטיים בכ־60% מהמדינה, והיא כבר יכולה להגיע לכ־1.5 מיליון בתי אב. בתוך כשנה וחצי, מבטיחים בחברה, תכוסה כל המדינה. עם זאת, רוב הכבלים האופטיים מגיעים רק עד ארונות הסעף השכונתיים. מאלה מותחת עכשיו בזק כבלים אופטיים נוספים המגיעים עד לבנייני המגורים.

     

    כיוון שחיבור כבל אופטי ישיר בדירת הלקוח עצמה דורש העברת כבלים דרך הקירות ועבודת טכנאים בעלויות גבוהות – בזק בחרה בטכנולוגיית G.Fast, שמאפשרת התחברות פשוטה, מהירה וזולה לכבלי הטלפון הישנים מנחושת, המצויים ממילא ברוב הבתים. את פעולת ה"המרה" של אותות הרשת מהכבלים האופטיים לכבלי הטלפון מבצעת קופסה חכמה, המותקנת בארון הסעף המרכזי בכל בניין. החיסרון בטכנולוגיה הזו הוא באובדן חלק מהמהירות שמספק הקו האופטי, עד למהירויות של כ־300-200 ג'יגה-ביט "בלבד" – תלוי במרחק המדויק מהסיב האופטי.

     

     
    מה נרוויח מהרשת החדשה
    מה נרוויח מהרשת החדשה

     

     

    במקביל תציע בזק גם פריסת סיבים אופטיים ישירות לבתים ולמשרדים (בטכנולוגיית PTP) בתשלום נוסף – מה שיאפשר רוחב פס בלתי מוגבל. במהלך הניסוי הושגו קצבי גלישה המגיעים ל־1 ג'יגה־ביט לשנייה.

     

    מעט מאוד חברות תקשורת בעולם החלו כבר בהפעלה מסחרית נרחבת של רשתות אופטיות. ניסויי שטח דומים מבצעות AT&T האמריקאית, סוויסקום השוויצרית, ובריטיש טלקום. סמנכ"ל טכנולוגיות ורשת בבזק, יקי זנו, אמר אתמול, כי "בזק היא החברה המובילה בעולם בניסוי בסדר גודל כזה".

     

    כל 5 חברות התקשורת הגדולות בישראל פרסו כבר תשתיות סיבים בהיקפים שונים. בזק מובילה בפער משמעותי, אחריה הוט, ואחריהן חברת אנלימיטד (מיזם הסיבים של חברת החשמל), הנמצאת בקשיים וסימן שאלה כבד מרחף על עצם קיומה. שלא כבזק, החברה בחרה להגיע עם הסיבים האופטיים עד לבתי הלקוחות ממש – טכנולוגיה יקרה במיוחד.

     

    סלקום ופרטנר פרסו תשתית ראשונית בלבד, בעיקר לצורך שירותים לארגונים. פרטנר, שהודיעה בחודש שעבר על כוונתה לפרוס רשת אופטית עצמאית, החלה בניסוי לחיבור בניין מגורים ראשון ברמת־גן. גם היא דיווחה על מהירויות של עד 1 ג'יגה, ומתכוונת לספק באמצעות התשתית המהירה לא רק שירותי אינטרנט אלא גם שירותי טלוויזיה מתקדמים.

     

    צנרת הדור הבא

     

    לא במקרה משקיעה בזק משאבים אדירים במעבר לזירת התשתית האופטית. מבחינתה, בעולם שבו כל קבוצות התקשורת מתכנסות לספק שירותים דומים — טלפוניה, סלולר, טלוויזיה, אינטרנט — היא חוזרת בגדול לעסק הליבה שלה: הרשת, התשתית, "צנרת המים" שאליה תתחבר ישראל הדיגיטלית בשנים הקרובות.

     

    הצנרת האופטית הזו תשקה את כולם: היא לא רק תאפשר הזרמת אינטרנט חלקה ושידורי טלוויזיה באיכות 4G ו־5G, וידיאו ומוזיקה; בגלל החיבור הפשוט, המהיר, הזול והבלתי־מוגבל לרשת, היא תקל מאוד על הפיכת החפצים והבתים שלנו לחכמים והערים לחכמות.

     

    למי שחושב שכבר ראה הכל, שייאזר בסבלנות עוד שנים ספורות. המידע האינסופי שיזרום ברשתות האופטיות ויעובד בטכנולוגיות הבינה המלאכותית ישאיר אותנו פעורי־פה כשיתבטא בקיצור הפקקים בכבישים, במכוניות ללא נהג, בחיסכון בחשמל, באיתור תקלות, בניבוי סכנות, בתקשורת מכל מקום לכל מקום, בעזרי־בית בעלי בינה ועוד.

     

    שנים ארוכות עשתה בזק זהב מכבלי הנחושת הוותיקים שלה. עכשיו היא מבינה שכל מה שנדרש לשלב הבא זה לחבר אליהם כבלי זכוכית.

     

    israelwu@yedioth.co.il

     

     


    פרסום ראשון: 24.07.16 , 20:45
    yed660100