yed300250
הכי מטוקבקות
    המוסף לשבת • 04.08.2016
    ברשות עצמו
    נתניהו העביר את אבטחת המידע של הגופים הרגישים במדינה לידי רשות הסייבר שבאחריותו
    נחמה דואק

    אם לא די ברצון של ראש הממשלה לבלוע את התקשורת, השבוע בלע נתניהו גם את מערך הסייבר, כשבהוראת שעה הועברו כל סמכויות האבטחה הפיזית ואבטחת המידע של כל הגופים החיוניים והסודיים במדינה מידי השב"כ, המשטרה והמלמ"ב (שאחראי על הוועדה לאנרגיה אטומית, הקריה למחקר גרעיני, התעשיות הביטחוניות ועוד) לידי רשות הסייבר - וזאת למרות שטרם נחקק חוק המסדיר את פעילותה.

     

    קצא"א, חברת החשמל, רשות האוכלוסין וההגירה, המרשם הפלילי, המאגר הביומטרי, רשות שדות התעופה, הבורסה, בנק ישראל ומשרד האוצר הם רק חלק מרשימת הגופים המחזיקים במידע רגיש שעבר השבוע לרשות הסייבר. למי שיעמוד בראש הרשות תהיה סמכות לבקש כל נתון וכל מידע שיחפוץ. ראש הממשלה, שאחראי על הרשות החדשה, מינה לתפקיד ראש מערך הסייבר את אביתר מתניה, שיש הטוענים שמקורב אליו.

     

    מאז הוחלט על הקמת רשות סייבר בפברואר 2015 עומלת ועדת משנה של ועדת החוץ והביטחון על חקיקת חוק הסייבר. לצד זאת בחודש וחצי האחרונים עמלו בוועדה על הוראת שעה, שתאפשר העברת סמכויות לרשות החדשה כדי שתוכל לפעול. אלא שלפתע, השבוע, הגיעה הוראה ממשרד ראש הממשלה לוועדת חוץ וביטחון להעביר את הוראת השעה באופן מיידי.

     

    בדו"ח שכתבה היועצת המשפטית של ועדת החוץ והביטחון ב־16 ביולי 2016, היא מעלה לא מעט הסתייגויות לגבי העברת הסמכויות. "יש להבהיר את יחסי הגומלין בין חוק השב"כ, ממנו עולה כי הסמכות והאחריות לעניין אבטחת המידע היא של השב"כ, לבין ההסדר המוצע בהצעת החוק, המקנה סמכות ואחריות לרשות בעניין אבטחת מידע", נכתב בדו"ח.

     

    לצד הייעוץ המשפטי הביעו גם נציגי השב"כ הסתייגות, אך בסופו של דבר הסירו את התנגדותם. גם העובדה שבוועדה יש רוב לקואליציה, כולל חברי כנסת מהאופוזיציה כמו מיכל רוזין ממרצ שתמכה במהלך, עזרה להחלטה לעבור.

     

    יו"ר ועדת חוץ וביטחון וראש השב"כ לשעבר, אבי דיכטר, מנסה להמעיט את הדרמה. "מאחר שהיה צורך לתת כלי עבודה לרשות הסייבר, עשינו זאת בהוראת שעה", אומר דיכטר, שאינו מוטרד מכך שהמידע העצום והרגיש יהיה בהישג ידו של ראש הממשלה, משום שלדבריו נתניהו ממילא כבר אחראי על כל הגופים האלה.

     

    מי שכן מוטרד מהוראת השעה הוא חבר הוועדה אראל מרגלית (המחנה הציוני), שהוא גם יו"ר שדולת הסייבר בכנסת ונחשב לבעל ידע נרחב בנושא, כמי שעמד מאחורי הקמה של לא מעט חברות סייבר. "מה דחוף כל כך לראש הממשלה להביא הוראת שעה כאשר עדיין אין חוק שבכלל מגדיר את רשות הסייבר?" תוהה מרגלית, "אני חושש שתהיה לו אפשרות לאתר כל מידע שיחפוץ. מדובר במהלך הכי מסוכן שהתרחש במושב הנוכחי של הכנסת - ראש הממשלה מעביר אליו את סמכויות השב"כ בכל הקשור לגישה למידע ואבטחת מידע בגופים הכי רגישים במדינת ישראל, ולמעשה נותנים לו סמכויות שלא היו מעולם לאיש פוליטי במדינה". ציפי לבני, חברה נוספת בוועדה, מסכימה עם מרגלית. שרת המשפטים לשעבר הצביעה נגד החוק ו"נגד העברת הטיפול והסמכויות בנושאים הרגישים האלה לגוף שלא מעוגן סטטוטורית ושכפוף לראש ממשלה שלא מבין את מגבלות הכוח בלי חוק מסודר בעניין".

     

    ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "במערך הסייבר הלאומי רצו בתיקון חקיקה, אך חברי הכנסת הם אלה שביקשו הוראת שעה שתיכנס לחוק עליו עמלים במרץ".

     


    פרסום ראשון: 04.08.16 , 15:58
    yed660100