yed300250
הכי מטוקבקות
    מהאלבום המשפחתי
    ממון • 13.08.2016
    תולים את הרשתות
    הדייגים בצפון הארץ הסכימו להפסיק את הדיג באמצעות רשתות כדי להקטין את הפגיעה בדגה • 8 ספינות ייגרטו והדייגים יקבלו פיצוי של 16 מיליון שקל
    עמיר בן־דוד

    לראשונה הושגו הסכמות שיאפשרו הקטנה משמעותית בהיקף הדיג ויצמצמו את הפגיעה בים התיכון. הדייגים הפועלים בצפון הארץ הסכימו להשבית ולגרוט את ספינותיהם בתמורה לפיצוי של 16 מיליון שקל מהמדינה.

     

    לטענת החברה להגנת הטבע (שבשנים האחרונות הובילה קמפיין להצלת הדגה בים), רשות הטבע והגנים וגופים נוספים, אחת הסיבות המרכזיות לפגיעה בדגה בים התיכון היא ספינות המכמורת. מדובר בספינות דיג שגוררות אחריהן רשתות ענקיות הלוכדות כל מה שנקרה בדרכן. בחלק מהמקרים, הרשתות חורשות את קרקעית הים וגורמות לפגיעה בבתי הגידול של הדגים.

     

    בשנים האחרונות נעשו ניסיונות לקדם שינויי חקיקה ותקנות שיביאו להגבלת השימוש בספינות המכמורת, אך הם נכשלו בגלל התנגדות הדייגים. באחרונה הגיש משרד החקלאות תקנות חדשות, שהיו מקובלות ברובן גם על ארגוני הסביבה. הדיון בהן התעכב בוועדת הכלכלה של הכנסת, בין היתר בשל דרישות הדייגים.

     

    יו"ר הוועדה איתן כבל טען כי התמשכות הדיונים היא תוצאה של הצורך לבחון אם אכן ספינות המכמורת גורמות לנזק הגדול ביותר וגם באיזה דרך מתכוונים לפצות את הדייגים.

     

    בשבוע שעבר הושג סיכום עקרוני בין הצדדים ולפיו 8 ספינות הדיג שפועלות באזור הצפון יושבתו וייאסר לחלוטין דיג מכמורת באזור הצפון (באיזור זה יש ריכוז רב יותר של בתי גידול סלעיים שעלולים להיפגע מהרשתות). ישנה הסכמה כי הדיג יוגבל מעתלית צפונה, אך עדיין יש ויכוח בניסיון להרחיב את השטח כך שהדיג ייאסר כבר מאזור דור וצפונה.

     

    בתמורה לגריטת הספינות יפוצו הדייגים ב־16 מליון שקל (סכום שאותו תיכננו באוצר לשלם עבור גריטת כל 24 הספינות הקיימות בישראל). האוצר יממן מחצית מהסכום, והמחצית השנייה תחולק בין המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים. דווקא משרד החקלאות, שאחראי על נושא הדיג, סירב להשתתף במימון.

     

    בנוסף ישנה הסכמה עקרונית כי תהיה מגבלה על עומק המים בו ניתן יהיה לדוג במרכז ובדרום ויהיו תקופות שאסורות בדיג בעונת הרבייה. ח"כ כבל הקים צוות שינסח הסכמות סופיות והבטיח לכנס דיון נוסף בוועדת הכלכלה לצורך אישורן.

     

    ממשרד החקלאות נמסר: "המשרד רואה חשיבות רבה בשמירה על משאב הדגה והסביבה הימית, ובתוך כך גיבש תקנות עדכניות שמטרתן לאזן בין ממשק הדיג לבין צורכי הדייגים והדרישות הסביבתיות. כידוע, בכל משרדי הממשלה, כאשר ישנם אירועים חריגים, לא המשרד הוא זה שמתקצב אלא משרד האוצר. לשם כך קיימות רזרבות תקציביות שעליהן אחראי משרד האוצר".

     

    amirb@yedioth.co.il

     


    פרסום ראשון: 13.08.16 , 20:19
    yed660100