yed300250
הכי מטוקבקות
    אבוקדו מזן "גליל", אתמול על המדף
    חדשות • 18.08.2016
    אבוקדו בנוסח תקופת האבן
    מתחשק לכם אבוקדו? חכו קצת • חלק מהחקלאים קוטפים ומשווקים אותו מוקדם מדי כדי להיות הראשונים בשוק — ולהרוויח כסף • הבעיה: מדובר בפרי שלא יבשיל לעולם • אז מה לעשות? להתאפק עוד כמה ימים
    אילנה קוריאל וישראל מושקוביץ

    משתוקקים להוסיף לסלט שלכם אבוקדו או למרוח את הפרי הרך והירקרק על פרוסת לחם? כדאי לחכות בסבלנות. אלה שנמצאים היום בחנויות קשים כמו אבן — ולא יתרככו. אז מדוע הם שם? כי חלק מהחקלאים מנסים להרוויח כסף על חשבונכם ועל הגב של חבריהם למקצוע.

     

    האבוקדו הוא פרי שאותו ניתן למצוא על המדפים לאורך כל השנה, ובכל תקופה משווק זן אחר. בין זן לזן יש לפעמים הפסקה — מה שגורם לצרכנים להתגעגע.

     

    בימים אלה עוד ניתן למצוא בחנויות אבוקדו מזן "ריד" — המסיים את עונתו, ולפיכך מחירו גבוה. הוא בעל מראה כדורי, וקליפתו עבה. את ה"ריד" צפוי להחליף זן "גליל", בעל המראה הצווארי — שאותו יש להתחיל לקטוף רק מ־20 באוגוסט. מה שמשווק קודם — בלתי ראוי למאכל.

     

    מה עושים חלק מהחקלאים? מתחילים לקטוף אותו כבר בתחילת אוגוסט כדי להקדים את חבריהם ולגרוף רווחים. ואכן, מחיר קילו "גליל" בימים אלה יאמיר לסכום של 20 עד 40 שקל לקילו, בעוד מחירו בשיא העונה הוא כשבעה שקלים לקילו. באחת הרשתות נמכר אמש הפרי בסכום של 22.9 שקל לקילו.

     

    אבל זה לא רק המחיר. מדובר באבוקדו קשה כמו אבן שלעולם לא יתרכך. כלומר: בעצם זרקתם את הכסף.

     

    התרגיל הזה מכעיס את מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות, איציק כהן ממושב רמות־נפתלי שבגליל. "זה מעשה מסחרי חזירי. חקלאים או סוחרים לא אחראים מוציאים את הפרי לפני הזמן כדי להרוויח מחירים גבוהים", הוא אומר. מרכז ענף האבוקדו בקיבוץ מעגן שבעמק־הירדן, בני ויס: לצערי, 'גליל' משווק כבר כמה שנים מוקדם מדי. החקלאים מנצלים את התמימות של האנשים".

     

    עמיחי שמר ממושב בני־דרום: "זה הורס את כל השם של האבוקדו". הוא סיפר שלפני קטיף האבוקדו אמור החקלאי להכניס אותו לתנור מיוחד כדי לבדוק את אחוזי השומן.

     

    מנהלת תחום סטנדרטים במועצת הצמחים, אורנה סנדל, הסבירה כי סוד הטעם של האבוקדו תלוי באחוזי השומן והחומר היבש שיש בפרי. אם יגיע לרמת השומן הנדרשת יתרכך ויבשיל. אם לא — יצטמק, ישחיר ויקבל מרקם של גומי קשה. לדבריה, אבוקדו שנקטף בטרם עת לעולם לא יבשיל.

     

    אז מה לעשות כדי לא ליפול בפח? לקנות את ה"גליל" לא לפני 20 באוגוסט. העונה שלו מסתיימת בסוף ספטמבר, ואז יחליף אותו בחנויות אבוקדו מזן "אטינגר", בעל צורה אגסית. באוקטובר ייכנסו זנים נוספים.

     

    yed660100