yed300250
הכי מטוקבקות
    AFP
    המוסף לשבת • 08.09.2016
    הקיסרית החדשה של רומא
    וירג'יניה ראג'י (38) זוקפת לזכותה תקדים כפול: היא האישה הראשונה שמכהנת כראשת העיר של בירת איטליה, וגם האדם הצעיר ביותר שנבחר לתפקיד ויש לה המון עבודה: התחבורה לא נוחה, הרחובות מלוכלכים, התיירים מעדיפים יעדים אחרים וסערת שחיתות חדשה מאיימת על שמה הטוב הבשורה החיובית: באוקטובר תתחיל הקמת מוזיאון השואה בשיתוף פעולה הדוק עם הקהילה היהודית
    יערית רחמים, רומא

    יש נשים שמחליטות לעבוד פחות אחרי שנולד להן ילד, והקריירה שלהן מתקדמת בקצב איטי יותר. וירג'יניה ראג'י עברה תהליך הפוך: לפני שהפכה לאם, היא הייתה עורכת דין בתחילת דרכה, אבל לאחר מכן נכנסה לקלחת הפוליטית והתקדמה במהירות, עד שביוני האחרון עשתה היסטוריה כפולה – ראג'י הייתה לאישה הראשונה שעומדת בראש עיריית רומא וגם לאדם הצעיר ביותר שמכהן בתפקיד מאז ומעולם.

     

    "לפני הלידה הייתי במשרד עורכי דין ועבדתי סביב השעון, כמו כל המתמחים הצעירים", היא אומרת. "אחרי שהבן שלי נולד, דחפתי את העגלה שלו ברחובות רומא במשך שלושה חודשים. טיילתי איתו ברובע שבו אני גרה, והתחלתי לשים לב שהרחובות מלוכלכים, שהפארק מוזנח, שמכוניות חונות על מעבר חצייה. החלטתי להצטרף לוועד הרובע והתחלתי לדבר שם על כל הדברים האלה. אלה דברים בנאליים, אבל הם נוגעים באזרחים מדי יום.

     

    "בשלב מסוים הלכנו להיפגש עם פוליטיקאים ממועצת העיר, והדבר הראשון שהם שאלו אותנו היה מי שלח אותנו, מי הפוליטיקאי שמייצג אותנו. הם לא התייחסו בכלל לטענות שלנו. הבנתי שאין עם מי לדבר.

     

    "באותה תקופה ייסדו ברומא את תנועת חמשת הכוכבים של הקומיקאי בפה גרילו, שתמיד עקבתי אחריו ואחרי הפעילות שלו. הלכתי לישיבה שלהם והתרשמתי שזו פוליטיקה בגובה העם, שמדברת על רעיונות, בעיות ופתרונות. בתנועה הזו חברים אנשים שקודם הצביעו למפלגות שונות מימין ומשמאל, וכולם התאחדו בה כי היא לא עוסקת באידיאולוגיה אלא בעניינים כמו חינוך וניקיון, שכולם מסכימים לגבי החשיבות שלהם".

     

    לפני שלוש שנים נבחרה למועצת העיר מטעם התנועה, ולפני חודשיים, ערב יום הולדתה ה־38, נכנסה ללשכת ראש העיר אחרי שזכתה לתמיכתם של 67 אחוז מהמצביעים. עכשיו היא יושבת במשרדה שעל גבעת הקפיטולין, הגבוהה מבין שבע הגבעות שעליהן הוקמה הבירה האיטלקית. המשרד מפואר, אבל ראג'י מקרינה פשטות וחפה מגינוני שררה, עד שקשה להאמין שהיא עומדת בראש אחת מערי הבירה הגדולות והמפורסמות בעולם, שבה חיים כיום יותר משלושה מיליון תושבים. היא חייכנית מאוד, אנרגטית, מלאת שאיפות ותוכניות.

     

    הראיון ל"ידיעות אחרונות" הוא הראשון שהיא מעניקה לעיתונות הכתובה מאז בחירתה לתפקיד, והוא מתקיים על רקע סערה גדולה שפרצה בעיריית רומא ושמהווה משבר ראשון שאיתו מתמודדת ראשת העיר הצעירה. דווקא תנועת חמשת הכוכבים, שנבחרה על רקע מחאת הציבור נגד הממסד הישן, שקעה במאבקים פנימיים מכוערים. בשבוע שעבר התפטרו חמישה בכירים בצוות של ראג'י בשל חשדות לשחיתות, וראג'י עצמה הואשמה בכך שהסתירה את העובדה שבכירה נוספת, פאולה מורארו, שמונתה כאחראית על איכות הסביבה בעיר, נמצאת תחת חקירת משטרה בשל חשדות להונאה. ראג'י ומפלגתה, שדוגלות בשקיפות מלאה, מצאו עצמן מותקפות על חוסר שקיפות וניסיונות טיוח, והשבוע הורתה הנהגת המפלגה לראג'י לפטר את מורארו ובכירים נוספים בשל ההסתבכויות הללו.

     

    למה הצעירים בורחים

     

    ראג'י מספרת כי רק כשהראו לה עיתונים מרחבי העולם, שתמונתה התנוססה בעמודיהם הראשונים, הפנימה שנבחרה לראשת העיר.

     

    "במהלך מערכת הבחירות ההתרגשות הייתה ממני והלאה", היא אומרת, "כי בתקופה הזו את מתמקדת בעבודה עצמה ולא חושבת על היעד הסופי, שנראה רחוק מאוד. רק אחרי שנבחרתי והגעתי לכאן, הבנתי שעכשיו זה קורה, ושזה באמת מתחיל".

     

    את מרגישה לחץ מיוחד מכיוון שאת אישה? יש ציפיות מיוחדות ממך מהסיבה הזו?

     

    "אני לא יודעת איזה לחץ גבר מרגיש, לכן קשה לי לענות, אבל אני חייבת לומר שכשאני מסתובבת ברחבי העיר, האזרחים מפגינים כלפיי חום ותמיכה, ולכן אני מרגישה נינוחה יותר מבחינת האחריות. יש גם אזרחים שתומכים ודוחפים קדימה, וזה עוזר מאוד. אני לא ממש מרגישה לחץ, אבל יש הרבה עבודה, כי רומא מלאה בבעיות.

     

    "אחרי הבחירות שאלתי אזרחים מהם שלושת הדברים הכי חשובים בעיניהם שאיתם צריך להתמודד. הם אמרו: תחבורה, אשפה ושקיפות שתפסיק את הבזבוז. הם אמרו שהם רוצים עיר ידידותית, עם תחבורה ציבורית שעובדת טוב יותר; עיר נקייה יותר, עם פחות אשפה על המדרכות; עיר שמתנהלת טוב יותר, שגם מארחת טוב יותר את התיירים וגם נעימה לאזרחיה. אני יודעת שגם תיירים מתלוננים שהתחבורה אצלנו לא נוחה. אנחנו צריכים לטפל בבעיה הזו.

     

    "בכלל, אני חושבת שגופים שונים שניהלו את העיר לפניי לא התייחסו נכון לתיירות ברומא ולא טיפלו מספיק טוב באתרים שאליהם התיירים מגיעים, כמו הקולוסיאום. העיר הוזנחה מאוד, והסטטיסטיקה אומרת הכל: תיירים שמגיעים לרומא נשארים בממוצע יומיים־שלושה בלבד, ובדרך כלל גם לא חוזרים. הסיבה לכך היא שרומא היא עיר שלא מסבירה פנים, לא כלפי התיירים ולא כלפי התושבים".

     

    בעיה נוספת שאיתה תצטרך ראג'י להתמודד היא עזיבת הצעירים – מגמה שמאפיינת את איטליה כולה, לא רק את בירתה. הסטטיסטיקה אומרת הכל: ב־2014 עזבו את איטליה 101,297 תושבים – גידול של 7.6 אחוזים יחסית ל־2013.

     

    "העתיד לצעירים באיטליה הוא קשה", אומרת ראג'י. "איטליה לא מאירה פנים לצעירים: המצב הכלכלי קשה, אין עבודה, ואנחנו צריכים להתמודד עם זה. ברמה העירונית אנחנו מנסים ליצור טכניקות חדשות לפיתוח אנרגיה ירוקה. אנחנו חייבים לחשוב על מודל של השקעות בכיוון של אנרגיה ירוקה, בין השאר כי זה ייצור הזדמנויות תעסוקה לצעירים. הרבה צעירים עוזבים את המדינה שלנו כדי לחפש עתיד טוב יותר במקום אחר, אחרי שנים רבות שבהן לא דאגו להם כאן.

     

    "אני מאוד רוצה לערב את הצעירים בשינויים שיחולו ברומא. אם הם ירגישו שהם חלק מהשינוי, אם הם ירגישו שיש להם יכולת לתרום ולשפר את המצב – אני מאמינה שהם יישארו כאן. רק כך הם יתחילו להבין שהם בעלי ערך, שדעותיהם חשובות ושהם הבסיס להתפתחות העתידית של העיר ושל המדינה".

     

    דווקא נראה שנושבת כאן רוח צעירה: את ראש העיר הצעירה ביותר בתולדות רומא, ומתאו רנצי בן ה־41 הוא ראש הממשלה הצעיר ביותר בתולדות איטליה.

     

    "רנצי הוא צעיר בגיל, אבל יש לו ותק פוליטי רב שנים כראש עיריית פירנצה וכשר בממשלה, לכן אני לא יכולה לומר שהוא צעיר מבחינה פוליטית. אי־אפשר לומר שאיטליה נותנת הזדמנות לצעירים; זאת האמת. הם לא מוצאים את מקומם, והבעיה היא חמורה".

     

    מסכימה עם האפיפיור

     

    הרבה בעיות חמורות מציינת ראג'י. למעשה, מצב העיר כל כך חמור בעיניה, שהיא מתכוונת לבטל את המועמדות של רומא לאירוח אולימפיאדת 2024: ראשת העיר חוששת שלא תהיה לה יכולת לארגן את האירוע כראוי לנוכח המצב הקשה של התשתיות.

     

    "רומא היא כמו אישה יפה שנשכחה זמן רב", היא מתפייטת. "רומא יפה גם בפרבריה, אבל שם היא הוזנחה. עכשיו היא כמו אישה שצריך לקחת את ידה ולשאת אותה גבוה, לטפח ולייפות אותה, במרכז וגם בפריפריה. אני רוצה שרומא תחזור להיות עיר בירה גדולה וחשובה, שתהיה לה יכולת לשלב בין העושר של העבר, שאי־אפשר להתכחש לו, לבין הפוטנציאל של ההווה והעתיד".

     

    כמי שנמצאת בתפקיד חודשיים בלבד, ראג'י עדיין לא יכולה לומר איך בדיוק היא מתכוונת לעשות את זה, אבל דווקא לציבור היהודי והישראלי יש בפיה בשורה של ממש: באוקטובר תתחיל ברומא בנייתו של מוזיאון שיוקדש לשואה. התקציב: 21 מיליון יורו עד כה. המיקום: סמוך לווילה טורלוניה, מעל הרחוב הראשי ויה נומנטנה.

     

    לצורך הפרויקט נרקם שיתוף פעולה בין ראג'י לבין אישה אחרת שיצרה תקדים – רות דורגלו, האישה הראשונה שעומדת בראש הקהילה היהודית ברומא. "רות דורגלו היא אישה מאוד קשובה ורגישה לבעיות של הקהילה שלה", אומרת ראג'י. "תמיד כשנפגשנו היא הציגה בפניי נושאים מאוד חשובים, ויש לי איתה קשרים טובים. בימים הקרובים נתחיל לעבוד יחד על הקמת המוזיאון. כבר הצלחנו להתגבר על הבעיות הכספיות. בעיות אחרות לא היו: לא נתקלנו בהתנגדויות כלשהן להקמת המוזיאון. הזיכרון הוא ערך חשוב, וצריך לשמר אותו. כבר לא נשארו הרבה עדים למה שהיה שם.

     

    "רומא היא המרכז של הדת הנוצרית, אבל יש כאן גם קהילה יהודית עתיקה מאוד, בת יותר מאלפיים שנה, ואנחנו צריכים לפתח את הקשר ולאחד בין העמים באמצעות דיאלוג. אני חושבת על יוזמות בבתי הספר ופעילויות חברתיות שונות. צריך לעבוד יחד".

     

    איך רומא מתמודדת עם הטרור שמאיים על אירופה בשנים האחרונות?

     

    "התקפות הטרור יוצרות כעס ופחד. ואנחנו צריכים להעלים את תחושת הפחד שגורמת לכעס ויכולה לייצר קיצוניות, שהיא אף פעם לא דבר נכון. זה בדיוק מה שהטרוריסטים מנסים להשיג, ואנחנו צריכים להיות חזקים מהם ולשמור על אחדות. גורמי הביטחון של איטליה מפקחים גם על יעדים רגישים. בחודשים האחרונים נתקלנו באיומים רבים מצד תאי טרור. האיומים הגיעו באמצעות סרטוני וידיאו והפצת חומר באינטרנט מצד דאעש וארגונים אחרים. אנחנו מפקחים על כל מטרה רגישה בעיר, אבל אסור לנו לפחד".

     

    איך תפעלי אם יהיו פעולות אנטישמיות?

     

    "אלו פעולות מבישות, וחייבים להילחם בהן. צריך למצוא את האחראים, להעמיד אותם לדין ולעשות צדק. לא נוכל לסבול מקרים של חוסר רגישות. יש להעלים תופעות כאלה. אני מסכימה עם האפיפיור, שאמר שנוצרי אמיתי לעולם לא יוכל להיות אנטישמי ולא יוכל לגרום סבל לאדם אחר. זה מנוגד לחלוטין לדת הנוצרית".

     

    ישראלים רבים מעדיפים כיום לנסוע לפריז, לברלין או לברצלונה במקום לרומא. איך תעודדי אותם לבקר בעירך?

     

    "הערים שהזכרת הן מאוד ראויות, אבל העיר שלנו עשירה בהיסטוריה, בקסם ובמסורת. אנחנו חושבים על דרכים להאריך את שהותם של התיירים בעיר. למשל, לקיים סיורים בבתי מלאכה עם עבודות יד, סיורי גסטרונומיה, סיורי אדריכלות".

     

    מה עמדתך לגבי הסכסוך הישראלי־פלסטיני?

     

    "לא מסמכותי להיכנס לעניינים פנימיים של מדינות אחרות. יש לי כבוד להחלטות האו"ם התומכות בקיום שתי מדינות עצמאיות לשני העמים. אני גם חושבת שהפתרון היחיד הוא להחיות את שיחות השלום במזרח התיכון. לכל עם ולכל מדינה יש זכות להתקיים".

     

    במרכז איטליה התרחשה לאחרונה רעידת אדמה קטלנית, בין היתר בגלל בנייה רעועה. את חוששת שגם ברומא עלול לקרות דבר כזה?

     

    "רעידת האדמה הזו הייתה אירוע טראגי שגבה את חייהם של מאות בני אדם וגרם נזקים כבדים. חובתה של עיר הבירה לתמוך באוכלוסיות שנפגעו. גם ברומא עצמה נעשו פעולות בעקבות האסון: מנהל העיר ביצע מיד בדיקות של בניינים שונים, כולל בתי ספר. הבדיקות האלה יימשכו". ¿

     


    פרסום ראשון: 08.09.16 , 18:00
    yed660100