yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 15.09.2016
    ההתחייבות החסויה
    נחום ברנע

    מזכר ההגנה שנחתם אתמול בוושינגטון בין הממשל האמריקאי לישראל הוא מהלך נדיב, שמלמד על מסירותו של ממשל אובמה לביטחון ישראל ועל דבקותו בהתחייבויות שנתן לסנטורים הדמוקרטיים במהלך המאבק על ההסכם עם איראן. 38 מיליארד דולר הם סכום ענק, ששום מדינה אחרת לא זוכה לו, יהיו יחסיה עם ארצות-הברית טובים ככל שיהיו. ברק אובמה עושה את זה, לא אחר. הוא ראוי לתודה.

     

    עם זאת, המתיחות במשולש שבין ירושלים, הקונגרס הרפובליקאי והבית הלבן נתנה בהסכם את אותותיה. אובמה ביקש להפסיק, אחת ולתמיד, את המעורבות של הקונגרס ביחסים של הממשל עם ישראל. הוא השיג את זה בהסכם הנוכחי. לכאורה, ישראל לא תוכל לשחק בין הרשויות בוושינגטון, לקבל משהו בבית הלבן ואחר כך לשגר את השדולה היהודית אל הסנטורים, בניסיון לקבל משהו נוסף.

     

    לאחר שהסנטור הרפובליקאי לינדזי גראהם, ראש ועדת ההקצבות, הודיע שההסכם לא מחייב אותו – הוא ייתן לישראל סיוע מעבר להסכם, איים הבית הלבן לבטל את ההסכם. נתניהו נאלץ לכתוב מכתב שנוסחו טרם פורסם. במכתב הזה מתחייבת ישראל לא לבקש סיוע נוסף מבתי הקונגרס. היא נותנת התחייבות נוספת: אם הקונגרס ייתן לה סיוע כלשהו מבלי שביקשה, היא תחזיר את הסכום לממשל.

     

    זוהי התחייבות יוצאת דופן. בצד החיובי, היא מלמדת ששני המוסדות הפוליטיים החשובים בעולם מתחרים ביניהם מי ייתן לישראל יותר; בצד השלילי היא מלמדת על החשדנות ששוררת בממשל כלפי ממשלת ישראל וכלפי ידידי ישראל בקונגרס.

     

    ההסכם קובע גם ששני בונוסים שניתנו לישראל במזכר ההבנה הקודם יתבטלו: ההקצבה לרכישת דלק, שעמדה על 400 מיליון דולר לשנה, תתבטל מהיום שההסכם ייכנס לתוקף, ב-1 באוקטובר 2018. ההקצבה לרכש של צה"ל מהתעשיות הביטחוניות בישראל, שעמדה על 850 מיליון דולר לשנה, תתבטל בהדרגה. ההקצבה לדלק הייתה מתנה יפה לשעתה, אבל היום, כשישראל היא מעצמת גז, היא מיותרת. ההקצבה לרכש בישראל פגעה בתעשיות הביטחוניות האמריקאיות. מוצדק היה לבטל אותה.

     

    צריך לומר לזכותם של האמריקאים שלא קיצצו את הסכומים מעוגת הסיוע. זה אומר, ברמה המעשית, שישראל תוכל לרכוש, במסגרת הסיוע, טייסת נוספת של מטוסי F-35 ("חמקן"). חבילת הסיוע מבטיחה שישראל תוכל לשמור על היתרון האיכותי שלה בתחום הרכש ב-12 השנים הבאות. זה נכון גם לגבי מערכות ההגנה מפני טילים: ההסכם מעביר את ההקצבות שנתן הקונגרס לפיתוח תוכניות הטילים לבסיס התקציב. הסכום זהה. בסך הכל, כפי שנכתב כאן בעבר, הסיוע יגדל ב-200-300 מיליון דולר לשנה, סכום נאה אבל נמוך בהרבה מהסכום שדובר עליו לפני נאום נתניהו בוושינגטון. כאשר מביאים בחשבון את האינפלציה הסכום מתקרב למציאות היום.

     

    פקידים בבית הלבן הדגישו באוזני אמש את גמישות ההסכם: אם ישראל תיקלע למצב חירום, למלחמה נוספת או לאינתיפאדה שתסתבך, אפשר יהיה לדון בהגדלת הסיוע. ההמשך הוא פרשנות שלי: הכל פתוח, לבד ממשחק בין הבית הלבן לקונגרס.

     

    yed660100