yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 27.09.2016
    קטנים גדולים
    התופעה הופכת למגפה • חצי מיליון מהילדים בישראל סובלים מעודף משקל, מה שמציב את ישראל במקום השני והמפוקפק באירופה • התחזית הקודרת: בתוך פחות מעשור המספר יזנק ב־50 אחוז • רופא בכיר ב"שיבא" מתריע: "זו פצצת זמן מתקתקת, עוד אפשר להילחם ולעצור אותה"
    רותם אליזרע

    מגפת ההשמנה: דו"ח חדש של ארגון הבריאות העולמי חושף כי בישראל ישנם למעלה מחצי מיליון ילדים שסובלים מהשמנה ומעודף משקל. ישראל ניצבת במקום הראשון והמפוקפק באירופה בדירוג ההשמנה, ובמקום השני באירופה והשלישי בעולם במדד הכולל גם ילדים הסובלים מעודף משקל, כלומר חריגה מעל המשקל התקין אך על סף השמנה מסוכנת.

     

    דו"ח ארגון הבריאות העולמי, שנחשף כאן לראשונה, הוכן לקראת היום העולמי למניעת מגפת ההשמנה שיתקיים בעוד כשבועיים. השנה יעמוד היום העולמי בסימן השמנת ילדים - שהפכה למכה עולמית.

     

    הדו"ח ממפה את מצב בריאותם של ילדים במדינות שונות בעולם, וקובע כי 28.8 אחוז מהילדים הישראלים בגילאי שנתיים עד 18 סובלים מעודף משקל. על פי הדו"ח, העתיד מדאיג: בעוד כשמונה שנים המספר צפוי לזנק בחמישים אחוז ומספר הילדים השמנים והסובלים מעודף משקל יגיע ל-740 אלף, מספר חסר תקדים בכל קנה מידה.

     

     

     

     

    "לא אוכלים בריא"

     

     

    המדד לקביעת השמנה ועודף משקל הוא מדד BMI, שפועל על פי נוסחה: משקל בקילוגרמים, חלקי גובה במטרים בריבוע. אם התוצאה נמוכה מ-18.5 מדובר בתת-משקל. אם התוצאה גבוהה מ-25 מדובר במשקל עודף, ואם התוצאה גבוהה מ-30 מדובר בהשמנה בעלת השלכות מסוכנות לבריאות.

     

    ישראל נמצאת במקום הראשון באירופה מבחינת השמנה, כאשר 12.6 אחוז מהילדים מוגדרים כשמנים על פי המדד, שנייה בעולם רק לארה"ב, שם 12.9 אחוז מהילדים מוגדרים שמנים. ישראל, מתברר, לא רחוקה משם. הממוצע האירופי עומד על 7.4 אחוז מהילדים. הנתונים המתייחסים לילדים בעלי עודף משקל (כולל ילדים שעל פי המדד סובלים מהשמנה) מצביעים על 23 אחוז מהילדים באירופה. כמעט כל ילד רביעי.

     

    השמנת יתר
    השמנת יתר

     

     

    ההשמנה, טוענים במערכת הבריאות, היא המגפה החמורה ביותר של השנים האחרונות. "מדובר בבעיה הבריאותית המשמעותית ביותר בעולם המערבי. זו פצצת זמן מתקתקת, עם משמעויות בריאותיות רבות גם בהווה, ולא עושים מספיק", מתריע ד"ר גל דובנוב-רז, רופא בכיר ומנהל מרפאת ספורט, תזונה ואורח חיים בריא במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. "הסיבה הפשוטה לזה היא כמובן שמספר הקלוריות שילדים צורכים גבוה יותר מכמות הקלוריות שהם שורפים", הוא מסביר, "על פי סקרים של ארגון הבריאות העולמי, ילדים אוכלים פחות בריא ברוב מדינות המערב, הם פעילים פחות ושותים יותר שתייה מתוקה".

     

    לדבריו, בישראל יש פחות מודעות לכל מה שקשור לפעילות גופנית. "יש מדינות בהן בכל יום יש שיעור ספורט, אבל בישראל יש מקומות בהם יש שיעור רק פעם בשבוע. בנוסף, לא מדברים על תזונה נכונה ובריאה ולמרות שמשרד הבריאות משקיע מאמצים – זה לאט מדי ומאוחר מדי".

     

     

    "התחזית: מחלות"

     

     

    רופאים בכירים בתחום התזונה טוענים שתופעת ההשמנה הולכת וגדלה בהדרגה במהלך שלושים השנים האחרונות, ואם לא ייעשו צעדים דרסטיים לעצור אותה היא רק תלך ותחמיר. הרופאים מציירים תמונה קודרת לשנים הקרובות: "אנחנו נראה יותר ויותר ילדים שמנים שיהפכו לאנשים שמנים שסובלים מהרבה מחלות. לצבא יגיעו חיילים שאינם בכושר מספק ויהיו לנו פחות ספורטאים שיוכלו לייצג אותנו באולימפיאדה".

     

    על פי מחקרים בתחום, עודף משקל והשמנה בגיל הילדות משפיע באופן ישיר על הסיכוי שלהם להפוך למבוגרים שמנים. לנערה שמנה יש סיכוי הגדול פי 25 להפוך לאישה שמנה מאשר לנערה בעלת משקל תקין. לנער שמן יש סיכוי הגבוה פי 9 להפוך לגבר שמן מאשר לנער בעל משקל תקין. "רוב המבוגרים שחיים כיום כשמנים, לא היו ילדים שמנים ולכן זה מוכיח שזו תופעה שאפשר לעצור אותה", אומר ד"ר דובנוב־רז.

     

    ילדים עם עודף משקל והשמנת יתר סובלים מכאבי ראש ממושכים, הפרעות נשימה בשינה שעשויות לפגוע בעירנות ובריכוז בלימודים, סוכרת, עודף כולסטרול, לחץ דם גבוה, כאבי שרירים ומפרקים. מלבד הסכנות הבריאותיות בהשמנה, לתופעה יש גם השלכות חברתיות. מחקרים הוכיחו כי ילדים בעלי עודף משקל וילדים שמנים סובלים יותר מהעלבות והצקות מהסביבה בהקשר למראה החיצוני שלהם. "בהרבה מקרים יש לאותם ילדים יותר דיכאונות ומצב רוח ירוד, דימוי גוף נמוך והם סובלים מהיעדר חברים", אומר ד"ר דובנוב־רז.

     

     

    "לשנות הרגלים"

     

     

    עודף משקל הוא בעיה חמורה, אבל יש לה פתרונות. רופאים ודיאטנים ממליצים על שני מהלכים קריטיים שצריכים ללכת זה עם זה: שינוי של הרגלי התזונה והגדלת כמות הפעילות הגופנית.

     

    ד"ר דובנוב־רז
    ד"ר דובנוב־רז

    "כדי למנוע את המגפה צריך לשנות את ההרגלים, ללמד את הילדים לאכול בריא יותר ולעשות פעילות גופנית", אומר ד"ר דובנוב־רז, "לא צריך לדבר או להתעסק במשקל, זה לא עוזר וזה רק מפריע". לדבריו, ישנה משמעות גדולה לאופן בו ההורים מציגים לילדים את התהליך הבריאותי שאותו עליהם לעבור. למשל, יש להימנע מהשימוש במינוח "דיאטה" שרק עלול לגרום לנזק, כי הילדים יורדים כמה קילוגרמים ולרוב עולים במשקל בחזרה: "אם מלמדים את הילדים לאכול יותר פירות וירקות ודגנים מלאים ולהעדיף מים על פני שתייה ממותקת זה הרבה יותר אפקטיבי, אחרת עלולות להיווצר הפרעות אכילה".

     

    המלצה נוספת היא להגביל את הפרסומים של מזון מהיר ולא בריא ואת מכירת החטיפים בבתי הספר - מהלכים עליהם הודיעו בחודשים האחרונים גם משרד הבריאות וגם משרד החינוך. "ההורים צריכים ללמד את הילדים כיצד לנהוג נכון ולבחור את המזון הנכון בתוך הג'ונגל של הפרסומות למזון מזיק", מסכם ד"ר דובנוב־רז, "כמו שהורה מלמד את הילדים איך לנהוג בטוח על האופניים בתוך הג'ונגל העירוני - ככה צריך להיות במזון. אחרת נתעורר עוד כמה שנים ולא נבין איך הגענו למצב הזה".

     

    yed660100