yed300250
הכי מטוקבקות
    תומריקו
    ממון • 08.10.2016
    שהשוכרים ישלמו
    החוק שמטיל מס על שלוש דירות ומעלה עוד לא עבר - ובעלי דירות כבר מזדרזים להכניס לחוזים סעיף שמגלגל את העלויות על הדיירים • ועד שוכרי הדירות של ישראל: "הם מתנהלים בחזירות"
    עופר פטרסבורג

    בעלי דירות ברחבי הארץ לא מבזבזים זמן, וכבר מכניסים לחוזי השכירות סעיף שיגן על הכיס שלהם במידה שהמס על שלוש דירות יעבור (והסבירות שהוא יעבור אכן) שלא במפתיע, מי שישלם את המחיר במקרים אלה יהיו השוכרים. המס הצפוי הוא 1% משווי הדירה אך לא יותר מ־1,500 שקל בחודש - כלומר לא יותר מ־18 אלף שקל בשנה - על כל דירה, מהשלישית ומעלה.

     

    כחלון מאיים: אם המס על 3 דירות לא יעבור - הממשלה תתפרק | עופר פטרסבורג

     

     

    השוכרים ישלמו.
    השוכרים ישלמו.

     

    לידי "ידיעות אחרונות" הגיעו חוזים עם סעיף חדש, שמגלגל את נטל המס הצפוי על השוכרים - בחלקו או בשלמותו. עורכי הדין בשוק הנדל"ן כבר מודים כי הם מנסחים ללקוחותיהם את הסעיפים הללו. עו"ד שי אליאב ממשרד עו"ד גינדי־כספי, מספר: "לאור נחישותו של שר האוצר להטיל מס על בעלי דירה שלישית ומעלה, אנו כבר נתקלים בבעלי דירות הפונים אלינו במטרה להיערך לכך, באופן שבו שיעור המס - כולו או חלקו - יגולגל לפתחם של שוכרי הדירות. אנו כבר רואים בעלי דירות שהגיעו לסיכומים מותנים עם שוכרים שבמקרה בו המס ייכנס לתוקף, לפחות חלקו ישולם על ידי השוכר ודמי השכירות יעלו בהתאם".

     

     

    עו"ד רון ברנט, העוסק בנדל"ן, הוסיף אף הוא לבקשת לקוחות סעיף לפיו "בכל מועד שלאחר חתימת ההסכם וכל עוד ההסכם בתוקף יוטלו על המושכר או על דמי השכירות מס או היטל, הרי שסכום המס יתווסף לדמי השכירות וייחשב חלק בלתי נפרד מהם".

     

     

     

    א.ב, בעל דירה בנחלת יצחק בתל־אביב, הכניס סעיף בחוזה השכירות, לפיו: "מוסכם על הצדדים כי במידה והמדינה תחליט להשית מס נוסף על בעל הדירה, אם בדמות מס נוסף על דירה שלישית או כל החלטה אחרת שבגינה המשכיר ייאלץ לשלם למדינה עלויות או כספים נוספים בגין היותו בעל הדירה מעבר למיסים שהוא משלם היום תחול התוספת היחסית בגין הדירה על השוכר". גם עו"ד המחזיק בבעלותו כמה דירות בתל־אביב סיפר לנו כי רק לפני כמה ימים הוסיף לחוזה שכירות חדש סעיף, המאפשר לו למעשה לסיים את החוזה תוך שלושה חודשים במידה שיועלו המסים.

     

     

     

    יובל שטלריד, מנהל "ועד שוכרי הדירות של ישראל", מספר כי נתקל בעצמו בחוזים כאלה. "פונים אלינו שוכרים, בעיקר סטודנטים, ואנו ממליצים להם שלא לחתום. הדברים האלה קורים בעיקר באזור תל־אביב והמרכז. המסר שלנו כרגע נגד בעלי הדירות והחזירות שלהם ולא מול הממשלה, כי אפילו אין מס וכבר מעלים או נערכים לעלייה גם בחוזים שכבר נפתחו".

     

    דפני ליף, הפעילה בוועד, אומרת: "זה לא שוק שמעלה מחירים, זה אנשים שמעלים מחירים. אם 50 אלף בעלי שלוש דירות ומעלה, בהם שרים וח"כים, לא מוכנים לקחת אחריות ומגלגלים אותה על השוכרים - מה הפלא שהאחוז העשיר ביותר במדינה מנסה לשמר את כוחו".

     

    האם זה חוקי?

    האם הסעיף החדש שמכניסים בעלי הדירות הוא חוקי? זה תלוי. לדברי עו"ד אליאב, הניסיון להכניס את הסעיף במהלך תקופת שכירות קיימת אינו חוקי. "נכון הדבר גם לגבי הסכמים עם סעיף אופציה להארכת תקופת השכירות. עם זאת, במקרה בו הסתיימה תקופת ההתקשרות החוזית - בעל הדירה רשאי להגדיר מחדש את תנאי השכירות כמו העלאת דמי השכירות, כתוצאה ממשטר מס חדש. כמובן שבמצב זה נתון הדבר לכוחות השוק, לחלופות הקיימות של השוכר ולמשא ומתן שבין הצדדים".

     

     

     

    עו"ד ברנט מסביר כי סעיפים כלליים בחוזי שכירות הכוללים מנגנוני הגנה למשכיר המבטיחים שמירה על גובה דמי השכירות נטו, בסגנון: "היה ויוטל מס על המשכיר יחול המס על השוכר ויתווסף לדמי השכירות" אינם חריגים. לדבריו, כל עוד אין איסור על הכללת מנגנון זה, גם אם סעיף מעין זה הוא מקומם ונותן תחושה של עושק וניצול - הסעיף חוקי.

     

    עו"ד דן פרידמן ממשרד פרידמן, יונגר ושות', אומר דברים דומים: "פעמים רבות נכתב בהסכמים שהתמורה תהא כפופה לעדכונים. דוגמה נפוצה לכך היא עדכון בהתאם לשינויים במע"מ. לפיכך, אם לא ייקבע אחרת בחוק, אין מניעה שהצדדים יקבעו בחוזה שדמי השכירות יהיו כפופים לעדכונים ובכלל זאת כנובע משינויים במיסוי שיחול על המשכיר". 

     

    ofer-pt@yedioth.co.il

     

     

     

    yed660100