yed300250
הכי מטוקבקות
    עו"ד יעל דולב
    ממון • 10.10.2016
    הפוסט שסיבך אותי
    האם מותר לפטר עובד שטען שהוא חולה אבל העלה לאינסטגרם תמונה שלו משתזף בים? • מה דינו של עובד שהעלה פוסט גזעני או מסית לרשת? • ומה יעשה בוס שעובד שלו השמיץ אותו בפייסבוק? • "ממון" מגיש: מדריך מיוחד בנושא התבטאויות עובדים ומעסיקים
    מאת ליטל דוברוביצקי

    האם פוסט בפייסבוק יכול להוות עילת פיטורין? ומה לגבי התבטאות פוגענית מחוץ למקום העבודה? איזו משמעות יכולה להיות להשקפה פוליטית של עובד על מעמדו אצל המעסיק?

     

    שאלות אלה שהופכות רלוונטיות יותר ויותר בחיי היומיום שלנו נכנסות לתחום עיקרון חופש הביטוי הנהוג בישראל, ולכן רק במקרים קיצוניים וחריגים יתיר בית הדין לעבודה פיטורי עובד בשל הבעת דעה - מרגיזה ככל שתהיה.

     

    אך עדיין, נראה שבעידן הרשתות החברתיות, מדובר בתחום שיש להתייחס אליו יותר מבעבר. קבלו את מדריך "ממון" בנושא התבטאויות של עובדים ומעסיקים, שגובש יחד עם עו"ד יעל דולב, מנהלת מחלקת דיני עבודה ב"גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות'".

     

    איור גיא מורד
    איור גיא מורד
     

    האם יש הבדל בין עובד במגזר הציבורי לבין עובד במגזר הפרטי לעניין הבעת דעה?

     

    "מהמקרים הספורים שהובאו לפתחו של בית הדין לעבודה ניתן ללמוד כי בית הדין מבדיל בין עובד בשירות הציבורי, מכיוון שחלים עליו כללים שונים מאלו שחלים על עובד במגזר הפרטי. נזכיר כי לעובד במגזר הציבורי נאסר להביע את דעתו באופן פומבי, לאור התפקיד אותו הוא ממלא, והעובדה שההתבטאות משליכה על הגוף הציבורי. כמו כן, שאלת אופי ההתבטאות הינה רלוונטית גם היא".

     

    למה ישים בית הדין לב בבואו להחליט?

     

    "במקרים השונים שהובאו לפתחו של בית הדין לעבודה, נבחן אופי ההתבטאות, והאם מדובר בעבירה פלילית או לא, למשל: קריאה להמרדה, קריאה לאלימות פיזית, הסתה, גזענות וכו'. זאת ועוד, בית הדין שוקל את המשמעות של ההתבטאות על המעסיק ועל תדמיתו הציבורית בעקבות התבטאות עובדיו, אולם היות וקשה להראות את הנזק שנגרם בפועל בשל התבטאות כזו או אחרת, מעדיף בית הדין את חופש הביטוי של העובד. עם זאת, יש לזכור כי לעיתים הסתה חמורה עלולה לפגוע בחברים לעבודה, וייתכן שלכך יהיה משקל. למשל, במקרה בו עובד יכתוב בפייסבוק "מוות לערבים", עלול הפוסט לפגוע במרקם יחסי העבודה במקום המשלב גם יהודים וגם ערבים ולחשש להמשך עבודה משותפת. בכך, יש להצדיק את פיטורי אותו עובד, אולם טרם הובא מקרה כזה לפתחו של בית הדין".

     

    במקרה שהגיע לבית הדין לעבודה, שיתפה עובדת ערבייה בעמוד הפייסבוק שלה, במהלך מבצע צוק איתן, תמונה שמשווה בין "שואת היהודים לרצח העם הפלסטיני". בהחלטה, בעקבות צו המניעה שהגישה העובדת, נפסק שיש להשיבה לעבודה כיוון שחוק שוויון הזדמנויות בעבודה מגן מפני פגיעה בעובדת על רקע "השקפה אישית". עוד נקבע שלא מדובר בהסתה מאחר והעובדת לא קראה למרי או לפגיעה באחרים, אלא הביעה את דעתה. המעסיק הסכים לבטל את פיטוריה, וההליך העיקרי נמחק בשל כך.

     

    "במקרה אחר", מציינת עו"ד דולב, "עובדת ערבייה הגיבה במהלך צוק איתן על כתבה שעסקה במותם של לוחמי גולני במילים 'כן ירבו. אמן'. בהחלטת בית הדין בעניין צו המניעה שהגישה, נקבע כי פגעה פגיעה חמורה ברגשות הציבור, בשים לב לתפקידה החינוכי (פסיכולוגית) הכולל מגע עם בני נוער ומשפחות, ואין מקום לקבל את עתירתה להשבה לעבודה. השוני מהמקרה הראשון, מעבר להתבטאות עצמה, הוא היותה עובדת ציבור".

     

    אני מעסיק של עובד שציין בפניי כי הוא חולה ולכן לא הגיע לעבודה. ב"יום המחלה" הוא העלה לפייסבוק תמונה שלו מטייל עם בת זוגו בצפון הארץ. מה ביכולתי לעשות כמעסיק אם ברצוני לפטרו?

     

    עו"ד דולב: "עובד המשקר למעסיקו, מכל סיבה שהיא, מבצע הפרת אמון כלפי המעסיק המצדיקה שקילת סיום העסקתו (בכפוף לשימוע). עולה השאלה האם רשאי המעסיק לחטט לעובד בפייסבוק ולעשות שימוש במידע שגילה כראייה, ומפסיקת בתי הדין לעבודה עולה כי פרסומים של עובדים בפייסבוק, המכונים על ידי השופטים "כיכר העיר החדשה" אינם חוסים תחת הגנת פרטיות העובד. מנגד יש להזכיר כי מעסיק אינו רשאי לחדור למחשב או למייל של עובד.

     

    במידה שהמידע הגיע אל המעסיק בשל פרסום פומבי או בשל היות המעסיק חבר של העובד בפייסבוק או ממידע שהגיע מעובד אחר, אזי רשאי המעסיק לעשות שימוש במידע".

     

    אני מעסיק של עובד, שטען בפוסט בפייסבוק כי מקום עבודתו הוא מקום רע עם תנאים גרועים לעובדים. לא מקובל עליי שעובד שלי יתבטא כך. מה באפשרותי לעשות?

     

    "מדובר בהתבטאות המכוונת ישירות כלפי המעסיק, פוגעת בשמו הטוב ואף עלולה להוות הוצאת דיבה. במקרה מעין זה כנגד חופש הביטוי של העובד עומדת הזכות של המעסיק לשמו הטוב, והמעסיק רשאי להגיש תביעה בגין הוצאת דיבה".

     

    "עם זאת, יש לבחון את אופי ההתבטאות ואת תוכנה. תלונה על תנאי העבודה, שיכולה להיות מוצדקת על פניה, כאשר העובד ניסה תחילה להתלונן בפני המעסיק אך לא נענה, תזכה להגנה רבה יותר מבית הדין לעבודה מאשר הטחת עלבונות במעסיק ללא כל הצדקה. כך גם אין דין התבדחות פנימית בין עובדים כדין השמצה ברורה".

     

    כיצד צריך או יכול לנהוג מעסיק, במקרה בו עובד שלו התבטא נגדו או באופן קיצוני מחוץ לעבודה?

     

    "יש לבדוק האם מדובר בהתבטאות מוגנת מכוח זכותו של העובד לדעה אישית וחופש הביטוי. קיים הבדל בין השמצה פרועה של המעסיק והוצאת דיבתו לבין התבטאות בנושא שאינו קשור לעבודה, אשר יכולה להרגיז אך ייתכן ותזכה להגנה מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה ותחת זכותו של העובד לחופש ביטוי וחיים פרטיים ודעות שאינן רלוונטיות למקום העבודה. מומלץ לבצע בירור של ממש, שכן ייתכנו מקרים בהם העובד יטען כי מדובר בבדיחה לא מוצלחת או אף כי לא הוא זה שכתב את הדברים. נציין כי באחד המקרים שפורטו לעיל, בית הדין שלל את הטענה כי התבטאות פרטית פוגעת בשמו של המעסיק, אף ששמו של המעסיק הופיע בדף הפייסבוק הפרטי של העובד, שכן אין זיהוי בין העובד ובין המעסיק, וגם בגין כך לא התיר את פיטורי העובדת".

     

    lital-do@yedioth.co.il

     

     


    פרסום ראשון: 10.10.16 , 21:22
    yed660100