אירופה למשפחות בפחות
נוסעים עם הילדים לאירופה בסוכות? • כתבי "ממון" ביבשת עם טיפים של מקומיים שיחסכו לכם הרבה כסף: כך תשלמו פחות על תחבורה, אוכל, קניות ומוזיאונים
לונדון: עיר השווקים הזולים
איך תסעו
עדיף לרכוש כרטיס יומי או שבועי אם משתמשים בתחבורה הציבורית לפחות ארבע פעמים ביום. הכרטיסים כוללים את כל אמצעי התחבורה ועולים בהתאם לאזורים (10־6.50 ליש"ט ליום). ילדים עד גיל 10 לא צריכים לשלם. כדאי להשתמש בתחבורה הציבורית אחרי 9 בבוקר, אז הכרטיס היומי זול יותר. וכדאי לרכוש את כרטיס האויסטר (הרב־קו המקומי) ולהטעינו. עבור הכרטיס תצטרכו לשלם 5 ליש"ט דמי פיקדון, שיוחזרו לכם כשתשיבו אותו בתום השימוש.
איפה תאכלו
בעשור האחרון הפכה לונדון לבירת הקולינריה של אירופה. כמעט לכל מגזר יש ייצוג, אבל צריך למצוא את המסעדות הטובות והזולות. בשורדיץ' האופנתית תמצאו מסעדות מצוינות במחירים זולים. מסעדת ארוחות הבוקר ברקפסט קלאב מציעה תפריט של יותר מ־50 מנות — כולן מוגשות בכל שעות היממה, 7־10 ליש"ט לארוחת בוקר מלאה. מסעדת בוסאבה אתאי, חלק מרשת מסעדות תאילנדיות, מצטיינת במנות טובות ובמחירים זולים (15 ליש"ט לארוחה).
בדולסטון, בירת האוכל הווייטנאמי בלונדון, תמצאו מסעדות מעולות. סונג קיו היא הטובה והזולה ביניהן. מנה עיקרית משביעה וטעימה עולה 8 ליש"ט ומעלה. בלונדון פזורות חמש מסעדות של המיני־רשת בננה טרי, פיוז'ן אינדונזי־סיני. בצהריים אפשר לאכול מנה עיקרית ב־5.50 ליש"ט, ובערב תקציב הארוחה יתפח ל־12 ליש"ט. מסעדות ים־תיכוניות טובות, עם סלטים, שיפודים ומנות לבנוניות, תמצאו ברחוב אדג'וור. פחות מ־10 ליש"ט לסועד.
לחסכנים: רשתות קפה נרו, פרט א־מנז'ה ואיט מציעות כריכים, סלטים, מרקים ומיני מתיקה במחירים נמוכים מאוד. בניטו'ז האט מציעה אוכל מקסיקני טעים ב־6 ליש"ט לבוריטו. ברשתות הסופרמרקטים הגדולות תוכלו לקנות כריך, חטיף צ'יפס ובקבוק שתייה ב־3.50 ליש"ט.
איפה תקנו
שוק האוכל המדהים של מחוז בורו, המתקיים בסופי שבוע, מציע שלל דוכני אוכל טרי. זה של ספיטפילדס הוא שוק מקורה, עמוס בחנויות בגדים ומתנות. במזרח לונדון תמצאו את קולומביה רואד מרקט, שוק פרחים ועציצים עם בתי קפה חמודים. לידו נמצא השוק האהוב עליי בלונדון, ברודוויי מרקט: חנויות וינטאג' של בגדים ורהיטים, מסעדות טובות ופאבים חמימים. למבקרים לראשונה בעיר מומלץ לקפוץ לשני השווקים הוותיקים: שוק האוכל ושוק הטי־שירטים של קמדן. הם צמודים ומציעים חוויית קניות, אוכל, או רביצה בשמש. שוק פורטובלו, בכל יום ראשון בנוטינג היל, מאכלס חנויות וינטאג', בגדים ואוכל.
נעלי ובגדי ספורט קונים ברשת ספורטס דיירקט. אם אתם רוצים לרכוש נעלי ספורט לילדים, זוהי תחנת חובה (אדידס לבנים, או הלו קיטי לבנות ב־10־12 ליש"ט). ברשת ארגוס יש רק קטלוגים עם כלי בית, מכשירי חשמל, צעצועים לילדים, ואפילו תכשיטים. מזמינים את המוצרים ואוספים אותם מאחת החנויות..
מוצרי קוסמטיקה וטיפוח תקנו בבתי המרקחת סופרדראג ובוטס. רשת החנויות פרפיום מוכרת בשמים בזול ומדי פעם מציעה מבצעים שיותירו אתכם בפה פעור. אם אתם מתעקשים על אוקספורד, בקרו בחנויות פריימרק ומטלן, לאופנה לכל המשפחה.
מוזיאונים
לונדון מציעה כניסה חינם לרוב המוזיאונים, חלקם חובה, כמו המוזיאון הבריטי הענק והיפהפה, ובו ממצאים ארכיאולוגיים, יצירות אמנות וכלים שהבריטים היטיבו לשדוד ממדינות החסות שלהם. במוזיאון המדע תמצאו תערוכות מדעי פופולרי. לא רחוק נמצא המוזיאון להיסטוריה של הטבע, שלא גובה דמי כניסה. מוזיאון ויקטוריה ואלברט מציג תערוכות קבועות לצד תערוכות משתנות בנושאי אופנה, תחפושות ותלבושות. הרוב בחינם, תערוכות מבוקשות יעלו 6־11 ליש"ט. מוזיאון הורנימן הוא גן עדן לילדים ולמבוגרים, עם אקווריום ענק, גינה וחדר מוזיקה. במוזיאון הצעצועים של פולק תמצאו צעצועים של פעם. כרטיס: 4־6 ליש"ט.
יניב חלילי, לונדון
פריז: אל תשתו קפה בשאנז אליזה
איך תסעו
העסקה הכדאית ביותר היא כרטיס Navigo Découverte. הכרטיס תקף משני לראשון, והוא אינו נמכר יותר אחרי יום רביעי. הוא עולה 22.15 יורו ואפשר להשתמש בו במטרו, באוטובוסים וברכבת הפרוורים. הוא עובד גם בדרך אל ומשדה התעופה ויורודיסני. תביאו תמונת דרכון. הפקת הכרטיס עולה 5 יורו, אבל הוא תקף לטעינה חוזרת עשר שנים. לילדים עד גיל 4 הנסיעה חינם. לילדים בני 10־4 יש הנחה של 50%.
אם הגעתם אחרי יום רביעי רכשו את כרטיס ה־Mobilis לפריז ב־7.30 יורו, וכרטיס נסיעה נפרד ליורודיסני ב־7.5 יורו למבוגר או 3.75 יורו לילדים בני 10־4. אם אתם באים לזמן קצר מאוד רכשו כרטיסייה במטרו. כרטיס ב־1.90 יורו, או 14.50 יורו לעשרה כרטיסים.
אם אתם זקוקים למונית משדה התעופה למלון, כמה שירותי הסעות במיני־ואן של חברות דוברות עברית ממתינות ביציאה מהטרמינל. המחיר בדרך כלל זהה, 25 יורו לאדם. מונית רגילה עולה 50 יורו פלוס תוספת למזוודה.
איפה תאכלו
אז איפה לאכול עם הילדים? יש בפריז רשתות מקומיות זולות וזמינות. מחיר ביג־מאק הוא 4.35 יורו, ובתפריט עם משקה קל צ'יפס 8 יורו. וכן, הוא יקר יותר בשאנז אליזה מאשר בסן־מישל. מחיר ארוחת צהריים עסקית זולה הוא 11־15 יורו. סנדוויצ'ים זולים אפשר למצוא גם ב־6 יורו. בכל המסעדות יש תפריט חיצוני. התשר כלול במחיר. נהוג להשאיר 2%־4% אם אתם מרוצים (לעגל ליורו וחצי הקרוב כלפי מעלה).
רשת המסעדות הזולה Flunch מציעה מזנון בשירות חופשי. יש תפריט לילדים בפחות מ־4 יורו. שני הסניפים העיקריים פתוחים בין 8:30 בבוקר ל־22:00. הראשון ליד מוזיאון פומפידו:
21, Rue Beaubourg 75004
השני לא רחוק ממונמרטר:
Rue Caulaincourt, 75018 Paris
עוד אזור עם מסעדות זולות וסבירות הוא סן־מישל ברובע הלטיני. במונמרטר תוכלו משהו לפני שאתם מטפסים בגבעה כדי לראות את הנוף מהסקרה־קר. המסעדות זולות יותר למטה באזור Anvers. הקרפים זולים יותר במעלה ההר. אם אתם מוכרחים לשתות קפה בשאנז אליזה, זהירות: זו מלכודת תיירים. אינכם חייבים לשלם 6 יורו לפחית משקה כדי לבהות בעוברים והשבים. מוטב שתבחרו באחת הרשתות הזולות לקפה ומאפה, Paul, או La Brioche Dorée. האתר לכל הכתובות של קפה פול: http://www.paul.fr/en/
אזורי המסעדות הכשרות הזולות הם ברובע התשיעי, ב־Rue de Faubourg Montmartre, וברובע היהודי ברובע הרביעי, Rue des Rosiers.
איפה תקנו
רוב הסופרמרקטים בפריז די דומים במחיריהם. העדיפו את "מותג הבית" הנושא את שם הסופרמרקטCarrefour, Monoprix Franprix.
אם אתם שוהים במלון, כדאי לכם בדרך כלל לאכול שם את ארוחת הבוקר. בבתי הקפה המחיר יכול לעלות בקלות ל־14 יורו לקרואסון סתמי עם כוס קפה.
את הרשתות הגדולות תמצאו סביב שלושה מרכזים: מונפרנס, האופרה ורחוב ריבולי. אפילו ברשתות שיש בארץ, כמו זארה או H&M, הפריטים בדרך כלל שונים מאלה הנמכרים בארץ. C&A האנגלית זולה במיוחד. גם במרכז הקניות Temps 4 מצפון לעיר, הנגיש ברכבת ה־RER (תחנת La Defense על קו A), ישנם כל המותגים. ישראלים רבים אוהבים את הרשת האנגלית הזולה Primak, שסניפים שלה אפשר למצוא בפרברים.
רשת חנויות זולה של בגדי ילדים היא Du Pareil au Même. ב־Tati יש מתנות, בגדים וכלי בית זולים.
מוזיאונים
כרטיס Paris Museum Pass הוא הכדאי ביותר, וכולל כמעט את כל המוזיאונים אבל לא את התערוכות המתחלפות. 48 יורו ליומיים, 62 יורו לארבעה ימים ו־74 יורו לשישה ימים. האתר:
הכניסה בחינם לרוב המוזיאונים העירוניים (לא לתערוכות המתחלפות). ברובם הכניסה לילדים עד גיל 18 בחינם.
ביום ראשון הראשון בכל חודש הכניסה חינם כמעט לכל המוזיאונים החשובים. כניסה למוזיאונים אופנתיים כמו לואי ויטון או הלובר כדאי להזמין מראש באינטרנט.
עצה חשובה: השקיעו בחגורת כסף ושמרו על הטלפונים. הכיוס בפריז אלגנטי. אפילו לא תרגישו שכייסו אתכם בשיק.
תודה למדריך התיירים המנוסה שוקי ספקטור.
תמי שבק, פריז
רומא: תאכלו, והרבה
איך תסעו
לאחר שתצאו אל אולם המגיעים, אל תתפתו ללכת היישר אל נהגי המוניות שימתינו לכם. לכו אל הדלפקים של שירותי ההסעה באוטובוס. נסיעה לתחנה המרכזת של רומא תעלה 6 יורו, ואם תזמינו דרך האתר תשלמו כ־4 יורו בלבד לכיוון. לדוגמה, דרך חברת Terravision באתר: http://www.terravision.eu/.
החזרה מרומא לשדה תהיה מאותה נקודה שבה ירדתם בתחנה המרכזית טרמיני. בכל חצי שעה מהשדה לטרמיני יוצאת גם רכבת מהירה הנקראת לאונרדו אקספרס ב־14 יורו. הזולה יותר נקראת רג'ונאלה, והיא עוצרת בתחנות שונות בעיר אך לא בטרמיני, שם תשלמו 8 יורו. זמני הנסיעה באתר: http://www.italiatren.com/.
למי שלא במרחק נסיעה מהמרכז אפשר לרכוש כרטיס נסיעה יומי ב־7.5 יורו, והוא תקף גם לאוטובוס, לרכבת התחתית ולחשמלית. יש גם כרטיס לשלושה ימים לתייר ב־16.5 יורו. ילד עד גיל עשר בליווי מבוגר לא צריך לשלם. נסיעה בודדת עולה יורו וחצי. בתוקף 100 דקות.
איך תאכלו
אם החלטתם ללון בדירה תצטרכו לבשל. אתם באיטליה, וזה הזמן להתנסות בהכנת האוכל המקומי עם מרכיבים איטלקים אותנטיים, עגבניות טריות ובזיליקום. את המוצרים תוכלו לרכוש ברשתות מזון, שתיים מהזולות ביותר הן טודיס (Todis) וטואדי (Tuodi) שנמצאות כמעט בכל רובע. תמצאו בהן גם גבינות משובחות ופסטות טריות ויין מקומי בעלות של שני יורו לבקבוק.
ולמסעדות: אל תמהרו לשבת במסעדות ברחוב הראשי הצופה על הקולוסיאום, כי ככל שרואים אתכם העלות בהתאם. מומלץ להתאפק קצת ולהיכנס לסמטאות הסמוכות כמו ברחובות Via San Giovanni in Laterano, או Via Dei Santi Quattro. תמצאו שם מסעדות איטלקיות במחירים נוחים. ארוחת צהריים כוללת מנת פסטה, או פיצה ומשקה קל, וצריכה לעלות עד 10 יורו. לא נהוג להשאיר טיפ שכן הוא כבר כלול בחשבון.
אם בא לכם להתפנק, יין הבית הוא בדרך כלל הזול ביותר. תבקשו Vino della casa, Rosso־אדום, Bianco־לבן. בסיום הארוחה לא לשכוח לחייך ולהודות, בייחוד אם אתם מתכננים לחזור למחרת. יזכרו אתכם ותקבלו שירות אף אדיב יותר: Grazie mille! אם ישאלו איך היה ואהבתם תענו: Buonissimo. ותמתינו עם הקינוח, כי בסמוך למדרגות הספרדיות ברחוב via della Croce, 82 יש את פומפי (Pompi). תוכלו ליהנות מטירמיסו בשלל טעמים גם ב־3.5 יורו. את הטירמיסו אפשר לקחת ולאכול על המדרגות הספרדיות.
איפה תקנו
חובבי הקניות – אל תתפתו ללכת לשדרת המעצבים המפורסמת, ויה דיי קונדוטטי (Via dei Condotti), כי את בגדי המעצבים ואת האקססוריז הנלווים תוכלו למצוא באאוטלט מעצבים בקסטלי רומאני, Casteli Roamni.
הרחוב המצטלב עם ויה די קונדוטי הוא דל קורסו, המחבר בין כיכר ונציה לכיכר הפופולו. תוכלו למצוא שם רשתות ביגוד והנעלה, כולל מבנה של ארבע קומות שכולו זארה, ואחד קטן יותר של H&M. רשת זולה לאיפור היא קיקו (Kiko). להלבשה תחתונה במחירים נוחים מומלצות Intimissimi ו־Yamamay. מתנות לילדים תוכלו לרכוש גם בחנויות מזכרות, שבהן אפשר להתמקח על המחירים.
מוזיאונים
יש כמה נקודות שצריך לסמן עליהן V כאשר מבקרים ברומא, ובכולן אפשר לעשות זאת עם כרטיס כניסה אחד משולב: לקולוסיאום, למוזיאון פלטינו ולפורום, שבו תוכלו לראות גם את שער טיטוס ואת המנורה המוטבעת בו. עלותו למבוגר 16 יורו, לילדים בני 6־17 – 4 יורו, ולאזרח אירופאי בן 18־25 – 11.5 יורו. אפשר לרכוש מראש באתר: http://www.rome־museum.com/colosseum־tickets.php. גם בשאר המוזיאונים יש הנחות דומות. לפרטים והזמנת כרטיסים: http://www.rome־museum.com/booking־tickets.php.
כשאתם הולכים בסמוך לקולוסיאום שימו לב לגלדיאטורים העטים עליכם כדי להצטלם איתם. מי אמר שחייבים להיות צמודים אליהם ולשלם 5 יורו? ההמלצה שלי: תעמדו שני מטר לפניהם ותבקשו שיצלמו אתכם.
יערית רחמים, רומא
ברלין: תלכו למסעדות הוויינטנאמיות
איך תסעו
חברת BVG מוכרת כרטיסים מיוחדים לתיירים, התקפים לכל סוגי התחבורה הציבורית בעיר וכוללים גם הנחות גדולות לאתרים תיירותיים מובילים. תמצאו את כל הפרטים כאן: https://shop.bvg.de/index.php/group/73.
לנוחתים בשדה התעופה שונפלד מומלץ לרכוש כרטיס ABC כבר ביציאה מהשדה (שונפלד נמצא באזור C), כך שתוכלו להשתמש בו כבר לנסיעה מהשדה לעיר. הכרטיס מאפשר נסיעה בכל ברלין וגם לעיר ההיסטורית פוטסדאם הסמוכה.
יש גם כרטיס זול יותר בשני יורו, AB, לתנועה בברלין בלבד. אפשר לרכוש כרטיס ליומיים עד שישה תמורת 21.5 עד 44 יורו. הכרטיסים גם מקנים הנחה של 50% ב־200 אטרקציות תיירות. חובה לתקף את הכרטיסים לפני השימוש הראשון במכשירי תיקוף בתחנות.
איפה תאכלו
המסעדות הכי זמינות, זולות וטעימות הן המסעדות הווייטנאמיות כמו מיס סייגון (www.miss-saigon-berlin.de) בקרוייצברג, פאפאיה (www.papaya-service.de) בפרידריכסהיין, או האמי בשרלוטנבורג (Wilmersdorfer Str. 41, 10627 Berlin). המנה העיקרית עולה בהן בין 5 ל־8 יורו בדרך כלל. אוכל רחוב מוצלח הוא אוכל סודני. אפשר למצוא פלאפל עם טוויסט, למשל "ניל" בפרידריכסהיין (nil-food.de). פיתה עולה סביב 4 יורו.
איפה תקנו
רשתות הסופרמרקטים הזולות הן Lidl ו־Aldi, וסניפים שלהן נמצאים בכל מקום. אזורי הקניות העיקריים מרוכזים סביב אלכסנדרפלאץ ו־Kurfürstendamm. אם אתם באזור, נסו את הבופה בקומה האחרונה של ה־KDW (Kaufhaus des Westens).
מוזיאונים
יש כרטיס משולב למוזיאונים (http://www.visitberlin.de/en/museum ־pass־berlin), אבל הוא אינו זול כלל: 24 יורו. הייתי ממליץ לנצל את הדיל של התחבורה הציבורית או לברר היטב אם זה באמת משתלם, על פי מספר המוזיאונים שמתכננים לראות.
איתי משיח, ברלין

