yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    ממון • 13.10.2016
    דרך חכמה, או דרך ללא מוצא
    חברת "סמארט וואי" הבטיחה אפליקציה חכמה שתחבר בין בעלי עסקים ללקוחות • מאות צעירים כבר השקיעו 9,000 שקל כל אחד כדי להיות זכיינים, חלקם חיילים משוחררים שהוציאו לשם כך את כספי הפיקדון • אלא שתחקיר "ממון" מעלה שורת תהיות: זכיינים טוענים שאין לחברה פעילות ממשית, בתי עסק הרשומים באפליקציה לא ראו ממנה לקוח אחד, ומשרד הביטחון עצר העברת כספי הפקדונות לידיה • מי בכל זאת מרוויח? תשאלו את שגיב קורן, היזם מאחורי החברה • סמארט וואי: "הכפשות, יש לנו מאות זכיינים מרוצים"
    גיא ליברמן

    בתחילת ספטמבר האחרון נחתו בעיר בורגס שבבולגריה כמה עשרות צעירים ישראלים לסוף שבוע שאירגנה חברת "סמארט וואי" לאנשיה. בסרטון וידיאו שהעלה אחד המשתתפים לפייסבוק נראים כמה מהם מפזזים על רחבת הדיסקוטק תוך שירת "יא חביבי תל־אביב". בסרטון אחר נראים כמה מהם מתפללים תפילת מנחה. למחרת כתב האיש החזק בחברה, שגיב קורן, בעמוד הפייסבוק האישי שלו: "עוד אירוע מטורף מבית היוצר של סמארטי פידבק, סמינר הזכיינים הארצי בבורגס בולגריה. חזרנו לארץ, ממשיכים בעשייה".

     

    בחודשים האחרונים הפכה החברה הזו לשם חם אצל צעירים רבים, שמאמינים כי ההצלחה וההתעשרות המהירה נמצאות ממש מעבר לפינה. מבדיקת "ממון" עולה כי החברה החתימה עד כה מאות זכיינים, רבים מהם צעירים אחרי צבא, ובאמצעותם היא פונה לבתי עסק ברחבי ישראל ומציעה שימוש באפליקציה חדשה וחינמית. באמצעותה, כך מספרים בחברה, ייהנו בתי העסק ממגוון יתרונות ובהם יצירת מועדון לקוחות, פלטפורמת פרסום ואפילו קשר ישיר ללקוחות. לאחרונים יש גם הטבה מפתה בדמות כסף אמיתי, קאשבק בז'רגון המקצועי, שיוחזר ללקוחות שיקנו בבתי העסק באמצעות האפליקציה ושימצאו כמה דקות פנויות ויכתבו פידבק על בית העסק. האמת, נשמע מעניין.

     

    אלא ששלל עדויות של צעירים שנכנסו בשנה האחרונה לפעילות בחברה, ושהצטברו בידינו, מעלות תהיות בעניין אופי הפעילות של סמארט וואי. לטענתם, שיטת הגיוס מזכירה את שיטת הפירמידה הידועה לשמצה, וכי למרות שהשקיעו 9,000 שקל, נאסר עליהם לעבוד בשטח ולהרוויח כסף, וזאת מכיוון שלא עברו קורס שהחברה לא טרחה לקיים עד כה. עוד ועוד זכיינים עימם שוחחנו בשבועות האחרונים מצביעים על חברה שעיקר מעייניה נתונים להחתמת זכיינים, מהלך שעד כה הזרים לקופתה כ־4.5 מיליון שקל. בדיקה שקיימנו מעלה שבמקרים לא מעטים מדובר בחיילים משוחררים שהשתמשו לשם כך בכספי הפיקדון שהמדינה מעמידה לרשותם ללימודים או לבניית עסק. לנוכח חששות שעלו לאחרונה מפעילות החברה, הורו במשרד הביטחון שלא לאפשר יותר לחיילים משוחררים להשתמש בכספי הפיקדון עם סמארט וואי.

     

     
    חיילים בתל השומר. קורן קרא לאנשיו לפתוח בבליץ טלפוני על היחידה להכוונת חיילים משוחררים
    חיילים בתל השומר. קורן קרא לאנשיו לפתוח בבליץ טלפוני על היחידה להכוונת חיילים משוחררים

     

     

    ומה קורה עם בתי העסק עצמם? למרות שהחברה פעילה כבר מזה למעלה משנה, רוב העסקים שהיא מצהירה שהתקשרו מולה עד היום, טוענים שהם כלל לא מקבלים לקוחות באמצעות האפליקציה, או שהפסיקו לעבוד איתה.

     

    ויש מי שכן מרוויח. לדברי קורן עצמו, כסף שבחלקו נכנס ישירות מהזכיינים עצמם הפך לרווחיו, ובזכותם התחדש לאחרונה בדירה בנתניה במחיר של 2.7 מיליון שקל.

     

     

    מגדל הרכבת בתל–אביב. פה ממוקמים משרדי סמארט וואי
    מגדל הרכבת בתל–אביב. פה ממוקמים משרדי סמארט וואי

     

     

    "מוכרים חלומות"

     

    בסוף 2015 השתחרר י' (כל שמות הזכיינים בכתבה חסויים לאור סעיף בחוזה לפיו החברה יכולה לבטל זכיינות במצב בו זכיין "פעל נגד החברה בכל מדיה או אמצעי כזה") משלוש שנות שירות בצה"ל. חמישה חודשים לאחר מכן עשה את הצעד הראשון שלו בעולם העסקים, כשרכש תמורת אלפי שקלים מכספי הפיקדון הצה"לי זכיינות בסמארט וואי. "נכנסתי דרך חבר שסמכתי עליו", הוא מספר, "אמרתי לעצמי 'אם הוא שם זה בטח אחלה מקום'. זרמתי עם זה. שילמתי כמעט את כל הכסף והייתי צריך להביא את היתרה. אבל אחרי מה שראיתי שקורה שם, החלטתי לא לשלם ולהשאיר אצלי את הכסף, כי אין טעם".

     

    למה?

     

    "ככל שעבר הזמן ראיתי שהדברים לא מתקדמים. אתה שואל מתי יעשו קורס זכיינים, שבלעדיו אוסרת החברה לפנות לבתי עסק, כדי ללמוד איך הכל עובד, אז אומרים תכף. או אחרי החגים. כשנכנסתי סיפרו שיש 105 זכיינים, וכשיגיעו ל־120 ייערך קורס, ואחרי זה אמרו 150".

     

     
    שגיב קורן במשרדו. חלק נכבד מהכנסות החברה זורם לכיסו
    שגיב קורן במשרדו. חלק נכבד מהכנסות החברה זורם לכיסו

     

     

    אז מה עשית בפועל? ניסית להחתים בתי עסק על האפליקציה?

     

    "ניסיתי לחשוב בכיוון הזה. אבל כל הזמן אמרו לי להתמקד בלהביא זכיינים בטענה שאני לא מקצועי ושאני עלול לשרוף להם עסקים. כיום התנתקתי מהם, אמרתי לעצמי מה שהיה היה. כנראה שהלך הכסף. אם יחזירו לי אותו אני מאוד אשמח, אבל אין לי את הכוחות להילחם בשביל הדברים האלה".

     

    גם ד' השתחרר לאחרונה מצה"ל, ובעזרת 9,000 שקל מכספי הפיקדון שקיבל עם שחרורו רכש זכיינות בסמארט וואי. "חבר בא והציע לי את ההזדמנות הזאת וחשבתי שזה רעיון גאוני", הוא מספר. "אגב, עד עכשיו אני חושב שהמוצר הוא גאוני. חשבתי על זה ואמרתי לעצמי 'מקסימום נלמד שיעור בחיים, או שנצליח'".

     

    ומה מבין האפשרויות קרה?

     

    "שיעור בחיים, שיעור בחיים. לא רואים התקדמות. לפני חצי שנה כבר אמרו כל שבוע ואחרי זה כל חודש 'יורדים לבתי העסק ומתחילים', ואז עובר הזמן וכלום. בינתיים החברה מכניסה הון תועפות מזכיינים שנרשמים, ואנחנו לא רואים כלום. אתה גם רואה שמשכנעים ילדים, ממש ילדים, שייכנסו. אז אני אומר, אם המוצר כל כך גאוני ומוצלח, בשביל מה צריך כל כך הרבה זכיינים?"

     

    מי נותן לך תשובות שם?

     

    "המנכ"ל, שגיב קורן, וזכיינים בכירים. גם יש דברים שפתאום משתנים. בהתחלה אמרו תביא זכיין ותקבל בתמורה 1,350 שקל. אז הבאתי. אבל אז אמרו שאת הכסף עבור הבאת הזכיין שאני אמור לקבל בגובה 1,350 שקל אני מקבל רק כשאני מביא שני זכיינים ומעלה. פתאום זה משתנה. אני מרגיש ששוטפים לך את המוח כשאתה משתחרר וטרי עם כל הדברים האלה. זה נראה מאוד מפתה, אבל אז אתה מבין שאולי עשית טעות".

     

    להערכת זכיין אחר בחברה, עד היום השתמשו כ־200 חיילים משוחררים בכספי הפיקדון הצה"לי כדי לרכוש זכיינות בסמארט וואי, בזכות העובדה שהפעילות בה סווגה תחת תחום פתיחת עסק. אלא שמפנייה רשמית שהפנינו בנושא למשרד הביטחון עולה שבאופן לא שגרתי התקבלה שם לאחרונה החלטה, על רקע טענות שנשמעו בעניין, שלא לאפשר שימוש בכספי הפיקדון מול חברת סמארט וואי.

     

    "משרד הביטחון הורה לבנקים להשעות לאלתר את העברת כספי הפיקדון לטובת הקמת עסק ותשלום חשבוניות לחברה הנ"ל עד לסיום בדיקתו בעניין", הייתה תגובתם. "משרד הביטחון קורא לכל חייל משוחרר לבדוק היטב את פעילויותיו העסקיות".

     

    בחברה, אגב, לא ממש אהבו את ההחלטה הזאת. בקבוצת וואטסאפ פנימית של כמה זכיינים בשם "הכרישים של סמארט וואי", קרא קורן לאנשיו לפתוח בבליץ טלפוני על היחידה להכוונת חיילים משוחררים, כדי להשפיע על החלטתם. "לדבר בטון תקיף. אפילו לצעוק עליהם", כתב קורן, "קדימה, בוא נפיל להם את המרכזייה שילמדו לא להתעסק עם סמארט וואי". לפי התגובות, נראה שכמה מהזכיינים נשמעו להוראותיו וצילצלו. את קורן זה תידלק והוא המשיך: "להפגיז, להפגיז, להפגיז", עודד את החברים, "שירתתי את המדינה, עכשיו המדינה מתנכלת לי. מה אתם רוצים, שאני אלך למכור עגבניות בשוק במקום להתעסק עם חברת היי־טק?" אחר כך גם צירף את הטלפון של עורך הדין של היחידה להכוונת חיילים משוחררים, וכתב: "תתחילו לשגע גם אותו".

     

    למעשה, מי שהביא את הפעילות המדוברת לישראל הוא איש העסקים שגיב קורן (36). תחילה הוקמה בישראל חברת "סייב וואי", אלא שבנובמבר 2015 הוחלט להעביר את כל הפעילות לחברה אחרת בשם "סמארט וואי". "בעיקר עניין של מיתוג", הסביר לנו קורן עצמו, שדואג ללא לאות להציג את פעילות החברה כמעשה "חברתי". ברשם החברות מופיעה חברה יוונית כבעלי החברה, וקורן מאשר שהבעלים עצמו הוא איש עסקים מבולגריה בשם סטנצ'וב רגולוב. מול שלל הטענות שהצטברו בידינו על כך שהחברה לא מאפשרת לזכיינים להתחיל לעבוד ולהרוויח, נראה שלפחות אדם אחד כבר צבר הון לא מועט מפעילות החברה – קורן עצמו. לאחרונה הוא שיתף בדף הפייסבוק האישי שלו את הרכישה הנוצצת החדשה שלו – דירה בנתניה במחיר של 2.7 מיליון שקל. בשיחה איתנו הוא מסביר שעשה את הכסף ("הון עצמי ומשכנתה") בזכות מערכת ההכנסות של החברה, שלדבריו היא "הכי הוגנת בעולם". כיוון שהוא הזכיין הראשון בישראל, כך הוא מציין, חצי מכל ההכנסות של הפעילות בישראל זורמת לכיסיו. כפי שנחשוף בהמשך, כסף גדול מליבת הפעילות של החברה, קרי פעילות של צרכנים מול בתי עסק, לא ממש נכנס עד היום. עיקר ההכנסות הגיעו מהכסף אותו הזרימו הזכיינים לחברה. קורן מאשר את הדברים, ומוסיף שגם זכיינים אחרים יכולים להרוויח כמוהו. אלא שכמו שנגלה מיד, מרביתם ממש לא יכולים לממש עדיין את ההבטחות הללו.

     

    כדי ללמוד על החברה נכנסנו לאתר האינטרנט שלה, שמשלב בין תמונות של צעירות שכמו יצאו מקטלוג אופנה, ולצידן סלוגנים שיווקיים מפתים בסגנון "האם אתה אמיץ מספיק לדעת מה הלקוחות שלך חושבים עליך?" וגם "פידבק מעולם לא היה כל כך מתגמל". המידע מעט מורכב, נסו לעקוב: החברה פיתחה אפליקציה בשם "סמארטי פידבק" שפונה הן ללקוח והן לבתי העסק. האחרונים מקבלים אפליקציה שעוזרת להם לבנות מועדון לקוחות, ובכך הם עשויים להגדיל את כמות הלקוחות החוזרים. באמצעותה הם גם מקבלים נתונים חשובים שיכולים לסייע בעבודה השוטפת, ובכך לייעל ולשפר את עבודתם. מהצד השני, לקוחות שיורידו את האפליקציה יוכלו לקבל כסף אמיתי, קאשבק, כנגד כל רכישה, במידה שישאירו פידבק באפליקציה על בית העסק. גובה הקאשבק (שחציו הולך לחברת סמארט וואי וחציו ללקוח) תלוי, לדברי אנשי החברה, ברצון של בעלי העסקים. ככל שתרכשו ביותר עסקים שעובדים עם האפליקציה, כך יעלה סך הקאשבק שמצטבר בכל חודש מחדש.

     

    מידע נוסף קיבלנו לפני כחודשיים במשרדי החברה עצמה, שם נקבעה לנו מהיום להיום פגישה בתואנה שאנחנו בוחנים רכישת זיכיון. נתבקשנו להגיע לקומה ה־17 במגדל הרכבת, שצמוד לתחנה המרכזית הישנה בתל־אביב. כשנכנסנו לקחה אותנו נציגה בת 24 בשם קשת לחדר נעים שבמשרדים המושקעים. אחרי שיחת חולין קצרה פצחה במונולוג: "הסלוגן שלנו זהwe pay ־ your feedback"" (אנחנו משלמים עבור הפידבק שלך). היום, אחרי שהחברה נמצאת שנה בארץ, יש יותר מ־200 עסקים שכבר מוטמעת בהם המערכת. יותר מ־35 אלף לקוחות כבר רשומים לאפליקציה. יותר מ־500 זכיינים בכל הארץ, וזה הולך וגדל. יורם אדרי הוא המנכ"ל של החברה. הוא היה הסמנכ"ל של המשביר לצרכן ואחד המייסדים של קלאב 365. שגיב קורן, היזם שהביא את הפרויקט הזה לארץ, אחראי על הצוותים שעולים לקרקע ואחראי על העסקים שעובדים איתנו. מה שבעצם אנחנו בונים בסמארט וואי זה קהילת מפדבקים. לא שמעת את זה אף פעם כי זה סטארט־אפי לחלוטין", ציינה בהתלהבות.

     

    בהמשך היא הציגה לנו תחשיב הכנסות מפתה, שיכניס, לדבריה, לכיסנו אלפי שקלים בחודש, מבלי להתאמץ יותר מדי. זאת, בהתייחס למצב שבו נצליח להחתים עשרה בתי עסק על שיתוף פעולה עם האפליקציה. בסיום הפגישה הודינו לזכיינית ומיהרנו להתקשר לכמה מבעלי העסקים שהופיעו באתר האינטרנט של החברה, כדי לרכוש אצלם מוצרים דרך האפליקציה. בית העסק הראשון אליו התקשרנו היה סניף celio באשדוד. "יש משהו כזה, זה משהו חדש", ענתה לנו עובדת בסניף. "זה עובד? אפשר לבוא ולהשתמש בזה?" שאלנו. "אני יודעת שזה קיים, אבל לא ממש עובד".

     

    התקשרנו גם ל'פוטו מיקי מבט" מבאר־שבע. "חתמנו איתם על חוזה לפני חודשיים־שלושה, ועוד לא נכנס לקוח אחד", הסביר לנו מיקי מהחנות. "אנשים לא מכירים את זה...כשמעלים דבר כזה אתה צריך פרסום חזק". "זה חדש", ניסינו דווקא לסנגר על המיזם. "אני יודע שזה חדש, אבל יש דברים חדשים שאתה רואה את התגובות, לא במיליונים אבל יש תגובות. פה אני מדבר איתך על שלושה חודשים שאין אף אחד".

     

    בחנות אחרת אליה התקשרנו אחד הבעלים היה צריך להתייעץ עם שותפו כדי לבדוק אם הם אכן מעניקים הנחה של חמישה אחוזים לרוכשים בעזרת האפליקציה, כפי שרשום באתר האינטרנט של החברה. "חתמנו איתם כבר לפני כמה חודשים, ואף אחד לא נכנס אלינו בזכות זה מאז", עידכן השותף.

     

    בפרסומים שונים, כמו למשל בדף הפייסבוק הפרטי של המנכ"ל אדרי, מוצג מתחם ביג פאשן אשדוד כמקום בו ניתן לבצע שופינג בעזרת האפליקציה ולקבל קאשבק. בפוסט שפירסם אדרי ב־15 בספטמבר הוא הכליל את המתחם באשדוד כאחד הקניונים ש"החליטו לבנות עם 'סמארטי פידבק' את המועדון הדיגיטלי". בשיחה שקיימנו עם דוברת רשת ביג הדברים נשמעו קצת אחרת. "אני מבינה מביג שהפרסום הזה, שהוא פרסום מטעה, ירד", אמרה. "השירות לא פעיל בביג פאשן אשדוד. הם פנו לביג לביצוע פיילוט שהסתיים, וביג הוציאה להם מכתב על כך שלא יוכלו לעשות שימוש בשמה של ביג. בקיצור, מבחינת ביג מדובר בקשקוש. לא היו שום עסקה ומהלך, רק פיילוט".

     

    לצד הביג פאשן מציין אדרי באותו הפוסט גם את שמו של "קניון ישראל" בשכונת תלפיות בירושלים. אלא שבשיחה עם מנכ"ל הקניון, ערן רווה, הוא צינן במעט את ההתלהבות. "קיימים מגעים להתקשרות לבחינת הנושא, אבל נכון לכרגע אין משהו שהוא מוצר מוגמר", עידכן.

     

    השבוע גם התקשרנו לכמה בתי עסק שרשומים באפליקציה. "אתם מקבלים את האפליקציה של סמארטי פידבק?" שאלנו את נציג בית הקפה רוז'ט מיפו, והוא ענה "לא" בנחרצות, "מזמן אנחנו לא עובדים איתם". המשכנו למסעדת האווזים בתל־אביב. "לא. לא מכיר את זה", השיב לנו הקול שמעבר לקו. לאחר שביקשנו שיבדוק שנית, ותיארנו את האפליקציה, נזכר שהם בעצם כן עובדים איתם ומספקים שבעה אחוזי הנחה ללקוחות באמצעותה. "זה עובד? אנשים באים דרך האפליקציה הזו?" שאלנו. "ממש לא", ניתנה התשובה. בחרנו שני בתי עסק נוספים באקראיות. אחד מתחום פיתוח הגוף והשני מתחום האופנה. בשניהם קיבלנו תשובות זהות – אנחנו רשומים מזה כמה חודשים, אבל אף לקוח לא הגיע אלינו דרך האפליקציה.

     

    "לדעתי יש כאן פירמידה מתוחכמת", אומר לנו ב', זכיין שמעדיף להישאר בעילום שם. לדבריו, הוא נכנס לפעילות בחברה לפני כשנה, גם בעקבות חבר. "קיימתי פגישה אישית עם שגיב קורן, שהוא מי שמוביל את הפעילות", הוא מספר. "כשאני נכנסתי לעניינים עוד קראו לחברה 'סייב וואי'. מאז קרה דבר משונה, שסגרו את 'סייב וואי' ופתחו חברה חדשה, עם אותם אנשים ואותה הפעילות בשם 'סמארט וואי'. יכלו לשנות את השם, אבל עשו את זה בדרך כזו. כשאני נכנסתי עוד לא הייתה אפליקציה, אלא רק אתר אינטרנט, ולמדתי מהר מאוד את כל האפשרויות. אני חייב להגיד שהרעיון של החברה הוא טוב – בניית מותג של מועדון לקוחות ומערכת פידבקים שמחזירה כסף ללקוח. אבל ההתנהלות של החברה היא שנויה במחלוקת, ואני אסביר. בשביל לסגור עסקה עם בית עסק אתה צריך סיוע בשיווק, וזה עולה כסף. למשל, להעמיד דיילות שיחתימו אנשים על מועדון הלקוחות. בכל פעם שביקשתי תמיכה מהחברה אמרו לי 'אין כסף, תגייס זכיינים וככה תשיג כסף לכל פעילות שתרצה'. גם כשהייתה לי עסקה עם בית עסק מאוד גדול, הם לא רצו לעזור, ולאט לאט התחלתי להרגיש שכל מה שמעניין אותם זה רק לצבור עוד ועוד זכיינים. במילים אחרות, להשיג את 9,000 השקלים מהזכיינים וככה להמשיך ולהתקיים".

     

    תגובת סמארט וואי: "ניסיון השחרה, יש לנו מאות זכיינים מרוצים"

     

    גם א' הגיע לחברה לפני כשנה ופעל נמרצות, לדבריו, להחתים בעלי עסק על שיתוף פעולה עם סמארט וואי. "אני חושב שדרכי עברו משהו כמו עשר עסקאות מול בתי עסק, אבל באף אחד מהם כיום אין שימוש, נכון לעכשיו, באפליקציה".

     

    מדוע?

     

    "כי אין לקוחות קצה. הקונים לא מכירים את האפליקציה, וזו אחת הבעיות. החברה לא מפרסמת את האפליקציה. כשניסיתי לברר מדוע, הם אמרו שהם מעדיפים קודם להחתים את בעלי העסקים ואז לפנות לציבור".

     

    נשמע שאולי יש בזה היגיון

     

    "אולי", הוא אומר, "אבל בשביל מה אתה מכוון לאלפי זכיינים? אתה לא צריך כל כך הרבה זכיינים כדי להשתלט על מדינה שלמה. מספיק שיש לך 20 אנשים מקצועיים ואתה נכנס לעניינים. בשטח הם כל הזמן מחתימים זכיינים, וכמובן לוקחים מהם 9,000 שקל, לפני שיש הכנסות. לטעמי אין מודל עסקי, אין דרך, וזה מלמד על חברה לא בריאה. כואב לי שלוקחים ילדים תמימים ומוכרים להם חלומות שתוך שנתיים הם יוכלו לצאת לפנסיה. זה לא עובד ככה".

     

    לפני כשבועיים הגישה לירון רז (32) מאבן יהודה תביעה נגד סמארט וואי בבית משפט לתביעות קטנות בתל־אביב. בתביעה היא דורשת שדמי הזיכיון בסך 9,000 שקל ששילמה לחברה יוחזרו לה. לטענתה, למרות ששילמה לחברה, עד היום לא קיבלה חוזה זכיינות ולא התאפשר לה להתחיל ולעבוד בפועל. "מנכ"ל החברה יורם אדרי הבטיח לי לאחר שיחה עם אבי להחזיר את הכסף לחשבוני - דבר שלא התממש", כתבה בתביעתה, והוסיפה: "אני זקוקה לכסף נואשות. הרגשתי שהונו אותי לא בתום לב". כתב הגנה טרם הוגש.

     


    פרסום ראשון: 13.10.16 , 15:35
    yed660100