yed300250
הכי מטוקבקות
    הנסיך, קעקועיו וזוגתו הנוכחית בנמל התעופה במינכן. הודיע שהוא דוחה את המלכתו כדי להתאבל על אביו
    המוסף לשבת • 20.10.2016
    הורמון המלך
    הוא התחתן והתגרש שלוש פעמים, העניק לכלבו דרגות קצונה בחיל האוויר (וגם אירגן לו הלוויה מפוארת), הסתבך בהימורים, הואשם בנטישת ילדיו וכיכב בצילומים מביכים. רבים בתאילנד חושבים שהנסיך מאהה וואג'ירלונגון אינו ראוי להיות מלך, אבל מכיוון שהחוק בארצו אוסר לפרסם את מעלליו, כנראה שום דבר לא ימנע ממנו להיכנס לנעליו הענקיות של אביו המנוח
    דניאל בטיני ושליח "ידיעות אחרונות" למזרח אסיה

    כבר שמונה ימים שבתאילנד שורר אבל לאומי. ערוצי הטלוויזיה משדרים שוב ושוב קטעי ארכיון ישנים, אזרחים רבים לובשים שחור, אתרי החדשות עברו לשחור־לבן, ברשתות החברתיות מתנוססים כתמים שחורים כתמונות פרופיל זמניות, במסעדות מחלקים ללקוחות סרטים שחורים כדי שיצמידו אותם לבגדים, ומוסדות רבים מעוטרים עכשיו בפסי בד שחורים ולבנים.

     

    מותו של המלך ראמה התשיעי, בגיל 88, עורר עצב עמוק בקרב נתיניו. תמונתו מופיעה בשבוע האחרון בכל מקום – אפילו על מסכי הכספומטים, עם רקע שחור. יש גם אזרחים שקיעקעו על גופם את דיוקנו של מלכם האהוב.

     

    קראו עוד: "איבדנו אבא, קיבלנו פלייבוי"

     

    המלך ראמה התשיעי, פומיפון אדוניאדט, היה הוותיק מבין המלכים המכהנים כיום בעולם: הוא שימש בתפקיד באופן רשמי כמעט 71 שנה, שבמהלכן חיזק את מעמד המלוכה בתאילנד ונעשה בה גורם מייצב ונערץ. הוא הקפיד להופיע בציבור במשך כל תקופת כהונתו ופתח לקהל חלקים מארמונו.

     

    לאורך תקופת מלכותו הוא ביקר בכל רחבי הממלכה, כולל באזורים כפריים נידחים, ויש סרטי ארכיון רבים המציגים אותו מקבל מתנות ואותות הוקרה מפשוטי העם השרועים על הקרקע לרגליו בהתאם למנהג המקומי. המלך גם הופיע בטלוויזיה לעיתים קרובות, ובעיתות משבר הפציר בבני עמו לשמור על אחדות ואהבה.

     

    הנסיך במדים רשמיים. הועלתה הצעה למנות לתפקיד את בנו בן ה־11
    הנסיך במדים רשמיים. הועלתה הצעה למנות לתפקיד את בנו בן ה־11

     

    העם נענה לו והתייחס אליו בכבוד לא רק בשל מעמדו הרשמי כי אם גם בשל החשיבות שייחס מאז ומתמיד לנושא החברתי. בתקופת כהונתו פותחו בתאילנד פרויקטים רבים שנועדו לסייע לנזקקים, הוקמו חוות חקלאיות באזורים נידחים ונפתחו מוסדות מטעם המלך לעזרת הציבור. גם נושא החינוך היה מפותח: המלך דאג שיחולקו מלגות לימודים לאזרחים שנזקקו לסיוע כלכלי, ושם דגש על פיתוח מכונים למחקר מדעי.

     

    הוא עצמו לא נזקק לשום סיוע: ב־2010 העריך המגזין "פורבס" את הונו ב־30 מיליארד דולר. רבות מהקרקעות היקרות ביותר במרכז בנגקוק שייכות לארמון ומוחכרות לתקופת זמן קצובה. לבית המלוכה יש גם שפה מיוחדת שנלמדת בבתי הספר. ולמרות המעמד הרם, המלך היה ער לשינויים הפוליטיים והחברתיים שעברו על ארצו ושיתף פעולה עם מוקדי כוח שהתפתחו בה. עכשיו, כשהמלך מת, ועתיד המלוכה לוט בערפל, יש חשש שהמאבק בין מוקדי הכוח הללו יתחדש ויחריף.

     

    ב־2014 תפס הצבא את השלטון בהפיכה שהגיעה לאחר עימות קשה בין שני מחנות פוליטיים – "הצהובים" ו"האדומים". המחנה הראשון נתמך בעיקר על ידי עירוניים בני המעמד הבינוני והגבוה, ואילו רוב התמיכה במחנה האדום הגיעה מכפריים ממעמד סוציו־אקונומי נמוך. המאבק ביניהם הזכיר את המחאה החברתית שפרצה בישראל בקיץ 2011 ושקראה לצדק חברתי ולחלוקה מחדש של מוקדי הכוח וההון; גם בתאילנד יצאו האזרחים לרחובות מספר פעמים, אבל שם הפכו ההפגנות למהומות קשות שהביאו למותם של אזרחים מקומיים לצד עיתונאים זרים.

     

    השלטון הצבאי הודיע כי העברת הכתר לא תשפיע על התוכנית להחזיר את הדמוקרטיה לתאילנד ולקיים בה בחירות – לא מעט בגלל לחץ של ארצות־הברית, המסייעת גם במימון הצבא – אבל עדיין לא נקבע תאריך. עדיין לא ברור גם מתי יעלה לשלטון המלך החדש.

     

    המלך ראמה התשיעי. הגופה תישרף בעוד שנה
    המלך ראמה התשיעי. הגופה תישרף בעוד שנה

     

    יורש העצר, הנסיך מאהה וואג'ירלונגון, הודיע שהוא דוחה את כניסתו לתפקיד כדי להתאבל על אביו. הוא גם מינה את אחת משלוש אחיותיו, הנסיכה מאהה צ'קרי סירנדהון, כאחראית על טקס שריפת הגופה. הנסיכה סירנדהון מעולם לא התחתנה והקדישה את חייה לעזרה לאביה בפרויקטים החברתיים הרבים שיזם, ולכן זוכה לאהדה רבה, מה שאי־אפשר לומר על אחיה: האיש שאמור להתיישב בקרוב על כס השלטון מתואר בעולם כפלייבוי אקסצנטרי ואלים. התיאורים הללו לא מופצים בתאילנד עצמה, אבל האזרחים חשופים להם. מעל דמותו של יורש העצר, כמו גם מעל כבודה של משפחת המלוכה כולה, מרחפים סימני שאלה רבים שיוצרים אווירה של אי־יציבות.

     

    ארונו של המלך המנוח יוצב בשנה הקרובה בארמונו בבנגקוק, ובתום השנה תיערך הלוויה ממלכתית, והגופה תישרף. בינתיים הודיעו השלטונות כי במהלך 30 ימי האבל תוגבל פעילותם של אתרי הבילוי. מסיבת פול־מון שתוכננה להיערך השבוע בוטלה, מה שעורר חוסר ודאות אצל תיירים רבים. לאחר מספר ימים התברר שההגבלה העיקרית מתבטאת באיסור השמעת מוזיקה ובביטול מסיבות באתרי הבילוי הפופולריים. מעבר לכך, המדינה פועלת באופן סדיר, אם כי באתרי התיירות ניכרים שקט ותנועה דלילה יחסית.

     

    נסיכה בירושלים

     

    בשנים האחרונות ניתן היה לראות בתאילנד תמונות רבות של שאר בני המשפחה המלכותית. תמונת יורש העצר קיבלה בולטוּת, וכך גם תמונת המלכה, אשת המלך המנוח, ותמונת הנסיכה מאהה צ'קרי סירנדהון.

     

    האבל בתאילנד, השבוע. באתרי הבילוי לא מושמעת מוזיקה
    האבל בתאילנד, השבוע. באתרי הבילוי לא מושמעת מוזיקה

     

    אחותו הצעירה ביותר, הנסיכה צ'ולהבון וואלאילק, היא דוקטור לכימיה, העוסקת בשיתוף פעולה מדעי בין מדינות וב־1986 זכתה במדליה מטעם אונסק"ו ע"ש אלברט איינשטיין. הנסיכה נישאה לקצין בצבא התאילנדי, אדם מן היישוב, ולמרות זאת קיבלה אישור מיוחד מאביה להחזיק בתואר אצולה. כיום היא בסוף שנות ה־50 לחייה, גרושה ואם לשתי בנות.

     

    הנסיכה ביקרה בישראל מספר פעמים, החל משנות ה־70. בפעם האחרונה הגיעה ב־2012 עם פמליה מלכותית של 25 איש וצוטטה כשאמרה שישראל השתנתה מאוד מאז ביקורה הקודם. לנשיא שמעון פרס, שאירח אותה במשכנו, אמרה שהיא מרגישה ישראלית בליבה, וכשחתמה בספר האורחים בבית הנשיא, הוסיפה לצד שמה את הכינוי הישראלי שלה, "צילה". במהלך הביקור היא גם הגיעה לבית החולים רמב"ם בחיפה וחתמה על הסכם לשיתוף פעולה בנושא חקר הסרטן. הסכמים דומים נחתמו גם עם מכון ויצמן ומוסדות נוספים.

     

    כ־140 אלף ישראלים ביקרו בתאילנד בשנה החולפת. היחסים בין המדינות כוללים גם שיתוף פעולה ביטחוני ומסחרי. בישראל עובדים כ־25 אלף תאילנדים, וכמה מאות ישראלים גרים בתאילנד ועובדים בה. סביר להניח שהסיפורים העסיסיים על נסיך הכתר הגיעו גם לאוזניהם.

     

    טייס הבואינג

     

    הכלב המנוח פו־פו. שתה מהכוסות של האורחים
    הכלב המנוח פו־פו. שתה מהכוסות של האורחים

     

    הנסיך בן ה־63 הוכרז על ידי אביו בגיל 20 כיורש העצר בהיותו הבן הבכור. במסגרת הכשרתו למלוכה למד בנעוריו באנגליה ובאוסטרליה, השלים בתאילנד תואר שני באמנויות ועבר התמחויות בצבאות אוסטרליה, בריטניה וארצות־הברית. בצבא התאילנדי שירת כקצין ביחידות שונות, בהן במודיעין, ושימש כראש כוח האבטחה של אביו המלך.

     

    בשנות ה־70 השתתף בלחימה נגד כוחות גרילה קומוניסטיים והוביל חיילים לפעולות בג'ונגלים של צפון תאילנד ובאזורים בצפון־מזרח המדינה. הוא גם נלחם על גבול קמבודיה בעת שלטון החמר רוז' במדינה השכנה.

     

    במסגרת לימודיו הוסמך כטייס מסוקים. יש לו גם רישיון להטיס מטוס בואינג, שבו הוא משתמש בעיקר בגרמניה – ארץ מגוריו העיקרית בשנים האחרונות. העיתונות בתאילנד לא מתייחסת לכך, אבל במדינות אחרות פורסם שיורש העצר התאילנדי גר בשתי וילות ענקיות שקנה במדינת בוואריה שבדרום גרמניה. לפי אותם פרסומים, מדי פעם ניתן לראות אותו קונה ירקות בשוק המקומי. מדי פעם אפשר גם לשמוע רעש מאחת הווילות שלו בגלל מסיבות ענק שהוא עורך סביב הבריכה.

     

    מקורות בחו"ל דיווחו שלצד שני מטוסי בואינג יש לו גם מכונית ספורט לבנה מסוג פורשה וצי של מכוניות מרצדס שחורות המלוות אותו לכל מקום. לפי אחד הפרסומים, ב־2011 הוחרם בואינג 737 שהיה בבעלותו בשל חוב בן 20 שנה של הממשל התאילנדי לחברה גרמנית שסללה כביש מהיר בתאילנד. לפי השמועות, יורש העצר חי בגרמניה עם בת זוגו בשנים האחרונות – הדיילת לשעבר סוטידה וואג'ירה־לונגון, שייתכן כי תהפוך למלכת תאילנד ולאשתו הרביעית.

     

    העובדה שכל הסיפורים הללו פורסמו רק מחוץ לתאילנד, אינה מקרית: בממלכה יש חוק מ־1908 האוסר לפרסם חומר שעלול לפגוע בכבוד בית המלוכה או לאיים עליו. החוק יושם מספר פעמים בשנים האחרונות והביא להטלת עונשי מאסר חמורים על מי שלא ציית לו. גם פרסומים ברשתות חברתיות גררו הגשת כתבי אישום – ואיתם הסתערות של המון זועם על המפרסם.

     

    ובהחלט היה מה לפרסם. לפני מספר חודשים צולם יורש העצר בנמל התעופה של מינכן כשהוא נכנס ללימוזינה מעורטל חלקית: הגופייה ומכנסי הג'ינס הצמודים הופשלו מעט וחשפו חלקים מבטנו ומאחוריו. על זרועו וחזהו נראו קעקועים צבעוניים גדולים. בנובמבר 2009 הודלף בוויקיליקס סרטון וידיאו שבו נראתה אשתו השלישית, הנסיכה סרירסמי, בתחתוני חוטיני, מאכילה בעוגה את כלב הפודל המלכותי, פו־פו. חלק מהסרטון הוקרן בטלוויזיה האוסטרלית, והשידור עורר מהומה. נטען שהחומר הודלף על ידי יריביו של הנסיך שביקשו לפגוע בשמו הטוב. הכלב עצמו היה בעל מעמד של קצין בחיל האוויר, ולאחר מותו נערכה לו הלוויה רבת משתתפים.

     

    הסיפורים הללו בהחלט לא מוסיפים לפופולריות של יורש העצר, אבל מכיוון שלא ניתן למתוח עליו ביקורת באופן פומבי, אין בהם משום פגיעה מהותית. הכל שמועות שעוברות מפה לאוזן, ואין אישור שהדברים באמת התרחשו. ובכל זאת, רבים בתאילנד לא רוצים שהוא יהיה מלך; יש גם אנשי ציבור שהתבטאו כך באופן פרטי, וכבר הועלו הצעות למנות למלך את בנו בן ה־11 של יורש העצר או למסור את הכתר לנסיכה הנערצת סירנדהון.

     

    בגידת האישה השנייה

     

    כבר לפני שש שנים פורסמה הדלפת ויקיליקס שעוררה מבוכה בתאילנד: נטען כי שגריר ארצות־הברית בבנגקוק שלח מייל שבו תיאר אירוע לכבוד יורש העצר שנערך שלוש שנים קודם לכן ושבמהלכו קפץ הכלב המלכותי לשולחן והחל לשתות מהכוסות של האורחים. באותו מייל דווח גם על הסתבכויות כספיות של יורש העצר. בהדלפה אחרת פורסם ציטוט של בכיר בשלטון הסינגפורי, שלפיו הנסיך מכור להימורים, שחלקם מומנו על ידי ראש הממשלה הגולה, המיליארדר טקסין צ'ינוואט. בהדלפה נטען גם כי אישים באליטה התאילנדית אמרו שיורש העצר אינו מתאים למלוכה.

     

    חייו האישיים של יורש העצר היו סוערים. ב־1977 הוא נישא לאשתו הראשונה, הנסיכה סומסוואלי, קרובת משפחתו, ולזוג נולדה בת אחת. אשתו השנייה, השחקנית יוודידה פונפרסט, הייתה מאהבת שלו בתקופת נישואיו הראשונים, התחתנה איתו ב־1994 וילדה לו חמישה ילדים – ארבעה בנים ובת. ב־1996 היא נסעה לבריטניה עם חמשת ילדיהם, ובעקבות זאת תלה יורש העצר כרזות סביב ארמונו שבהן האשים אותה בבגידה עם גבר בן 60, קצין בחיל האוויר. הנסיך החזיר אליו את הבת שנולדה לו מאשתו השנייה ונתן לה תואר אצולה של נסיכה, בעוד ארבעת הבנים לא קיבלו שום תואר, ותוארה של גרושתו נשלל. לפני חמש שנים הם פירסמו מכתב שבו טענו כי אביהם נטש אותם ואסר עליהם לחזור לתאילנד. בתגובה, הופצו סרטים המראים את יורש העצר מטפל בילדיו וממלא את תפקיד האב.

     

    ב־2001 הוא נישא בשלישית לסרירסמי סווסדי, כוכבת הסרט עם הפודל, שהייתה חלק מפמלייתו מאז 1992 וילדה לו בן. הנישואים פורסמו רק ב־2005, והאישה קיבלה תואר אצולה, מה שהפך את בנם המשותף לנסיך. ב־2014 שלח יורש העצר מכתב לשר הפנים ובו ביקש לשלול מהאישה את תוארי האצולה שלה משום ששבעה מקרובי משפחתה הואשמו בשחיתות. שלושה מהם מתו; שניים מתו בעודם במעצר; אחד נהרג בנפילה מחלון בית חולים. באותה שנה התגרשו בני הזוג; תוארי האצולה נשללו מהאישה, אבל בהסכם הגירושים היא קיבלה כ־200 מיליון באהט, שהם כ־5.5 מיליון דולר.

     

    גירושי הנסיך מנשותיו - השנייה והשלישית - לוו בפרסומים רבים בעולם על שערוריות והאשמות בבגידה ובפגיעה בבית המלוכה. בתאילנד עצמה העזו רק מעטים להתייחס לשערוריות הללו. ב־2002 פורסמה בעיתון הכלכלי FEER כתבה על קשרים עסקיים ואישיים שקיים יורש העצר עם ראש הממשלה לשעבר, טקסין צ'ינוואט, שהורשע בפלילים וברח מתאילנד. בעקבות זאת, העיתון הוחרם בתאילנד, ונשללה ויזת העיתונאי של שני כתביו שהוצבו בממלכה.

     

    כל אלה לא ימנעו כנראה את עלייתו של יורש העצר לכס המלוכה. ראש ממשלת תאילנד, פריוט צ'אן־או־צ'ה, כבר הודיע שזה מה שיקרה, אבל רק אחרי שיורש העצר יסיים להתאבל על אביו. כממלא מקום המלך מונה הגנרל בן ה־96 פרם טינסולן, שמאז פרישתו מהצבא משמש כנשיא מועצת המלך, היה יועץ למלך המנוח וידוע בנטייתו לפשרנות.

     

    פרשנים חוששים שהעברת הכתר תיצור זעזוע בתאילנד ותחדד את העימות הפוליטי שבין שני המחנות בממלכה. יש חששות גם לפגיעה במעמדה של המדינה מול שכנותיה ולהחרפת העימות עם הבדלנים המוסלמים שבדרום הממלכה, אבל בינתיים נראה ששום דבר מזה לא אמור להשפיע על התיירים הישראלים.

     


    פרסום ראשון: 20.10.16 , 18:32
    yed660100