סוף דוב?
הציידים חומדים את פרוותם, הדייגים גוזלים מהם את דגי הסלמון ההכרחיים להם כדי להיערך לתרדמת החורף. צלם הטבע עטור הפרסים רועי גליץ יצא לתעד את מלחמת ההישרדות של הדובים החומים במחוז נידח של רוסיה. הולך ופוחת הדוב: יומן מסע בעקבות החיות בסכנת הכחדה
כצלם טבע תיעדתי בשנים האחרונות חיות בסכנת הכחדה בכל העולם: מדובי הקוטב ואריות הים בקוטב הצפוני, דרך הגורילות באפריקה ועד לפינגווינים באנטארקטיקה. אחרי שנים של הכנות הגעתי בחודש אוגוסט האחרון גם לקמצ'טקה הנידחת, כדי לצלם את הדובים החומים המקומיים, שגם מספרם הולך ופוחת בשנים האחרונות ונמצאים אף הם בסכנת הכחדה.
חצי האי קמצ'טקה, השוכן במזרח רוסיה, נותר פראי ברובו. רק 400 אלף תושבים החיים בשטח עצום, כמעט פי 20 משטחה של ישראל. לכך מתווספת העובדה שעד לתחילת שנות ה־90 והתמוטטות האימפריה הסובייטית — היה האזור שטח צבאי סגור שהכניסה אליו נאסרה ללא היתר מיוחד. כל זה תרם לכך שהטבע במקום, שכולל 300 הרי געש, 29 מהם פעילים — הצליח להשתמר באורח כמעט בתולי.
זו גם הסיבה שבקמצ'טקה ניתן למצוא כיום את הריכוז הגדול בעולם של דובים חומים. הדוב החום של קמצ'טקה (תת־מין של הדוב החום וקרובו של הדוב החום מאלסקה) הוא בין הגדולים בעולם. גובהם של הזכרים נע בין 2.40 לשלושה מטרים ומשקלם יכול להגיע גם ל־650 ק"ג, ואילו משקלה של נקבה בוגרת מגיע ל־300 ק"ג.
הדובים החומים מצליחים לשמור על משקל מרשים שכזה הודות לתזונה עשירה באגוזים, באוכמניות ובתותי יער ובעיקר הודות לדגי הסלמון העסיסיים. באגמים בקמצ'טקה נמצא גם אחד מהריכוזים הגדולים בעולם של דגי סלמון, שמספקים לדובים את השומנים החיוניים כל כך לשמירה על חום גופם במשך תרדמת החורף, שאורכת כשישה חודשים.
אלא שכאמור אוכלוסיית הדובים החומים נמצאת כעת במגמת ירידה, בעיקר מאז שהפכה קמצ'טקה ליעד נחשק עבור ציידי דובים ודייגי סלמון. ציידי דובים, שסוחרים בפרוות ובכיס המרה של הדובים, הנחשב לתרופה עממית מבוקשת באסיה, משלמים כיום כ־13,000 דולר לרישיון ציד בחצי האי. פיתוי שקשה מאוד לסרב לו באזור שבו המשכורת הממוצעת לחודש עומדת על פחות מ־500 דולר.
כמובן שגם הדיג המוגבר של דגי הסלמון, שמחסל את המקור העיקרי בתזונתם של הדובים, החיוני להם כל כך — תורם להידלדלות ניכרת במספרם.
לפני נפילת המשטר הסובייטי, כשהגישה לחצי האי הייתה אסורה, הוערכה אוכלוסיית הדובים החומים המקומיים בכ־20 אלף. כיום מוערך מספרם של הדובים החומים בכ־13 אלף בלבד.
אחד האזורים היפים ביותר בחצי האי, ובכלל לדעתי, הוא אגם קוריל, השוכן בדרום קמצ'טקה, באחד המכתשים הגעשיים הגדולים בעולם (שאריות של התפרצות עצומה ועתיקה). מדובר גם באתר השרצת הסלמון הגדול ביותר בכל אירואסיה, שני רק לאלסקה בעולם — המשמש מוקד משיכה עוצמתי לדובים החומים של קמצ'טקה. אלו נוהרים אליו מדי שנה בקיץ כדי לארוב לדגי הסלמון, לתפוס אותם, לאכול, להתמלא ולהתכונן לחודשים הקרים.

אחרי טיסה של שעה וחצי במסוק מיל מי־8 רוסי מעל נופים עוצרי נשימה, הגענו לאגם קוריל כדי לתעד את הקרב על דגי הסלמון. השנה, לרוע מזלם של הדובים החומים, בעקבות הדיג המוגבר בים אוחוצק, היו מספרי הסלמון נמוכים משמעותית. הנה כמה מהתמונות שצילמתי במהלך המסע.



