yed300250
הכי מטוקבקות
    חדשות • 10.11.2016
    עולם בהלם
    בעולם, כמו בארצות הברית, הלכו לישון עם קלינטון והתעוררו לבוקר של עידן חדש - עידן טראמפ • בבריטניה ובצרפת מיהרו להסתגל למציאות החדשה ולברך את הנשיא הנבחר למרות חילוקי הדעות • באיחוד האירופי הביעו דאגה לנוכח יחסיו הקרובים של טראמפ עם פוטין, בזמן שברוסיה הריעו לשיקום היחסים בין שתי המעצמות • בעולם הערבי מצפים לפתיחת דף חדש, ובאיראן חוששים להסכם הגרעין • ולכולם כבר ברור: יהיה פה סדר עולמי חדש
    יניב חלילי | כתבנו בלונדון ותמר שבק | כתבתנו בפריז

    אירופה התעוררה אתמול מופתעת לתוצאות הבחירות באמריקה, והתגובות נעו בין שיעור במוסר ובדמוקרטיה, זהירות נייטרלית וחגיגות של הימין הקיצוני שרואה בנצחונו של המועמד הרפובליקני סימן מעודד לבאות.

     

    המפסידים

     

    בבריטניה הרגישו התושבים דז'ה-וו ל-24 ביוני, הבוקר בו נודע כי בריטניה בחרה להיפרד מהאיחוד האירופי אחרי משאל עם. חלק מכלי התקשורת במדינה ניסו להסביר את נצחונו של טראמפ בכך ש"הפחד שוב ניצח" והפנו אצבע אל תוצאות משאל הברקסיט ועל הפחד מפני מהגרים, שהניע רבים בבריטניה להצביע בעד נטישת האיחוד האירופי.

     

    המרוויחים 

     

    קראו עוד: כך הגיבו בפרלמנט הרוסי

     

    בעולם הערבי מברכים אך חוששים

     

    ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, בירכה את טראמפ על בחירתו והדגישה כי היא מצפה לעבודה המשותפת עם טראמפ וכי השניים "ישמרו את מערכת היחסים המיוחדת והטובה" בין בריטניה וארה"ב. אבל בבריטניה, מראשי החץ בסנקציות שמפעיל האיחוד האירופי על רוסיה בעקבות המשבר באוקראינה, חוששים מטראמפ ומהידידות הקרובה שלו עם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין.

     

    גם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל בירכה את טראמפ בקרירות מסויגת, וציינה בפני כתבים כי הקמפיין שלו "היה מלא בעימותים ובאמירות שהיה קשה לשמוע". מרקל ציינה כי ארה"ב וגרמניה חולקות ערכים משותפים זהים, ביניהם זכויות אדם, איסור אפליה וכבוד לנשים, על מנת לאותת לטראמפ כי היא מצפה ממנו שיכבד אותם. "על בסיס הערכים הללו אני מציעה לנשיא הנבחר של ארה"ב שיתוף פעולה", אמרה מרקל.

      

    גם בשאר מדינות אירופה הגיבו אתמול בקרירות מהולה בזהירות על הניצחון של טראמפ. פרנסואה הולנד, נשיא צרפת, שאמר לפני חודשים אחדים כי טראמפ "גורם לו לרצות להקיא", בירך את הנשיא הנבחר על נצחונו אך הזהיר: "אנו עומדים בפתחה של תקופה מלאת חוסר וודאות". הולנד אמר כי מנהיגי אירופה צריכים להתאחד על מנת להגן על האינטרסים של היבשת, וציין כי במהלך הקמפיין שלו טראמפ הביע דעות המנוגדות לערכים שבבסיס מערכת היחסים בין המדינות. "בקונטקסט הזה אירופה צריכה להתאחד, להשמיע את קולה ולקדם מדיניות בכל מקום שבו הערכים והאינטרסים שלה עומדים בסכנה". הנשיא הולנד גם הודה כי "הלקח מהבחירות האמריקניות, המצטרפות לתוצאות של בחירות אחרות בתקופה האחרונה, הוא שעלינו להתבונן בכנות ולהבין את החששות שהכאוס בעולם מעורר בכל האזרחים באשר הם".

     

    תזמון נצחונו של טראמפ לא היה יכול להיות גרוע יותר עבור האיחור האירופי: בזמן שהעולם התבשר על בחירתו של טראמפ, קידמו באיחוד האירופי שורה נוספת של סנקציות נגד רוסיה על רקע העימות עם אוקראינה. באיחוד חוששים מידידותם של טראמפ ופוטין בתקופה כה רגישה, בה היחסים בין האיחוד ורוסיה מצויים בשפל חסר תקדים. מנהיגי האיחוד האירופי בירכו את טראמפ וציינו כי הם מצפים שהוא יעבוד עם האיחוד בשיתוף פעולה, אבל במקביל הם חוששים ממפגש הפסגה הצפוי בין טראמפ ופוטין ומהשקפת העולם המשותפת בין שני המנהיגים בנושאים רבים.

     

    נשיא פולין, אנזיי דודה, מהמפלגה השמרנית "חוק וצדק", בירך את טראמפ בעודו מרמז לחששות מההתקרבות הצפויה בין שני המנהיגים. "אנו שמחים במיוחד מאחר שבמסגרת פסגת נאט"ו השנה בוורשה, ארה"ב החליטה להגביר את נוכחותה הצבאית בפולין, ולחזק בכך את החזית המזרחית של ברית נאט"ו", כתב באנגלית באתר הנשיאות הפולנית. 

     

    אולם היו באירופה גם מי ששמחו על בחירתו של טראמפ. ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן אמר כי אלו "חדשות מצוינות והוכחה לכך שהדמוקרטיה עדיין חיה". אורבן ודאי נשם לרווחה לנוכח הפסדה של הילארי קלינטון, שהיתה מבקרת חמורה של ממשלתו הימנית-קיצונית בהונגריה. גם מפלגות הימין הקיצוני בצרפת ובהולנד בירכו את טראמפ על בחירתו. מארין לה-פן, מנהיגת החזית הלאומית בצרפת, אמרה כי נצחונו של טראמפ הוא "הוכחה לקריסתו של הסדר הפוליטי הישן". חירט וילדרס, מנהיג "המפלגה למען החירות" האנטי-איסלאמית בהולנד, הביע שמחה לנוכח נצחונו של טראמפ, וגם מנהיגי המפלגות הקיצוניות באוסטריה, יוון וגרמניה שלחו ברכות.

     


    פרסום ראשון: 10.11.16 , 00:38
    yed660100