yed300250
הכי מטוקבקות
    היומית
    24 שעות • 15.11.2016
    השאלה היומית: האם האמירה של המפכ"ל רוני אלשיך מקוממת
    קראו את שתי הדעות המנוגדות ובסוף תוכלו להצביע: מי צודק לדעתכם?
    סמדר שיר ובן־דרור ימיני

    מרתיע נשים להתלונן

    סמדר שיר

     

    מה גורם לאנשים לפנות לתוכניות רדיו של פסיכולוגים, רופאים וכו' ולבקש מעומק ליבם עצה המיועדת לשכנתם שנקלעה למשבר נפשי או לחברם שחלה? ברוב המקרים, מי שמספרת על אחותה השוקלת הפלה מדברת, בעצם, על עצמה. היא זקוקה לסיוע, אך בגלל הבושה והפחד מהחשיפה היא מייחסת את ההתלבטות לאישה אחרת ומקווה שהטכנאי יצליח לעוות את קולה.

     

    גם עדות אנונימית נובעת מהפחד והבושה. זה שראה או שמע, יודע שחובה עליו לדווח, הוא יודע שהשתיקה תדון אותו לייסורי מצפון ולרגשות אשמה, אך הוא חושש מפיטורים, מהרעת תנאים ומתווית של מלשן. לכן הוא זקוק לאנונימיות שתהווה עבורו עלה תאנה.

     

    רק מי שמעולם לא חווה על בשרו את ייסוריו של האזרח הקטן שרוצה־אבל־פוחד יכול לשלול לחלוטין את העדויות האנונימיות, וחבל שדווקא המפכ"ל נפל בפח הזה. חבל שדווקא מי שעומד בראש הארגון שאמור להגן על הנפגעים, להבין אותם, ולמצות את הדין עם הפוגעים — מתקשה להבין את טעותו. אמנם בכל קערת תפוחים עלול להימצא פרי רקוב אחד שירקיב את השאר, אבל האם זו סיבה לזרוק לפח את כל תכולת הקערה?

    לומר שכל התפוחים מסריחים? בודדים ונדירים הם המקרים שבהם אישה מתלוננת אחרי עשר שנות שתיקה כדי לחסל חשבונות עם מי שהתעלל בה, ולדעתי, אם וכאשר מתברר שהייתה זו תלונת שווא יש למצות עימה את הדין ללא רחמים, במקביל לתביעה על לשון הרע ועוגמת הנפש שיגיש נשוא התביעה, שהושחר על לא עוול בכפו ואולי אף ירד ממעמדו ומנכסיו.

     

    דבריו של המפכ"ל מסוכנים מפני שהם ירתיעו אנשים מלהתלונן ומלדווח ובכך ירחיבו את מעגל השתיקה שאופף הטרדות מיניות. אני מצפה ממנו להכריז שתלונות אנונימיות ייבדקו באנונימיות, בצנעה ומבלי לקפוץ למסקנות חפוזות.

     

    לשמור על החוק

    בן־דרור ימיני

     

    מוטי ישראלי, פקיד בכיר במשרד האוצר, קיבל טלפון בשעת ערב מאוחרת. בצד השני היה עיתונאי שמכסה את משרד האוצר. הוא ביקש את תגובתו לנוכח תלונה על הטרדה מינית. ישראלי היה המום. הטרדה מינית? אני? למרות ההלם הראשוני, הוא ביקש מהעיתונאי פרטים, כדי לדעת במה מדובר.

     

    למחרת פורסמה הידיעה. פקיד בכיר במשרד האוצר, נכתב שם, חשוד בהטרדה מינית של עובדת הכפופה לו. בידיעה היו עוד קצת פרטים עסיסיים, על אירוע שהיה בשעות הערב, כאשר השניים, כביכול, נותרו לבד במשרד. זה התחיל בשיחה עם שאלות שחדרו לתחום המיני, ונמשך בניסיון ליצור קשר פיזי. עברו שעות אחדות, והשמועות התחילו להתכוונן אל ישראלי. המתלוננת נותרה אנונימית. האווירה במשרד הפכה למביכה. המנכ"ל זימן אותו, ואמר לו שהגיע הזמן לקבל החלטות. זה היה רמז לכך שהוא צריך להפסיק לעבוד. הוא יצא לחופשה ללא תשלום.

     

    עברו עוד ימים אחדים ושמו פורסם בעיתון אחר. ישראלי המשיך לטעון שלא היה ולא נברא. הוא גם ניסה לטעון שאין לו שום אפשרות להגן על עצמו, משום שאיך הוא בכלל יכול להתגונן, כאשר אין לו מושג במה ובמי מדובר. זה לא תסריט דמיוני. זה כבר קרה, למכשיר לחיסול חשבונות. הטרדות מיניות הן מכה שצריך להיאבק בה, אבל לא על ידי רמיסת החוק.

     

    הפילוסוף הדגול קרל פופר כבר אמר, גם אם בהקשר אחר, שמה שלא ניתן להפרכה, לא ניתן גם להוכחה. תלונה אנונימית היא תלונה שבה נתקעת סכין בידו, בבטנו, בגבו של החשוד, כאשר עיניו קשורות. דרך ארוכה עברו סדרי שלטון ומשפט, עד שהגיעו לכך שבחברה מתוקנת, יש עקרונות חוקתיים שכוללים הליך ראוי וחזקת חפות. משפטי שדה ולינצ'ים ראויים אולי לאפגניסטן ולאיראן. תלונות אנונימיות עלולות להפוך למכשיר מסוכן לחיסול חשבונות. אפילו מחבלים נשפטים בהתאם לעקרונות חוקתיים. אין שום סיבה שחשודים בהטרדות מיניות יהפכו להפקר.

     

     

     
     

     

    תוצאות הסקר האחרון:

    האם אתם תומכים בחוק ההסדרה לתושבי עמונה?

    כן - 21% מסכימים עם שלמה פיוטרקובסקי

    לא - 79% מסכימים עם מרב בטיטו

     

     


    פרסום ראשון: 15.11.16 , 19:44
    yed660100