כך סיבך עד המדינה את פאינה קירשנבאום

גרשון מסיקה, יו"ר מועצת שומרון לשעבר, פירט בחקירתו איך ביקש מסגנית השר לשעבר 3.5 מיליון שקל למחיקת חובות, וזו דרשה לטענתו בתמורה 1.5 מיליון לצורכי ישראל ביתנו • טרם הוגשו כתבי אישום • קירשנבאום: "יש נגדי רצח אופי" • פרקליטיה: "נלמד את החומר ונעלה טענותינו בשימוע"

"הנושא הזה רגיש. עמלה בגין מחיקת חובות היא בתחום האפור שמריח לא טוב, ולכן בדרך כלל סוגרים את זה בפורומים קטנים שיש אמון ביניהם". כך אמר לחוקרים גרשון מסיקה, עד המדינה בפרשת השחיתות המכונה 242, בה נחשדים בכירים לשעבר במפלגת ישראל ביתנו. ב־6 במארס 2015 חתם מסיקה, מראשי המתנחלים ומי שהיה יו"ר מועצת שומרון ויו"ר החברה לפיתוח שומרון, הסכם עד מדינה בפרשת הכספים הקואליציוניים. באמצעות חקירתו, הנחשפת עתה, תנסה הפרקליטות להביא להרשעתה של ח"כ לשעבר פאינה קירשנבאום, שהייתה אחראית על חלוקת הכספים הקואליציוניים במפלגה. טרם הוגשו כתבי אישום, והחשודים זומנו לשימוע.

  

מסיקה. "זה נושא רגיש בתחום האפור שמריח לא טוב"
מסיקה. "זה נושא רגיש בתחום האפור שמריח לא טוב"

תחילה שמר מסיקה על זכות השתיקה, ותקף את התנהלות המשטרה. בינואר 2015 אמר בחקירתו: "אני מזועזע מהתנהגות המשטרה. כשאמרו לרב לבנון שאני מבקש לשוחח איתו ועליו לשכנע אותי שאבקש מיוזמתי להיות עד מדינה... בהמשך לרמיסת זכויותיי והמשך מניעת תפילות בשבת.. החלטתי לשתוק. אשמח לענות בכתב לשאלותיכם, שיופנו אליי דרך עו"ד ובקשתכם המפורשת להיות עד מדינה. אמרתי שאתייעץ עם הרב על המשך דרכי האישית, הפוליטית והציבורית". החוקר משיב שלא ניתן להוציא שאלות לעורכי דין ולקבל תשובות בכתב. למחרת מטיח מסיקה בחוקר, סנ"צ מומי משולם: "אמש נדהמתי לראות בערוץ 2 את הסיפור של הגעת הרב לבנון לחקירה. להערכתי, הנושא הודלף מהמשטרה. הרב לבנון אמר לי שהוא שלח מראה מקומות לפסיקה, שאם הייתי מבקש להיות עד מדינה הדבר היה משמש כנגדי". משולם מגנה את הרמיזות להדלפות מהמשטרה ועונה לו: "משטרת ישראל לא מתנהלת מול התקשורת".

 

ב־6 במארס הדברים משתנים. משולם חוקר את מסיקה, אשר חתם על הסכם עד מדינה, מתחיל לענות לשאלות החוקרים ומספר את גרסתו. לדבריו, "ב־2010 נפגשתי עם פאינה בחדרה בכנסת וביקשתי ממנה לסייע במחיקת המשכנתאות. הסברתי לה שקיימת חברה לפיתוח השומרון, שהיא לקחה משכנתאות מהאוצר, ושיש צורך להחזיר אותן עקב אי־בניית הבתים (בגלל האינתיפאדה, ל"ד), ואני מבקש שתקצה סכום מהכספים הקואליציוניים שלה לטובת מחיקת החובות. אני לא זוכר אם אני אמרתי לה סכום, או שהיא אמרה לי שהיא יכולה לעזור ב־3.5 מיליון שקל. קירשנבאום אמרה לי, בתגובה, שעליה לקבל אישור מהמוסדות שלה בעניין. נוצרה הבנה שמהסכום הזה היא תקבל מיליון וחצי שקל לטובת צורכי המפלגה, הסעות ודברים שהחברה (לפיתוח השומרון, ל"ד) יכולה לתת. מיליון וחצי היא הייתה צריכה לקבל שירותים, תמורת מחיקה של 3.5 מיליון שקל. לשאלתך, לא נעשה הסכם. עם ישראל ביתנו זה הסכם של מילה. אחרי כמה ימים פאינה נתנה אור ירוק. היא אמרה לי, 'ה־3.5 זה בסדר'. ואז החברה לפיתוח השומרון התחילה לתת את התמורה לישראל ביתנו, בתמורה למחיקה".

 

חוקרים: "למה החברה הייתה צריכה לשלם עמלה על קיזוז חוב של 3.5 מיליון של ישראל ביתנו?"

 

 

 

מסיקה: "הכספים הקואליציוניים שניתנים לישראל ביתנו נתונים להוצאה לפי ראות עיניהם, והם לא היו נותנים לי את הדיל ללא תמורה".

 

חוקרים: "למה היה ברור שצריך לשלם עמלה לישראל ביתנו עבור מחיקת החובות?"

 

מסיקה: "למפלגה יש מאות מטרות, והם מחליטים לאן להפנות את הכספים הקואליציוניים שלהם. זה היה טבעי שאם אני רוצה שהם יופנו למחיקת חובות של החברה לפיתוח השומרון, הייתה אמורה להינתן תמורה. מחיקת חובות זה לא משהו אטרקטיבי, בניגוד לדוגמה אם הייתי מבקש תקציב לבניית בית כנסת באיתמר, אחרי רצח משפחת פוגל, שהמפלגה תרצה לעזור וכך תוכל להיות שותפה לפרויקט. מחיקת חובות זה לא נחשב לזכות המפלגה למשהו ממשי".

 

חוקרים: "איך הוחלט שהמיליון וחצי הללו ישולמו כמתן שירותים לישראל ביתנו?"

 

 

 

מסיקה: "הסברתי לפאינה שמתן הכסף יכול להיות רק בשירותים שהחברה מתעסקת איתם. לשאלתך אם עלתה האופציה של תשלום עמלה במזומן, אני עונה שלא. בחיים לא הייתי מסכים לתשלום שוחד במזומן, כי זה נוגד את כל הערכים שלי. במתן שירותים ראיתי צדק שהמפלגה עוזרת לחברה, ובתמורה החברה מחזירה לה בשירותים".

 

"מעשה בלתי נסלח"

 

חוקרים: "ספר לנו על ההיכרות שלך עם פאינה קירשנבאום".

 

מסיקה: "בעת הבחירות למועצה (אזורית שומרון, ל"ד) ב־2007 יצרתי קשר עם חנן ניב, סגן ראש המועצה של קודמי, ועשינו הסכם שהוא יהיה סגני אם אבחר. במסגרתו הוא היה צריך להביא את ישראל ביתנו לתמוך בריצה שלי, והפגיש אותי עם פאינה קירשנבאום. ישבנו וביקשתי ממנה לרתום את כל המנגנון של ישראל ביתנו לטובת היבחרי.

 

"לאחר בחירתי כראש המועצה, ההסכם (עם חנן ניב, ל"ד) לא יכול היה להתקיים, כי חנן לא נבחר. קודמי עשה תרגיל וחיבר את היישובים טל מנשה וחיננית כאזור בחירה אחד, בניגוד לעבר שהיו שניים. פה היה פיצוץ: חנן הגיש בג"ץ נגד משרד הפנים שאיחד את אזורי הבחירה, ושכר את עו"ד מיכאל ספרד, שמייצג את כל ארגוני השמאל, אז קראתי לחנן ואמרתי לו שיחסינו הסתיימו כי הוא נעזר באויב ההתיישבות. זה עלה גם במליאה במועצה, והייתה הצבעה פה אחד לגנות אותו בגין המעשה הבלתי נסלח. עם בחירתי לתפקיד ראש המועצה נבחרתי אוטומטית, לפי תקנון החברה לפיתוח השומרון (חל"פ), כיו"ר החברה. ב־5 בדצמבר 2011 נמחק חוב של החברה על ידי האוצר של כ־10 מיליון שקל. מתוך סכום זה פאינה ביקשה למחוק 3.5 מיליון שקל".

 

לדבריו, כמה חודשים אחרי פגישתו עם קירשנבאום, "פנו אליי ממפלגת ישראל ביתנו, ואמרו לי שצריך הסעות לכנס הגמלאים של המפלגה".

 

חוקרים: "בפגישה סוכם שעבור ההסעות הללו שחל"פ יבצעו, לא ישולם כסף?"

 

מסיקה: "זה ברור. לא היה צריך להגיד, כי זה חלק מהמיליון וחצי שחל"פ צריכים לתת לישראל ביתנו".

 

בהמשך הוא מספר שדרך פאינה הופנו אליו כמה אנשים, כמו גברת שעסקה בכנסים, גבר שעסק בפרסום ואתרי אינטרנט במגזר הרוסי, שחתמו עם חל"פ הסכם למתן שירותים וקיבלו ממנה תשלום.

 

חוקרים: "אמרת שבעצם חל"פ סיפקה שירותים לישראל ביתנו בצורת הסעות, העסקה של הגברת עם הכנסים ועוד, כהחזר למיליון וחצי שהיא צריכה לשלם לישראל ביתנו. איך השירותים לאנשים האלו מוחזרים כספית לישראל ביתנו? כלומר, חל"פ שילמה, במסגרת התקשרויות עסקיות, מאות אלפי שקלים, לגורמים ששלחה ישראל ביתנו. איך עוברים הכספים האלו מהגורמים לישראל ביתנו?"

 

מסיקה: "אני הבנתי שאותם אנשים סיפקו או מספקים שירותים לישראל ביתנו, והתשלום שאנו נתנו להם הוא בגין אותם שירותים שהם נתנו או ייתנו או נותנים לה. זו לוגיקה אישית שלי. אף אחד לא אמר לי. צריך להבין שלא היו פה הרבה דיבורים. עם ישראל ביתנו זה מעשים, לא דיבורים".

 

חוקרים: "אבל זו לא הייתה יוזמה שלכם לקבל אנשי מקצוע בתחום. פאינה שלחה אותם אליך, ואז חשבתם איזו עבודה ניתן לספק להם. היה ברור לכם שעליכם לספק להם עבודה, תמורת עמלת המחיקה שעליכם לשלם לישראל ביתנו. תגובתך?"

 

מסיקה: "ברור שכולם היו קשורים למחיקה של המיליון וחצי. כל פעם שהיה עיכוב בתשלום לאנשים שהיא שלחה, היו בוכים לה, והיא הייתה דואגת ליידע אותי ואומרת לי 'מה קורה עם ההתקדמות או תשלום לאחד האנשים ששלחתי אליך'".

 

חוקרים: "טענת שבשיחה עם פאינה על עמלת התיווך הייתם רק שניכם".

 

מסיקה: "הנושא הזה רגיש. עמלה בגין מחיקת חובות היא בתחום האפור, שמריח לא טוב, ולכן סוגרים את זה בפורומים קטנים שיש אמון ביניהם".

 

באחת מחקירותיו אומר החוקר: "בחקירתך אמרת שכל פעם שהיה עיכוב, או שהיא לא הייתה שבעת רצון, היא אמרה את זה. הרחב בעניין".

 

מסיקה: "במערכת הקשרים שהייתה ביני ובין פאינה, ובמפגשים שהיו לנו בכנסת, אם אחד האנשים שהיא שלחה לא היה מרוצה, פאינה אמרה לי. היא הייתה מעורבת במה שקורה מבחינת זרימת התהליכים, דאגה שיקרו כמו שהיא רצתה, בקשר לתשלומים לאנשים שלה. אם היה איחור היא הייתה מדברת איתי".

 

עוה"ד גיורא אדרת ואורן אדרת, באי־כוחה של קירשנבאום, מסרו: "חומר החקירה רב ההיקף נמסר לנו רק בסוף השבוע. אחרי שנלמד אותו נקיים שימוע בפני פרקליטות המדינה, ושם נעלה את טענותינו". קירשנבאום עצמה אמרה לחוקריה: "מאז חקירתי יש נגדי מלחמת התשה ורצח אופי תוך פגיעה גסה בי, במשפחתי ובכל מי שסובב אותי. שמי ותמונתי לא יורדים מהכותרות. הוקעתי אישית וציבורית. תחושתי היא שמטרת החקירה איננה עוד גילוי האמת, שכן המשטרה כבר ירתה את החץ ועתה רק מסמנת סביבו את המטרה. לחקירתי אין כל משמעות, שהרי כבר נשפטתי, הורשעתי והוקעתי בידי רשויות החקירה והציבור. בלית ברירה החלטתי לבחור בזכות השתיקה".

 

lital-do@yedioth.co.il

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים