yed300250
הכי מטוקבקות
    תומריקו
    חדשות • 29.11.2016
    פשרת מנדלבליט
    בעוד שעון החול לפינוי עמונה אוזל, היועמ"ש אישר פשרה שעשויה למנוע פיצוץ • על הפרק: פינוי המאחז, העתקה זמנית של המפונים, והסדרת התיישבות חלופית — בתנאי לחיסול חוק ההסדרה לפני שיעלה שוב להצבעה מחר בכנסת • לראש הממשלה ההצעה באה בזמן, אחרי שהזהיר את השרים: "אם החוק יעבור, אנחנו עלולים להגיע להאג" • מטה מאבק עמונה: "המתווה מגוחך ומשפיל, ואינו מתחשב במשפחות שבנו כאן את חייהם"
    טובה צימוקי ואיתמר אייכנר

    שש שעות דנו חברי הקבינט במשבר עמונה. הם הציעו פתרונות חלופיים — אבל לא הצליחו להגיע להסכמה. מחר מתוכנן לעלות להצבעה בכנסת חוק ההסדרה, שאושר בקריאה טרומית, אך במתכונתו הנוכחית השרים יודעים: הוא אינו עובר את מבחן בג"ץ ולכן עליהם למצוא אלטרנטיבה, ובמהרה. אמש העביר היועץ המשפטי לממשלה הצעת פשרה לראש הממשלה שעשויה לחלץ אותם מהמצוקה — ולפתור את הפלונטר לפני חציית נקודת האל חזור.

     

    המתווה המתגבש

    1. פינוי כמתוכנן

    הנחת היסוד היא שעמונה תפונה בכל מקרה לפי הוראת בג"ץ עד סוף חודש דצמבר — וכי חוק ההסדרה המעורר מחלוקת למעשה "ייקבר"

     

    2. העתקה זמנית

    המפונים יועברו מבתיהם במאחז הנוכחי, היושב על קרקע פלסטינית פרטית, למגורים זמניים על אדמות נפקדים סמוכות המכונות "עמונה צפון"

     

    3. הסדרת מגורי קבע

    גורמי תכנון ובנייה מנהליים ומשפטנים יפעלו כדי לאתר קרקעות סמוכות ליישוב המפונה ולהסדיר שם מגורי קבע חלופיים

     

    4. החלת "המודל הקפריסאי"

    במקביל לתהליכי הפינוי, יפעל היועמ"ש להחיל את "המודל הקפריסאי" ולהקים בית דין ליישוב סכסוכי קרקעות ביו"ש על מנת למנוע משבר דומה 

     

    מחר יופיע אביחי מנדלבליט בפני הקבינט ויציג את המתווה המשפטי שאישר המורכב משלל הצעות שהועלו על ידי הדרג המדיני בימים האחרונים במטרה להביא להסדרת פינוי עמונה באופן שנופל בתוך גבולות החוק — ושעובר את מבחן בג"ץ. הנחת היסוד היא שהמאחז יפונה עד סוף דצמבר כפי שנקבע, אך מנדלבליט מאשר להעתיק מיד את המפונים מעמונה, המצויה כיום על קרקע פלסטינית פרטית, לאדמות נפקדים סמוכות המכונות "עמונה צפון". "מדובר בפתרון זמני לתקופה של כ־8 חודשים על רכוש המוגדר נכסי נפקדים" כתב היועמ"ש בחוות הדעת שהעביר. במהלך חודשים אלו יפעלו גורמי תכנון ומשפטנים להסדרה חוקית של יישוב קבע בגבעה סמוכה.

     

    הצעת הפשרה שאישר מנדלבליט תלויה בהתניה ברורה: חיסול חוק ההסדרה רגע לפי שיעלה להצבעה ראשונה מחר. "אם חוק הסדרה יעבור בכנסת, הרי שתפקע עילה זו ומשרד הביטחון יידרש לפנות באופן מיידי את החלקות". או במילים אחרות: אם החוק יעבור, מנדלבליט אמור לחזור בו ולא לאשר אפילו את העתקת המפונים והסדרת ההתיישבות. במקביל, הציע היועמ"ש לבחון את החלת "המודל הקפריסאי" שיתן מענה לסכסוכי בעלות על קרקעות בשטחים במסגרת הקמת בית דין ייעודי.

     

    ראש הממשלה נמצא כעת במירוץ נגד הזמן: בתום דיון סוער שהתקיים אתמול בכנסת הבהיר יו"ר ועדת החוקה ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) כי הוועדה מסיימת מחר את הדיונים בחוק ההסדרה וכי אינה מחויבת לקבל את חוות דעתו של היועמ"ש. לדבריו: הכנסת היא הריבון וזכותה שלא לקבל את העצות המשפטיות שלו ושל יועצי הכנסת.

     

     

    ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני) קראה לפעול לפי מגבלות החוק. "ביקשתי להביא את היועצים המשפטיים של משרדי החוץ והמשפטים שיבהירו לחברי הוועדה את משמעות ההחלטה ביחס לבית הדין הפלילי בהאג", אמרה. "אחרי סוף השבוע האחרון כדאי לחשוב שוב האם חקיקת חוקי ההדחה, המואזין וההסדרה תורמת לנפיצות".

     

    בעקבות הגשת חוות הדעת המשפטית, גורל עמונה עובר כעת לזירה הפוליטית. במהלך ישיבת הקבינט הגורלית שלשום, הזהיר נתניהו כי העברת חוק ההסדרה עלולה להביא להגשת תביעות נגד בכירים ישראלים בבית הדין הבינלאומי: "אם החוק יעבור, אנחנו עלולים להגיע להאג".

     

    בישיבה הועלה חשש שהעברת החוק דווקא בשעה שהתובעת בבית הדין הבינלאומי נמצאת בעיצומה של בדיקה מקדמית אם לפתוח בחקירה נגד ישראל על פשעי מלחמה בשטחים עלולה לדחוף אותה לפתוח בחקירה. נתניהו גם טען כי העברת החוק עלולה לדחוף את אובמה לפעול נגד ישראל במועצת הביטחון בחודשים שנותרו לו בתפקיד. בשל התחייבותו של שר החינוך בנט להמשיך לקדם את החוק, עקץ אותו שר הביטחון ליברמן: "אתה כל כך רוצה לראות אותנו בהאג".

     

    נכון לעכשיו הצרות העיקריות של נתניהו הן מבית: בבית היהודי לא מוכנים לוותר על החוק, למרות מתווה הפשרה, ומזהירים: "לא מרפים מהחוק עד שלא רואים השלמה של הפתרונות לעמונה ולהתיישבות כולה". לטענת גורמים במפלגה, "מה שקרה אתמול זה בזכות החרב של ההסדרה". הערב צפוי להתקיים דיון נוסף בקבינט.

     

    בינוי נגד פינוי

    מטה המאבק עמונה
    מטה המאבק עמונה

    תושבי עמונה כבר מכינים את השטח למאבק הקרב ובא: בעוד שהממשלה והכנסת ממשיכות לחפש אחר פתרון שימנע את פינוי המאחז המיועד להתבצע בחודש הבא, התושבים מתכוננים לקליטת מאות פעילי המחאה שצפויים להגיע לשם כדי להיאבק בכוחות הפינוי. בימים אלה בונים המתנחלים מעין "עיר מאולתרת" של מבני עץ וחממות, כמו גם תשתיות זמניות שכוללות שירותי שדה, כדי לספק את צורכיהם של המפגינים. מי שעומדים מאחורי יוזמת הבנייה הם אנשי מטה המאבק: מבחינתם אין פתרון אחר מלבד הסדרת היישוב בחוק. לאחרונה הגיעו למאחז עשרות צעירים ואנשי מקצוע שכבר עמלים על עבודות הבנייה. במטה המאבק הזהירו כי "פינוי עמונה יהיה מגה־אירוע" ומסרו כי "כל האיפוק שהציבור גילה בגוש קטיף ייעלם כלא היה. אומנם אנחנו לא אנשים אלימים — אבל נתנגד התנגדות פסיבית חריפה כדי להפוך מחיקת יישוב לאירוע טראומטי בהיסטוריה של המדינה".

     

     

    מטה המאבק עמונה
    מטה המאבק עמונה

     

     

    מטה המאבק עמונה
    מטה המאבק עמונה

     


    פרסום ראשון: 29.11.16 , 00:48
    yed660100