yed300250
הכי מטוקבקות
    EPA
    חדשות • 05.12.2016
    האיטלקים הצביעו "לא"
    המדגמים קבעו: רוב גדול למתנגדי הרפורמה של ראש הממשלה רנצי, שהתפטר • חשש באירופה: הכלכלה האיטלקית תקרוס, הפופוליסטים ינסו להוציא את המדינה מהאיחוד
    דניאל בטיני

    היום הדרמטי שעבר אתמול על איטליה מבשר על עתיד מעורפל לאירופה כולה: לפי המדגמים שפורסמו אמש בחצות, עם סגירת הקלפיות, הרוב הגדול של האיטלקים (55%) הצביעו "לא" במשאל העם ודחו את הרפורמה הנרחבת בחוקה שאותה ביקש ראש הממשלה, מתאו רנצי, להעביר באישור העם. "אני הפסדתי, לא אתם", אמר רנצי בנאום בו הודיע על התפטרותו.  

     

    המשאל, שנסוב על עניין פנים־איטלקי מהותי אבל טכני בעיקרו, הפך להצבעת אי־אמון גורלית עבור רנצי, ומעבר לכך — להחלטה שתוצאותיה עלולות להיות הרות אסון עבור איטליה והאיחוד האירופי כולו. הרפורמה שרנצי ביקש להעביר נועדה לייעל את המערכת הפוליטית המסועפת באיטליה, להקל על ההליכים הביורוקרטיים המסורבלים שמהם סובלת המדינה זה עשרות שנים, לאפשר משילות נרחבת יותר בעזרת הליך חקיקה פשוט יותר ולהעניק סמכויות נרחבות לממשל המרכזי ברומא על חשבון הממשל המקומי.

     

    ראש הממשלה רנצי זכה לתמיכה נרחבת מצד המערכת הפיננסית האירופית ולמעשה מצד כל הנהגת האיחוד האירופי. זאת בעיקר בגלל מצבה הכלכלי הרעוע של איטליה, הכלכלה השלישית בגודלה באיחוד האירופי, שנמצאת כבר שנים במיתון ומתמודדת עם אבטלה גואה. באירופה חוששים מקריסת המערכת הבנקאית האיטלקית ומכך שהמדינה תיכנס, כמו יוון לפניה, לחדלות פירעון ותזדקק לחילוץ. רנצי, מצידו, מעוניין לבצע שורה של רפורמות כלכליות מרחיקות לכת כדי להתניע את הכלכלה האיטלקית ולעמוד בדרישות ובציפיות של אירופה וארה"ב.

     

    מתנגדיו של רנצי, משני עברי המתרס הפוליטי, האשימו כי משאל העם נועד למעשה להעניק לרנצי כוח פוליטי וסמכויות נרחבות מדי. בעורפו של ראש הממשלה האיטלקי נושפים מנהיגים פופוליסטים מובהקים, כמו מנהיג מפלגת "תנועת חמשת הכוכבים" האנטי־ממסדית הקיצונית, בפה גרילו, שפועל באופן אגרסיבי נגד רנצי ונגד האיחוד האירופי ולמעשה נגד כל מה שמסמל את הממסד. גרילו, שהתבטא בעבר באופן אנטישמי ואנטי־ישראלי, מעוניין להוציא את איטליה מחוץ לגוש היורו. גם מהצד השני של המתרס, זה של הימין הקיצוני, מאיימים על רנצי: מנהיג מפלגת "הליגה הצפונית" הבדלנית והגזענית, מתאו סלביני, הצהיר כי יהיה מוכן לחבור לגרילו לקואליציה שתנצח בבחירות הבאות. סלביני גם הבטיח להעמיד למשאל עם נוסף את המשך חברותה של איטליה באיחוד האירופי. ההערכה היא כי איטליה תיכנס לתקופה של אי־יציבות פוליטית וכלכלית שתגרום לטלטלה בשווקים, ואולי אף ל"ברקזיט" איטלקי שעלול לאיים על המשך קיום האיחוד האירופי כולו.

     


    פרסום ראשון: 05.12.16 , 00:25
    yed660100