yed300250
הכי מטוקבקות
    ללא קרדיט
    חדשות • 05.12.2016
    בין ביס לבי"ס
    הם אוכלים יותר מדי ג'אנק פוד ומעדיפים את הארוחות העיקריות שלהם מול הטלוויזיה • כ־70% מהם נמצאים במשקל תקין, אבל כמעט חצי מהבנות ורבע מהבנים לא מרוצים ממשקלם • משרד הבריאות בדק את הרגלי התזונה והבריאות של בני הנוער בישראל וחזר עם בטן מלאה
    שרית רוזנבלום | כתבתנו לענייני בריאות

    למרות המודעות ההולכת וגוברת לתזונה נכונה והחינוך האינטנסיבי להרגלי אכילה בריאים, בני הנוער בישראל עדיין אוכלים הרבה ג'אנק פוד, ורצוי מול הטלוויזיה — כך עולה מסקר בריאות ותזונה לאומי של משרד הבריאות, שנערך בקרב תלמידי כיתות ז' עד י"ב.

     

    סקר בריאות ותזונה לתלמידי כיתות ז' עד י"ב בוצע לראשונה בישראל ב־2003. הסקר הנוכחי, השני במספר, נערך בשנים 2016-2015 ונועד לספק מידע עדכני על מצב התזונה והבריאות בקרב בני הנוער בישראל. השתתפו בו תלמידים הלומדים בבתי־ספר ממלכתיים או ממלכתיים־דתיים וכן תלמידים מהמגזר הערבי, הבדואי והדרוזי (לא נכללו תלמידים של המגזר החרדי, בתי־ספר פרטיים ופנימיות). בסך הכל השתתפו בסקר 5,237 תלמידים.

     

    מהסקר עולה בין השאר כי 35% מהבנים ו־31% מהבנות בחטיבת הביניים ו־%42 מהבנים ו־38% מהבנות בחטיבה העליונה אוכלים ג'אנק פוד יותר מפעמיים בשבוע. 56% מתלמידי חטיבות הביניים ו־72% מתלמידי החטיבות העליונות ציינו כי בבית־הספר שלהם יש קפטריה, מזנון או קיוסק.

     

    למרות ההמלצות לאכול סביב שולחן האוכל, מתברר כי חלק ניכר מבני הנוער אוכלים את הארוחה העיקרית שלהם מול הטלוויזיה: בקרב יהודים, יותר מרבע (כ־27% בקרב שני המינים) אוכלים כך פעמיים או שלוש בשבוע, וכרבע נוסף אוכלים מול הטלוויזיה 5-4 פעמים בשבוע. בקרב ערבים, 30.6% מהתלמידים ו־30.2% מהתלמידות בחטיבות הביניים אוכלים מול הטלוויזיה פעמיים או שלוש בשבוע.

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

     

    נתון מעניין נוסף נוגע לשיעור בני נוער המגדירים עצמם צמחונים, כלומר נמנעים מאכילת בשר ועוף: 4% מהבנים ו־11.26% מהבנות בחטיבת הביניים. בקרב תלמידי החטיבה העליונה שיעורי הצמחונים יורדים מעט: רק 2.3% מהבנים מגדירים עצמם צמחונים, ו־10.8% מהבנות.

     

    כ־68% מתלמידי חטיבות הביניים והחטיבות העליונות נמצאים במשקל תקין. כ־17% סובלים מעודף משקל, וכ־10% שמנים. רבע מהבנים וכמעט חצי מהבנות בחטיבת הביניים אינם מרוצים ממשקלם, ובחטיבה העליונה — 25.7% מהבנים ו־44.3% מהבנות. 20% מהבנות היהודיות ו־8% מהבנים שומרים על דיאטה שנועדה להפחית במשקל.

     

    הסקר לא בדק רק את הרגלי התזונה של בני הנוער, אלא גם את הרגלי העישון והשתייה שלהם: בקרב היהודים, 12.5% מהבנים ו־8.1% מהבנות מעשנים סיגריות או נרגילה. בקרב בני הנוער הערבים שיעורי העישון נמוכים יותר: 13.4% מהבנים בחטיבה העליונה ו־2.9% מהבנים בחטיבת הביניים מעשנים נרגילה, ו־10.6% בחטיבה העליונה ו־1.2% בחטיבת הביניים מעשנים סיגריות. גם אלכוהול בני הנוער היהודים שותים יותר: 65% מהבנים ו־47.4% מהבנות בחטיבה העליונה שתו אלכוהול בשנה האחרונה, לעומת 27.2% מהבנים ו־24.4% מהבנות בקרב בני הנוער הערבים.

     

    שר הבריאות, יעקב ליצמן, אמר בתגובה לנתונים: "שמירה על תזונה נכונה בקרב הילדים מהווה משימה לאומית חשובה. אלה שנים שבהן נקבעים הרגלי הבריאות של הדור הבא, וזו אחריות גדולה עלינו כהורים וכחברה. אני מאמין שבחינוך ובמניעה נוכל להפחית את התחלואה במדינה, וזה מתחיל בדור הילדים. אקדם בכל כוחי את מסקנות הוועדה לאסדרה של המזון".

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

     

    מנכ"ל המשרד, משה בר סימן טוב, הוסיף: "הנתונים מדברים בעד עצמם. מכת הסוכר, המלח והשומן הרווי במזונם של הילדים שלנו מפחיתה את רמת הבריאות שלהם וגורמת למחלות שונות. אורח חיים בריא ותזונה נכונה חייבים להיות נושא מרכזי בשיח הישראלי".

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

    yed660100