yed300250
הכי מטוקבקות
    Getty Images
    חדשות • 06.12.2016
    צדק מאוחר
    קצת מעט מדי ובהחלט מאוחר מדי: לראשונה בתולדותיה תאפשר עיריית ורשה השבה מוגבלת בזמן של רכוש שנגזל בתקופת הכיבוש הנאצי • כיצד מתחילים את התהליך? רוצים לברר אם אתם זכאים? שאלות ותשובות לבעלי הרכוש המקוריים
    איתמר אייכנר

    לפני מלחמת העולם השנייה, 30 אחוז מתושבי ורשה היו יהודים. לאחר שנת 1945, ניצולי שואה רבים שחזרו לפולין הגישו תביעות רכוש תחת צו קומוניסטי שהלאים את כל רכוש ורשה ‑ במטרה להשיב לעצמם את הנכסים שנגזלו מהם. אולם אז, רוב התביעות נדחו או לא נפתרו. כיום, 70 שנה מאוחר יותר, ניצולים רבים ובני משפחותיהם כלל לא יודעים שהם יכולים להמשיך בתביעותיהם. לאחרונה פירסמה עיריית ורשה רשימה של 2,613 כתובות שלגביהן קיימות תביעות רכוש פתוחות, אך בלי שמות הבעלים ‑ שכעת יכולים להשיב את הרכוש שנלקח מהם.

     

    איך אדע אם החוק החדש תקף כלפיי?

     

    החוק עוסק רק במי שהוא או קרוביו הגישו אחרי המלחמה תביעת רכוש בוורשה. החוק החדש אינו מאפשר הגשת תביעות חדשות ואינו מתייחס לאנשים שלא הגישו תביעות להשבת רכושם מיד לאחר מלחמת העולם השנייה, או אנשים עם רכוש מחוץ לוורשה. אולם לא ידוע בנוגע לכמה נכסים בוורשה עוד קיימות תביעות רכוש פתוחות מאז תום המלחמה.

     

    כמה זמן נותר על מנת להפעיל את התביעה על הנכסים?

     

    בספטמבר 2016 נכנס לתוקפו חוק חדש בפולין, לפיו לניצולי שואה ויורשיהם יש שישה חודשים להתייצב ולהפעיל את תביעתם מחדש, מרגע שעיריית ורשה תפרסם הודעה על הנכס שלהם בתקשורת המקומית. בהמשך, יינתנו שלושה חודשים נוספים כדי להוכיח את זכויותיהם בנכס (בסך הכל תשעה חודשים), אחרת יועבר הרכוש באופן סופי לאוצר המדינה או לעיריית וורשה. אולם יש לשים לב: עיריית ורשה יכולה בכל עת וללא התראה להתחיל בפרסום כתובות הנכסים מהרשימה ‑ מה שיחל את תקתוקו של שעון העצר.

     

    באילו אזורים בפולין עוסק החוק החדש?

     

    החוק החדש תקף רק בעיר וורשה ‑ ולא ביתר הערים בפולין.

     

    איך ניתן למצוא את הנכס המבוקש?

     

    בתגובה לחוק הפולני המגביל את היכולת של ניצולי שואה ובני משפחותיהם להשיב את רכושם בעיר וורשה, השיק ארגון איל"ר, הארגון העולמי להשבת רכוש, מאגר נתונים חדש של נכסים בוורשה במטרה לעזור לניצולים ויורשיהם לזהות את רכושם. זאת על מנת שיוכלו להפעיל מחדש את תביעותיהם, לפני שממשלת פולין תשתלט באופן סופי על הנכסים.

     

    כיצד פועל המאגר?

     

    המאגר של איל"ר יוצר לראשונה התאמה בין רישומים היסטוריים שונים של העיר כדי לאפשר למשתמשים לחפש את שמותיהם של בני משפחה או כתובות בניין. מאגר הנתונים יסייע להם לקבוע אם קיימת תביעה פתוחה עבור הנכס ‑ קביעה חשובה ביותר שכן רק תביעות קיימות יוכלו להמשיך את התהליך. "השתמשנו בטכנולוגיה מודרנית כדי לתקן עוולות היסטוריות", אמר יו"ר ועדת התפעול באיל"ר, גדעון טיילור. "עלינו להבטיח כי ייעשה צדק עם ניצולים אלה ויורשיהם וכי הם יקבלו את רכושם חזרה או פיצוי כספי על בתים או עסקים שהיו בבעלותם או בבעלות הוריהם, שנלקחו מהם שלא כדין".

     

    איך מגיעים אל המאגר?

     

    נכנסים לאינטרנט ומקישים: warsawproperty.org. טיילור מציין כי חוק ורשה מעיד על בעיה גדולה בהרבה הנוגעת לניצולי שואה מפולין. "פולין היא המדינה היחידה באיחוד האירופי שנכשלה בהעברת חוק לאומי המתייחס לרכוש פרטי שנלקח שלא כדין בתקופת השואה או הולאם לאחר מכן", אמר טיילור. "אנו קוראים לממשלת פולין לעשות את הדבר הצודק עכשיו, להשיב או לפצות ניצולים ויורשיהם, כמו גם, בעלי נכסים יהודים ולא יהודים אחרים".

     


    פרסום ראשון: 06.12.16 , 23:22
    yed660100