yed300250
הכי מטוקבקות
    ׳™׳“׳™׳¢׳•׳× ׳׳—׳¨׳•׳ ׳•׳×
    ממון • 07.12.2016
    ההמלצה המסתמנת: ישראל תוכל לייצא קנאביס רפואי
    אחת ההצעות שנבחנות בוועדת המנכ"לים: חלק מהכספים יופקדו בקרן של משרד הבריאות • יצוא קנאביס יכול להניב הכנסות של כמיליארד שקל בשנה
    גד ליאור

    מסתמן: ועדת מנכ"לים ממשלתית תמליץ בתוך כמה שבועות שמדינת ישראל תהפוך ליצואנית קנאביס רפואי. כך נודע ל"ידיעות אחרונות". יצוא קנאביס צפוי להביא להכנסות של למעלה ממיליארד שקל בשנה ולהעסקה של אלפי עובדים נוספים בענף החקלאות.

     

    בעשרות מדינות ברחבי העולם כבר מגלים עניין ביבוא קנאביס רפואי מישראל, שיימכר לפי מרשם רופא בבתי המרקחת, ואף היו מגעים עם גורמים בחו"ל לגבי יבוא אפשרי מישראל בעתיד הלא רחוק.

     

    רק לפני כמה חודשים אושר בישראל באופן רשמי השימוש עבור חולים בקנאביס רפואי. הקנאביס לא רק משכך כאבים, אלא לדעת חלק מהרופאים אף מאריך חיים לחולים במחלות קשות וסופניות, ובראשן סרטן ואיידס.

     

     

    איילת שקד
    איילת שקד

     

    משה כחלון
    משה כחלון

     

    בוועדה המיוחדת, שדנה באפשרות של מתן היתר ליצוא קנאביס, חברים מנכ"לי משרדי האוצר, המשפטים, ביטחון הפנים והבריאות. שלושה מתוך ארבעת שרי משרדים אלה תומכים במתן היתר ליצוא. שר האוצר משה כחלון ושרת המשפטים איילת שקד הביעו כבר תמיכה פומבית ביצוא הקנאביס. שר הבריאות יעקב ליצמן התנגד תחילה ליצוא, אך התרצה כבר ויתמוך בו, בתנאי שכספים שיתקבלו מהיצוא יסייעו גם לתחום הבריאות בישראל.

     

     

    גלעד ארדן
    גלעד ארדן

     

     

    יעקב ליצמן
    יעקב ליצמן

     

    ככל הידוע, רק במשרד לביטחון פנים, בראשות השר גלעד ארדן, מביעים חשש מפני גידול קנאביס מוגבר, דבר שעלול לדבריהם להציף את השוק בארץ בסם גם לצרכים לא רפואיים.

     

    אחת ההצעות שהועלו בוועדה, כדי לרכך את דעת ראשי משרד הבריאות ולהכשיר את הדרך ליצוא, היא להקים קרן מיוחדת שבה יופקדו כספי המיסוי על יצוא הקנאביס הרפואי. נבחנת האפשרות כי כספי הקרן יועמדו לטובת משרד הבריאות, בעיקר במלחמתו במחלות קשות.

     

    אישור ממשלתי ליצוא קנאביס רפואי יהפוך את ישראל לאחת היצואניות היחידות בעולם, לאחר שרק לאחרונה אושר יצוא כזה באחדות ממדינות ארה"ב. בעולם מגלים עניין ברכישת קנאביס גם באוניברסיטאות ובתי חולים לצורכי מחקר. גם חברות לייצור תרופות מגלות עניין ביבוא קנאביס ליצירת תרופות הרגעה מהסם.

     

    הוועדה, שדנה בנושא בימים אלה, צפויה להסדיר את כל תחום הגידול והשימוש בקנאביס רפואי בישראל – תחום שעדיין חדש ולא מאורגן מספיק. החקלאים בארץ מאוד מעוניינים בגידול קנאביס לצורכי יצוא, ולדעתם היתר כזה יוכל להציל חלק מהם שסובלים מירידה בהכנסות.

     

    לצורך אישור סופי ליצוא קנאביס מישראל תצטרך הממשלה לדון בנושא ולאשר את החידוש הלא שגרתי. לאחר מכן תהיה דרושה חקיקה בכנסת, כדי שמגדלי קנאביס יוכלו לעסוק בגידול צמחי סם בהיקף מסחרי גדול כחוק.

     

    רק לאחרונה אישרה הממשלה את הרפורמה בתחום הקנאביס הרפואי, שבמסגרתה הוחלט שחקלאים יוכלו לעסוק בתחום החדש ללא הגבלת מספר המגדלים. מוצרי הקנאביס יופצו כחוק בבתי מרקחת ויסופקו רק לחולים מטופלים, שיהיו מצוידים במרשם ובאישור לשימוש בסם בחתימת רופא. כן תתבצע הכשרה של עשרות רופאים בתחום זה, כדי שיוכלו להעניק את האישורים המתאימים לחולים לשיכוך כאביהם.

     

    קנאביס הוא צמח המושפע מאיכות הקרקע, ההשקיה, הטמפרטורה, כמות האור ועונות השנה. הצמח מתאים לגידול בישראל. בצמח הקנאביס אותרו עד היום 60 חומרים פעילים רפואית, אולם המחקר בתחום טרם הושלם ולכן לא ברורה מידת השפעת חלק מהחומרים על גוף האדם. החומרים משפיעים על המוח ועל מערכת העצבים, ויש לצמח גם השפעות על המערכת החיסונית.

     

    הקנאביס מאושר כיום לטיפול בעיקר בתחום גידולים ממאירים בשלב הכימותרפיה ובשלב הסופני, במחלת האיידס, בטיפולים לשיכוך כאבים כרוניים, במחלות הקשורות במערכת העיכול וגם בטרשת נפוצה לטיפול בהתכווצויות.

     

    לעומת זאת, הסכנה בקנאביס היא גרימת בעיות פסיכיאטריות למתמכרים ולנוטלים את הסם בכמות גבוהה יחסית. הקנאביס פוגע בעירנות, ולכן החוק בארץ אוסר על נהיגה למי שנטל קנאביס רפואי לפחות שש שעות לאחר נטילת הסם. מי שנתפס נוהג לאחר שהשתמש בקנאביס ולא המתין שש שעות, והדבר מתברר בבדיקות המשטרה — יואשם בנהיגה בהשפעת סמים.

     

    שימוש בקנאביס מעלה גם את הסיכון לדלקות גרון, דלקות במערכת הנשימה ולהתפתחות כרונית של אסטמה. לאדם לא מעשן גורם הקנאביס לנזק כאילו הוא מעשן סיגריות. גם לנשים בהיריון ולמיניקות אסור להשתמש בקנאביס.

     

    בישראל מתעמקים במחקר על הקנאביס כבר שנים לא מעטות, ואף הוקמה חממת גידול ומרכז לאומי לחקר השימוש בקנאביס הרפואי. ישראל נחשבת למתקדמת מאוד בתחום הגידול והמחקר לצרכים רפואיים, ובמפעלי תרופות בארץ עוסקים במחקר לפיתוח תעשייה של תכשירים רפואיים שיופקו מצמחי הקנאביס.

     

    היצוא החקלאי מישראל מסתכם בשנים האחרונות בכ־1.5־1.7 מיליארד דולר בשנה, שהם כ־6 מיליארד שקל. בשנים האחרונות מסתמנת, לפי הלמ"ס, ירידה ביצוא של כ־5%־7% בשנה. היתר ליצוא הקנאביס הרפואי יוכל להביא להתאוששות ביצוא החקלאי ולעלייה בו של כ־15% לפחות.

     

    gadl@yedioth.co.il

     


    פרסום ראשון: 07.12.16 , 21:52
    yed660100