yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 12.12.2016
    גם אני שובר שתיקה
    אשכול נבו

    משרד החינוך מנסה בשבועות האחרונים למנוע בכל דרך אפשרית מארגון "שוברים שתיקה" להרצות בבתי ספר. הטענה: הארגון מערער על הלגיטימיות של צה"ל. האומנם?

     

    כל כך הרבה רעשי רקע יש בדיון סביב הארגון הזה, אז אולי כדאי להתחיל בעובדות. הפעילות של "שוברים שתיקה" החלה אחרי האינתיפאדה השנייה. הארגון, כשמו כן הוא, נולד מתוך צורך של חיילים וחיילות לספר על עוולות שנחשפו אליהן במהלך שירותם הצבאי בשטחים. עוולות שרודפות אותם הרבה אחרי השחרור.

     

    כצוער בבה"ד 1 נשלחתי לשרת בשטחים באינתיפאדה הראשונה והייתי עד לכמה מראות שלא עוזבים אותי עד היום. העובדה שהשטחים הפכו למעין "מזרח פרוע", שבו הכל מותר, הייתה ידועה לכל מי ששירת בצבא באותה תקופה. רק שאף אחד לא דיבר על זה. קשר שתיקה נקשר סביב ההתעמרות באוכלוסייה האזרחית הפלסטינית בשנים ההן. טוב מאוד שהקשר הזה נשבר. וטוב מאוד שיש את "שוברים שתיקה" כדי להמשיך לשבור אותו גם היום. לא רק עבור החיילים שממשיכים למלא בשטחים משימות מורכבות מאוד מבחינה מוסרית, אלא גם בשביל מי שעדיין לא התגייס.

     

    כל אם עברייה וכל צעיר העומד לפני גיוס זכאים לדעת מה בדיוק נדרש מחייל כשהוא נמצא בשטחים, ובפני אילו אתגרים הוא עתיד לעמוד בהתנגשות עם אוכלוסייה אזרחית. צה"ל, המדינה ומשרד החינוך לא היו אמורים לפחד מ"שוברים שתיקה", אלא להפך: ללמוד את העדויות האישיות שאוספים מתנדבי הארגון (כולם לוחמי צה"ל בעצמם), להסיק מהן את המסקנות הנדרשות ולחשב מסלול מחדש.

     

    אז למה נפתלי בנט מפחד כל כך מ"שוברים שתיקה"? למה הוא משקיע מאמצים כדי למנוע את כניסתם לבתי ספר? אולי כי העדויות שהם אוספים הולכות ונערמות ומוכיחות שלנוכחות צה"ל בשטחים יש מחיר כבד, בלתי נסבל? ואולי כי מכאן יכולות לצוץ בלב התלמידים שאלות לא רק לגבי נוכחות הצבא שלנו בשטחים אלא גם לגבי מפעל ההתנחלויות וחוק ההסדרה שמנציחים את הנוכחות הזו? ואז – וזה כבר מסוכן ומבהיל – עלולה להתפתח בקרב תלמידים חשיבה ביקורתית, ממש ביקורתית, כלפי הממשלה וכלפי מדיניותה?

     

    נדמה ששר החינוך שלנו זקוק לתזכורת: ביקורת על "גופים ממלכתיים", ובכללם צה"ל, אינה "ערעור על הלגיטימיות שלהם" – אלא פשוט ביקורת. וביקורת היא נשמת אפה של הדמוקרטיה. מעשה פטריוטי ממעלה ראשונה. אפשר לאהוב את המדינה שלך אהבת נפש, ועדיין לחשוב שראש הממשלה הנצחי שלה מוליך אותה לאבדון. אפשר לכבד ולהוקיר את צה"ל, ועדיין לפקפק ביכולתו לתחקר את עצמו. חשיבה ביקורתית היא אחת מאבני היסוד של חינוך בעל ערך, ושר חינוך שראוי לתפקידו אמור לעודד אותה. לא לדכא אותה.

     

    אגב, מר בנט, לידיעתך: בשבוע הבא אני עומד להרצות בפני הורים ותלמידים בתיכון במרכז הארץ. בין השאר, בכוונתי לדבר איתם על עוולות האינתיפאדה הראשונה, על ההסתה שקדמה לרצח רבין ועל שר חינוך אחד שמרגע שנכנס לתפקידו מינה את עצמו לצנזור הראשי. √

     


    פרסום ראשון: 12.12.16 , 23:40
    yed660100