yed300250
הכי מטוקבקות
    אביגיל עוזי
    חדשות • 21.12.2016
    נתניהו לאנשי עמונה:"גם אותי סילקו מהבית"
    בפגישה הלילית בלשכתו, בעיצומם של המגעים לפשרה, אמר ראש הממשלה לתושבי עמונה: "אני מבין מה זה לאבד בית. אחרי ההפסד בבחירות 99' נאלצנו לעזוב את המעון ברחוב בלפור בהתראה אפסית. נזרקנו לרחוב והלכנו למלון" • בעקבות הסכם הפשרה: המדינה ביקשה מבג"ץ דחייה של 45 יום בפינוי
    אלישע בן קימון

    ארבעה ימים אחרי סיומו של משבר עמונה, מתגלות ההבטחות, השיחות וגם התבטאות מפתיעה אחת של ראש הממשלה לתושבי המאחז שיפונה.

     

    הזמן: הלילה שבין שבת לראשון, בעיצומם של המגעים האחרונים בניסיון למצוא פשרה שתמנע את פינוי המאחז. המקום: לשכת ראש הממשלה בירושלים. תושבי עמונה שנכחו בפגישה ניסו להסביר לנתניהו מה המשמעות מבחינתם של אובדן הבית והריסתו. אלא שהם נדהמו לשמוע את ראש הממשלה משיב להם כך: "אני מבין מה זה לאבד בית. אחרי בחירות 99' (בהן הפסיד נתניהו לברק), בהתראה אפסית, פשוט סילקו אותי ואת משפחתי מהבית בבלפור. ככה, עם כל החפצים, פשוט נזרקנו לרחוב. נאלצנו ללכת לשרתון פלאזה, זו תחושה נוראית".

     

    תושבי עמונה ההמומים ניסו לענות ואמרו "בכל זאת, אדוני ראש הממשלה, זה קצת שונה". אבל נתניהו השיב: "זה קשה, קשה מאוד".

     

    מלשכת ראש הממשלה לא נמסרה תגובה לדברים עד סגירת הגיליון.

     

    כתבינו תלם יהב, טובה צימוקי ועמיחי אתאלי מוסיפים: המדינה הגישה אתמול לבג"ץ בקשת דחייה לפינוי עמונה ב־45 ימים מהתאריך שנקבע: 25 בדצמבר, יום ראשון הקרוב. בבקשה נכתב כי מדובר בבקשה חריגה ואחרונה שתבקש המדינה - זאת לאחר שכבר ביקשה ארכה לפינוי רק לפני מספר שבועות, ונדחתה על ידי בג"ץ. המדינה ציינה כי ישנם שני הבדלים משמעותיים בין הבקשה הנוכחית לקודמת: ההתחייבות של תושבי עמונה לפינוי מוסכם ללא עימותים, ופרק הזמן המבוקש - 45 יום בלבד לעומת 7 חודשים בבקשה הקודמת.

     

    בתחילת השבוע אישרו תושבי עמונה את המתווה המתוקן לפינוי, ולאחר מכן אישרה אותו גם הממשלה. לפי המתווה, חלק מהמשפחות יוכלו להישאר על ההר בחלקה סמוכה שנקראת חלקה 38, אלא שלאחר חתימת המתווה התגלה כי לא ניתן להתחיל בבנייה על החלקה - בין היתר מכיוון שישנן טענות לבעלות על הקרקע, שהוגשו על ידי ארגון "יש דין". מתוך בקשת המדינה עולה כי נמצא פלסטיני שלו יפוי כוח מתשעה מתוך עשרה אחים שהם היורשים של החלקה, וכך הופכת החלקה המהותית ביותר במתווה לקשה עד בלתי אפשרית למימוש.

     

    אלא שהבעיות במתווה לא נעצרות כאן, ובחלקה הגדולה יותר, מספר 30, המצב מורכב לא פחות: אנשי "יש דין" הגישו התנגדויות על החלקה, בהן נטען כי יש בעלים ל־10% מהשטח. אנשי עמונה והיועמ"ש אביחי מנדלבליט טענו כי אפשר לפתור זאת באמצעות פעולה שנקראת פירוק שיתוף: פעולה משפטית סבוכה שבסופה השטח פיזית בתוך החלקה יחולק בין הבעלים. הליך כזה צפוי לקחת זמן רב מאוד, ואף להיתקע בגלל שלל בעיות משפטיות מורכבות.

     

    לאחר הסיבוכים המשפטיים הללו צריך לזכור את בקשתם המהותית של אנשי עמונה והיא לעבור מבית לבית, לראות את בניית הבתים החדשים ורק לאחר מכן לפנות את ביתם הנוכחי. ולהשאיר נוכחות יהודית על ההר. במצב העניינים הנוכחי אף אחת מהדרישות לא תתקיים. בבקשת המדינה להארכה נכתב כי המועצה האזורית פועלת ביחד עם משרד הביטחון למציאת מגורים חלופיים ביישוב עפרה הסמוך.

     

    "אישרתי את מתווה עמונה על פי אמות המידה שהחוק מקנה לי מתוך תחושת אחריות כבדה ורצון למנוע שפיכות דמים ומלחמת אחים", אמר אתמול היועץ המשפטי מנדלבליט למקורביו עם שיגור בקשת הדחייה לבג"ץ. אתמול התברר כי המתווה התגבש כבר ביום שני שעבר, אולם היועץ המתין לתשובות רה"מ נתניהו וראשי הבית היהודי נפתלי בנט ואיילת שקד, שהיו במגעים עם תושבי עמונה.

     

    yed660100